Sezonul 2, episodul 2

Unul din lucrurile remarcabile ale finalului de Sezon 1 este că toată lumea scapă cu fața curată, în ciuda marilor minciuni nevinovate. Serialul pare să afirme că unele secrete sunt necesare pentru o viață fericită. N-a fost o concluzie morală, ci eficientă… asta până a venit Sezonul 2 și totul s-a dus naibii.

Episodul 2 sosește ca un aruncător de flăcări, spulberând liniștea care se așternuse peste minciunile din sezonul trecut. Pe parcursul a cincizeci și trei de minute, Ed află de infidelitatea lui Madeleine, Celeste îi spune lui Mary Louise că Perry a fost un soț abuziv și un violator, soțul Renatei a fost arestat pentru tranzacții ilegale la bursă, mama lui Bonnie descoperă că fiica ei are stress post-traumatic din seara accidentului, iar, în cea mai sfâșietoare scenă a episodului, Jane îi mărturisește lui Ziggy cine și ce a fost cu adevărat tatăl său.

Noua idee că adevărul trebuie să primeze este încapsulată în reacția lui Jane la vestea că Ziggy știe deja că are doi frați vitregi. În acel moment, Jane decide să-i spună totul despre cum a apărut pe lume și profită de ocazie ca sa-i explice conceptul de agresiune; jocul lui Shailene Woodley ne transmite că fiecare cuvânt din acest adevăr oribil o doare cumplit pe Jane, iar într-o conversație ulterioară cu Celeste, explică faptul că sinceritatea fost singura soluție. Dacă nu i-ar fi spus totul lui Ziggy, atunci viața lui ar fi fost construită pe baza unei minciuni. Mesajul este că o viață construită pe un eșafodaj de minciuni, mari sau mici, nu merită să fie trăită.

Articol de Alexis Nedd, apărut în Mashable, pe data de 18 iunie.

O altă mamă apare în oraș, de data aceasta mama lui Bonnie, Elizabeth, o clarvăzătoare care spune lucrurilor pe nume. Dar prezența ei pare să-i facă mai mult rău decât bine lui Bonnie. Femeile din Marile minciuni nevinovate rememorează mereu evenimente trecute, dar viziunile lui Elizabeth par să vină din altă zonă. Nu-l vede pe Perry rostogolindu-se in râpă, nici cum Bonnie îl împinge. Vede apă – poate cineva se îneacă. Dacă asta se petrece în trecut sau în viitor este neclar. Dar întrebarea ei De data asta ce-ai făcut? ne face să ne imaginăm ce-i mai rău despre Bonnie.

Episodul 2, însă, aparține lui Renata, al cărei soț este arestat pentru fraudă. Când Gordon îi mărturisește că a pierdut toți banii, Renata exclamă memorabil I will not, not be rich, în timp ce punctează cu degetul în geamul vorbitorului, fiecare cuvânt. Mai târziu, după ce Gordon este eliberat pe cauțiune, în drum spre casă, Renata închide furioasa radioul. Gordon, uimit, remarcă: Odinioară îți plăcea cântecul ăsta, la care Renata i-o taie, înainte să-l dea afara din mașină, Îmi plăcea și să mă așez pe fața ta. Crezi c-o să se mai întâmple vreodată?! După ce Gordon coboară, Renata demarează in trombă, arătându-le degetul șoferilor care o claxonau și exclamă altă frază memorabilă: Give a woman a moment!