Sezonul 2, episodul 4

Psihologii spun că motivul pentru care ne încadrăm în tipare și facem aceleași greșeli iar și iar este că trauma pe care am experimentat-o în trecut ne determină să recreăm situația care a provocat-o, astfel încât să putem rezolva problema. Subconștientul vrea o a doua șansă.

Poate de aceea Mary Louise încearcă să obțină custodia lui Max și Josh. Mary Louise este o mamă fără copii. Și-a îngropat cei doi fii: pe primul, Raymond, l-a pierdut în urmă cu mult timp într-un accident despre care încă nu știm mare lucru (cu excepția faptului că soțul a învinovățit-o pe ea); iar acum l-a pierdut și pe Perry. Se pare că rolul de super-bunică nu este suficient pentru a umple acest gol. Dar dacă Mary Louise primește custodia copiilor, primește o a doua șansă. Poate o să fie o mamă mai bună de data asta. Poate că va putea să schimbe trecutul.

La o petrecere de decorațiuni pentru Halloween găzduită de Madeline, Mary Louise apare neinvitată și îl laudă pe Ziggy pentru sculptura in dovleac. Apoi anunță nonșalant că se mută… în complexul de apartamente al lui Jane! Celeste o trage deoparte și îi cere ferm să respecte intimitatea fiecăruia, dar Mary Louise o ignoră. De fapt, încă nu este convinsă că Jane a fost victima lui Perry și se întreabă câte alte femei, despre care Celeste n-a știut, au fost cu Perry – la care Celeste o pocnește de-i sar ochelarii. Mary Louise rămâne calmă și, în timp ce-și pune ochelarii înapoi pe nas, întreabă: Cum să numim asta: preludiu?

Palma nu face decât să-i întărească convingerea că Celeste a luat-o razna. Dovezile se adună:  nefericirea vizibilă a lui Celeste, stocul de pastile și, cel mai recent, privirea fixă indusă de calmant, pe care o afișează în timp ce bărbatul cu care a avut o aventură de-o noapte se învârte prin casă, în fața copiilor – toate acestea sunt suficiente pentru avocatul lui Mary Louise să depună cererea de custodie pe motiv că Celeste este, într-un cuvânt, dezaxată.

Renata nu are o săptămână mai bună: merge împreună cu Gordon la tribunal să declare falimentul, unde un funcționar lipsit de umor le enumeră averile. Trebuie să renunțe temporar la verighetă și, o ultimă lovitură, trebuie să plece acasă cu avocatul după au fost nevoiți să predea mașina lor, Tesla. Renata insistă, însă, să ascundă toată această furie, deocamdată, pentru a face din ziua de naștere a lui Anabella cea mai fericită zi posibilă.

Zis și făcut!  Încinge o petrecere cu temă disco, să rupă gura târgului. Îi întâmpină pe oaspeți cu un zâmbet forțat, pretinzând că totul e minunat. Așa cum remarcă Ed, toată lumea se preface la petrecerea asta: el și Madeline pretind că au o căsnicie fericită, Bonnie pretinde că nu se mai gândește la moartea lui Perry (mama ei intuiește că ceva nu-i în regulă și încearcă să-i cuprindă capul în palme, într-un fel de voodoo mintal), iar Renata se preface că nu-i falimentară.

La sfârșitul petrecerii, mama lui Bonnie are un accident cerebral.  Ca o fiică iubitoare, Bonnie stă toată noaptea la căpătâiul ei. În cele din urmă, Elizabeth se trezește, iar Bonnie o mângâie tandru pe mână. Elizabeth se uită speriată în jur și mormăie panicată, din cauza unei viziuni în care Bonnie plutește fără viață în ocean, iar, cu imaginea aceasta, episodul se încheie.

Deci, ce trebuie să înțelegem din această profeție pe care serialul pare hotărât să-o întipărească adânc în creierul nostru? De când Elizabeth a sosit la Monterey, are viziuni cu apa amenințătoare. Chiar își exprimă temerile, povestindu-i lui Bonnie că o vede înecată. Iar Bonnie ispitește moartea, intrând adânc în ocean, ca și cum ar fi vrut să nu se mai întoarcă. Să fie Marile minciuni nevinovate atât de direct? Bonnie chiar o să se înece? Se îneacă altcineva? Este o alegorie? Este o pistă falsă? Ce se întâmplă? Nu se poate ca serialul să ne arate viziuni cu Bonnie moartă prin înec, doar ca, în final, exact asta să se întâmple.

Articol de Ali Trachta aparut in The New York Times pe data de 1 iulie.

Parerea mea este ca Mary Louise, personajul lui Meryl Streep va sfârși înecata. Încă de când am auzit că Meryl Streep se va alătura serialului Marile minciuni nevinovate, sezonul 2, drept soacra lui Celeste (Nicole Kidman), care vine la Monterey să afle adevărul despre moartea fiului, nu-mi dă pace o întrebare: oare cațele astea vor trebui s-o ucidă pe Mary Louise?