Sezonul 2, episodul 7 (part two)

Citește part one

Eșecul relației lui Madeline și Ed a fost una dintre verigile slabe ale celor două sezoane. Când Madeline nu se bagă în treburile altora, parcă serialul n-are nici o idee ce să facă cu ea. În acest ultim episod, avem parte de un moment de suspans, în care avem impresia că lucrurile vor lua o întorsătură neplăcută, iar Ed ar putea s-o părăsească. Dar surpriză! El vrea o reînnoire a jurămintelor și se pare că o dorește imediat, pentru că în doar câteva ore (în timp ce participă la audierea dramatică în procesul de custodie a celei mai bune prietene și, poate, vinde în continuare niște imobile), Madeleine împodobește doi stâlpi și dă iama într-un câmp de flori sălbatice pentru a organiza o ceremonie atât de flower power, încât e greu de crezut că Bonnie nu a apărut pe neașteptate.

Deci Madeleine sfârșește fericită, ceea ce e… drăguț, presupun.

Nici Jane nu a avut un rol cuprinzător în acest sezon, în afară de faptul că mama violatorului i-a pus la îndoială, în mod oribil, caracterul. Jane este trecută cu vederea aproape întregul episod 7, cu  excepția celei mai mature și mai puțin verosimile conversații pe care o mamă singură a avut-o vreodată cu băiatul, elev în clasa a doua (vreau să fii cu el) și, în cele din urmă, a scenei de sex cu Corey, în stilul Carrie Bradshaw – cu sutienul pe ea.

Și, astfel, Jane sfârșește fericită, de asemenea, ce este într-adevăr drăguț fiindcă fata asta a trecut prin iad.

Bonnie, pe de altă parte, încă are fantezia în care își sufocă mama cu o pernă, iar, de aici încolo, situația ei nu face decât să se înrăutățească. Nu se mai îmbracă în stilul flower power și pare să se cufunde din ce în ce mai adânc, sub greutatea combinată a vinei pentru moartea lui Perry și a neputiinței în fața bolii mamei.  Suntem din nou tachinați cu acea pernă blestemată, avem impresia că Bonnie va  face gestul suprem, că își va sufoca, în sfârșit, mama abuzivă. Dar nu.  Din nou, serialul încearcă să ne trimită pe o pistă falsă, îl face pe tată să deschidă ușa exact în momentul în care se presupune că Elizabeth este cu perna pe față, dar, în loc de asta, Bonnie este cuibărită alături de mama sa.

Ne mai învârtim, un pic, în jurul cozii: mama se trezește! Apoi are un alt accident vascular cerebral! Apoi, în cele din urmă, (presupunem că este deconectată de la aparate) moare! După care urmează una dintre puținele bombe ale episodului, când Bonnie îi mărturisește lui Nathan că nu a fost niciodată îndrăgostită de el, asta în timp ce strânge lucrurile mamei din camera de spital. (O mică paranteză: Nathan din romanul lui Liane Moriarty este mult mai abject decat versiunea lui James Tupper – o părăsește cu cruzime pe Madeleine, o lasă fără un ban – iar această pedeapsă binemeritată ar fi fost mult mai satisfacatoare daca aceste detalii ar fi fost incluse).

Renata, o adevărată purtătoare de cuvânt a feminismului, autoarea unor fraze memorabile în acest sezon, are două momente excepționale in episodul 7. Mai întâi la Starbucks (ah, ce decădere!) comandă o cafea americană și rostește propoziția pe care am murmurat-o cu toții în barbă: trebuie să vin acolo s-o prepar eu însămi?, apoi dă nas în nas cu Mary Louise. Renata e cu energia epuizată când se ia de Mary Louise și nu-i rămâne decat s-o numească o judgey judger, dar câți dintre noi n-am început în forță duelul ocărilor, după care ne-am retras șchiopătând, cu o insultă poticnită?

(Adevărata câștigătoare a acestui schimb de replici este, de fapt, Mary Louise, care îi spune ilar, cu voce calmă baristului, să pună în aceeași pungă cafeaua fără lapte a Renatei, deoarece mergem în același loc).

Mai târziu, însă, mama mia!

HBO, Marile minciuni nevinovate, Laura Dern

Renata, care este atât de grozavă încât nici n-are nevoie să  închidă ușa de la intrare, aude sunetul distinctiv al fluierului de tren, care răsună în palatul Klein, acum gol. Și ce să vezi! Soțul ei, care și-a tras-o cu bona și i-a pierdut toți banii, este tolănit în sala trenulețului, cu locomotiva la viteză maximă  și se dă rotund că, din toate lucrurile, are posibilitatea să-și păstreze nenorocitul de tren de 410.000 de dolari.  Și astfel, Renata se lansează în scena-scenelor: smulge o bâtă de baseball de pe perete, îi trage una (accidental) în coaste lui Gordon în timp ce face praf fiecare vagon în miniatură al trenulețului care se învârtea în cercuri, ad infinitum. Poate că ar fi trebuit să-i arăți unei femei un pic de respect ar trebui să fie sloganul serialului.

Toți, se pare, au parte de un happy ending. Jane face dragoste, în sfârșit, cu un tip decent. După ce s-au schimbat din costumele formale de la audiere, Celeste se cuibărește cu băieții pe canapea, în ceea ce trebuie să fi fost o rochie înflorată de la Zimmerman, de o mie de dolari; ea chiar delete-ază fisierele cu Perry. Renata o îmbrățișează pe Annabella, oferindu-i, în șfârșit, vorbe de imbărbătare, în loc de noi motive de îngrijorare. Madeline și Ed se fâțâie prin sufragerie.

Apoi, Bonnie decide să se predea.

Își anunță prietenele printr-un SMS și le lasă exact timpul necesar să găsească o bonă la minut, să sară din pat din mijlocul unui sex crucial, eliberator, să-și dea jos coronița de flori de câmp și să  purceadă în viteză spre secția de poliție, la o oră inumană. Ar fi putut să meargă liniștite la poliție a doua zi dimineață, după ce toată lumea ar fi făcut duș și s-ar fi îmbrăcat în haine mai lejere, dar nu, femeile astea au trebuit să meargă la poliție chiar atunci și să dea bătaie de cap schimbului de noapte.

Articol de Hillary Kelly aparut in Vulture pe data de 22 iulie.

M-a impresionat gestul fetelor de a merge împreună la poliție. Asta dovedește că Celeste se înșeală când îi spune lui Madeleine, mai devreme, că prietenia lor este, de fapt, minciuna. După finalul sezonului 1, deși serialul mi-a placut enorm, nu simțeam neapărat nevoia unui sezon 2. Acum, însă, chiar vreau să știu ce s-a întâmplat la secția de poliție Carmel by the Sea în acea noapte. Acum chiar imi doresc sezonul 3.