Sezonul 2, episodul 6

Episodul 6 din Marile minciuni nevinovate, Mama cea rea, încearcă să explice de ce femeile nu raportează violența domestică. Interogatoriul lui Celeste, din sala de judecata este îngrozitor. Ăsta-i motivul!

E greu de spus care-i subiectul principal al acestui sezon din Marile minciuni nevinovate. S-au întâmplat multe – un accident vascular cerebral, o propunere de adulter din răzbunare pe Madeline, falimentul Renatei, încercarea nereușită a lui Jane de a trece peste viol, atacul de panică al lui Anabella, palma pe care Celeste i-a dat-o lui Mary Louise – dar totul pare neînsemnat, chiar inconsecvent în comparație cu moartea lui Perry din sezonul trecut.

Cu greu îți pare rău de falimentul Renatei și de soțul adulter, când povestea se spune mai ales prin replici și gesturi memorabile cum ar fi: I will not not be rich sau atunci când îi umple soțului gura cu șervețele și-i ordonă Nu vorbi. Același lucru e valabil și pentru relația lui Madeline cu copiii și soțul, când fiica ei, Chloe, o vede dezaxată. Chiar și momentul în care Celeste o pălmuiește pe Mary Louise e siropos, cu Mary Louise care o întreabă Cum să numim asta: preludiu?

Totul se schimbă în Mama cea rea, al șaselea și penultimul episod al sezonului. Scenariile individuale converg în lupta pentru custodie dintre Celeste și Mary Louise, transformând serialul într-o drama în sala de tribunal – o confruntare urâtă și dureroasă între noră și soacră. Iar mesajul este: dacă facem abstracție de melodramă, Marile minciuni nevinovate nu face decât să sublinieze că societatea n-are încredere în femei.

Avocatul lui Mary Louise, Ira este absolut oribil, cu un scop: să accentueze modul în care societatea le tratează pe victimele abuzurilor.

Cele mai emoționante și mai frustrante momente ale acestui episod sunt legate de Celeste, care este incapabilă să facă față atacurilor lansate de Ira. Kelly, avocata lui Celeste, o avertizează că Mary Louise va încerca să demonstreze că Celeste este o mamă instabilă, care reprezintă un pericol pentru copiii ei. Știam că scăpările ei – accidentul de mașină, aventura de o noapte, abuzul de calmante – vor fi aduse in discuție. Dar aceste exemple au fost doar vârful aisbergului. Se pare că Mary Louise a angajat un detectiv care s-o spioneze Celeste. Acea șocantă aventură de-o noapte n-a fost o întâmplare, ci parte a unui tipar de comportament. În fața dovezilor, Celeste se bâlbâie și încearcă să-și amintească numele bărbaților. Recunoaște, de asemenea, că a făcut sex în locuri publice și că unele din aceste partide au fost agresive din punct de vedere fizic.

Ira o manipulează pe Celeste să admită că relația abuzivă cu Perry a fost și din vina ei, că ea, la rându-i, a fost violentă cu el, lucru neconform cu ceea ce am văzut în primul sezon, când ne-a fost clar că Perry a fost agresorul, in timp Celeste l-a lovit în autoapărare. Ira întreabă dacă Celeste a sunat vreodată la poliție, apoi devine de-a dreptul oribil, transformând abuzul lui Perry în preludiu la sex și sugerând că Celeste ar fi, de fapt, o masochistă, care a cerut să fie bătută.

Strategia lui e simplă: vrea s-o portretizeze pe Celeste drept o femeie care caută senzații tari, care vede violența fizică drept un excitant sexual.

Interogatoriul lui Celeste este menit să șocheze tocmai pentru a sublinia faptul că victimele, în special, femeile nu se duc la poliție, deoarece societatea (reprezentată de Ira) îi va face să-și retrăiască abuzul, să se îndoiască de ei înșiși, să-i scoată drept mincinoși și să-i facă să simtă ca ceea ce li s-a întâmplat este din vina lor.

Este greu să nu vezi reflexia mișcării #MeToo și a mărturiilor acelor femei și bărbați – cristalizate prin Celeste, în acest episod. De asemenea, pare să explice de ce nici una din grupul Monterey Five nu a sugerat să facă apel la autoapărare după ce Bonnie la împins pe Perry. La urma urmei, cine le-ar fi crezut?

In Marile minciuni nevinovate justiția nu-i de partea femeilor.

Totuși, episodul se termină cu o rază de speranță. Celeste, care este ea însăși avocată și are o mulțime de prieteni puternici și bani, găsește puterea de a o contesta pe Mary Louise. Se pare că serialul ar putea avea un sfârșit fericit. Dacă așa o să fie, totul ar fi prea simplu și de bun augur. Și poate că tocmai acest lucru este, de fapt, mesajul ascuns din Marile minciuni nevinovate: faptul că o avocată albă, bogată și puternică, cu adevărul de partea ei, poate să obțină dreptate, dar chiar și atunci este un miracol.

Articol de Alex Abad-Santos aparut in Vox pe data de 14 iulie.