Omul-Păianjen: Departe de casă (Spider-Man: Far From Home) are loc după evenimentele din Răzbunătorii: Sfârșitul jocului (Avengers: Endgame). Peter Parker (Tom Holland) se întoarce la liceul din New York împreună cu cel mai bun prieten, Ned (Jacob Batalon), iubirea lui secretă,  MJ (Zendaya) și alți elevi, în lumea post-“Blip” (adică genocidul lui Thanos). În timp ce Peter și prietenii lui se pregătesc pentru o călătorie cu școala în Europa, Nick Fury (Samuel L. Jackson), Maria Hill (Cobie Smulders) și ceea ce a rămas din SHIELD investighează o bizară furtună cu chip, cu care se luptă Quentin Beck (Jake Gyllenhaal), un individ misterios, dintr-un univers paralel, numit, mai târziu, Mysterio.

Plin de umor și înduioșător, dar și înspăimântător, acest film din franciză explorează tristețea lui Peter Parker și revenirea lui la normal,  într-o lume post-Endgame. Filmul se concentrează asupra luptei permanente a adolescentului Peter pentru a-și înțelege destinul –  fie ca “Omul-Păianjen din cartier”, fie ca următorul Iron Man – adică un super-erou la scară globală. Omul-Păianjen jucat de Holland este probabil cea mai fidelă versiune a benzii desenate, un adolescent stângaci din Queens, care adesea este nesigur pe el. Confuz, încă, de moartea lui Tony Stark, de desființarea Răzbunătorilor și de noua situație, în care unii dintre foștii colegi sunt cu cinci ani mai mari decât el, Peter tânjește după normalitate și este mai preocupat de sentimentele sale pentru MJ decât de apelurile telefonice ale intimidantului Fury. Regizorul Jon Watts creează o comedie cu adolescenți (cu actorii veterani JB Smoove și Martin Starr interpretându-i pe profesorii de știință, însoțitorii grupului de adolescenți) ca punct de plecare pentru o poveste de amploare, cu super-eroi. Gyllenhaal este perfect pentru rolul lui Mysterio, un vizitator enigmatic, dar amiabil, dintr-un univers paralel, care pare să ocupe imediat rolul de mentor de care are atâta nevoie Peter.

Unele din scenele de luptă ar putea părea pentru unii spectatori, prea amețitoare, ca scoase dintr-un joc pe calculator, deși acest lucru ar putea atrage publicul tânăr. Secvențele de lupta sunt incitante, dar ceea ce dă valoare acestui film din franciză sunt personajele, gagurile de filme cu adolescenți și chimia dintre Holland și Zendaya. Sperăm că următorul film se va distanța de Stark și Răzbunătorii originali și îi va permite lui Spider-Man să devină personajul principal.

Articol de Sandie Angulo Chen aparut în Common Sense Media.