Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw

Furios și iute: Hobbs & Shaw nu se ia în serios, dar te ține cu sufletul la gură și umblă vorba că este un blockbuster cu suflet .

Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw
Furios și iute: Hobbs & Shaw, Dwayne Johnson, Jason Statham

Trebuie să apreciem un film care nu se ia în serios. Iar Furios și iute: Hobbs & Shaw este cât se poate de ridicol. Îți dai sema de asta din primele secvențe, ca atunci când Brixton (Idris Elba) se prezintă: Eu sunt ăla răul.  N-are nevoie de un nume pentru că, la fel ca majoritatea răufăcătorilor din filmele de acțiune, el este doar tipul pe care trebuie să-l urăști imediat. Atunci de ce să pierzi timpul cu formalități – sau cu dezvoltarea personajelor?

Când îl întâlnim pe tipul dur, musculos, el se află în mijlocul unei scene de luptă,  cu capete sparte și membre rupte, pentru că are nevoie disperată de un virus care să anihileze planeta până la un anumit termen limită – ambiția clasică a personajului negativ dintr-un film de acțiune. Vă întrebați probabil, dar asta n-ar  însemna că va muri și el? Nu, pentru că ticălosul ăsta este parte om, parte robot.

Cu alte cuvinte, este spaima lumii, dar este în mod neașteptat umanizat, atunci când regizorul David Leitch (Deadpool 2, Atomic Blonde) își aținteste aparatul de filmat pe fundul lui Elba, de fiecare dată când ticălosul este pe cale să țină unul din discursurile lui amenințătoare. N-are logică, dar, într-un gen de film care sexualizează, de obicei, personajele feminine, este revigorant să vedem că s-a întors roata.

În Furios și iute: Hobbs & Shaw avem parte de acțiune cu carul și ne clătim ochii cu bunăciuni masculine, în special cu personajele din titlu, interpretate de Dwayne Johnson și Jason Statham, veterani din Furios și iute, mercenari rivali, angajați să-l anihileze pe Brixton. În plus, sora lui Shaw, Hattie (Vanessa Kirby, The Crown) complică lucrurile atunci când ni se dezvăluie că, de fapt, și-a injectat virusul, ceea ce înseamnă că trio-ul se află într-o cursă contra-cronometru înainte de a se autodistruge.

Ca în orice film din franciza Furios și iute, este revigorant să constați că Hattie nu-i tipica damsel in distress, ci mai degrabă un agent de soi, transformat într-o armă biologică, care, la o adică, se descurcă într-o luptă corp la corp, chiar și atunci când adversarul este Hobbs, care probabil e de trei ori cât ea, dar… mă rog…

Furios și iute: Hobbs & Shaw nu reinventează roata în franciză. (Nici măcar nu trebuie să fi văzut Furios și iute 6, deși există câteva referințe minore la sfârșitul acestui film.) Dar pune accentul pe chimia incontestabilă dintre eroii de acțiune autentici interpretați de Johnson și Statham, într-un film care nu încearcă să fie altceva decât un blockbuster frivol, dar cu suflet.

Candice Frederick, The Wrap, 31 iulie

Advertisement