
Misterul lacului (Top of the Lake) serialul polițist, sumbru, se concentrează pe dispariția unei fetițe și este regizat de neozeelandeza Jane Campion. Chiar dacă Campion a împărțit îndatoririle regizorale cu Garth Davis, sensibilitatea ei înverșunat-feminină este inconfundabilă.
În scenariul scris împreună cu Gerard Lee, Campion împletește șablonul polițist familiar whodunit cu una din răbufnirile ei lirice de război între sexe. Întoarsă acasă, într-o zonă îndepărtată a Noii Zeelande, pentru a avea grijă de mama ei bolnavă, detectivul Robin Griffin (Elisabeth Moss), este atrasă în cazul unei fetițe de 12 ani, însărcinată, găsită în apă până la brâu, în lacul rece-gheață. Fata dispare, însă, lăsând autoritățile locale să descopere atât locul unde se află, cât și identitatea tatălui – mistere paralele, care deschid răni vechi pentru protagonista noastră.
Distribuția actorilor din rolurile secundare de localnici / suspecți este superbă. Peter Mullan, tatăl înspăimântător al fetei dispărute și mafiot local, reușește să se transforme dintr-un monstru, cea mai evidentă pistă falsă a serialului, într-un tip aproape simpatic. Nu mai puțin dubios este polițistul local David Wenham, care trece aproape imperceptibil de la intenții bune la șovinismul propriu clubului băieților. Liderul profetic jucat de Holly Hunter, revarsă înțelepciune asupra unui grup de femei, care încearcă să se vindece spiritual.
Dar este Elisabeth Moss, vulnerabilă și feroce în același timp, cea care conferă încărcătură dramatică serialului. În Mad Men, meseria ei cu normă întreagă este lupta împotriva sexismului instituțional; totuși această cruce pe care o poartă este singura asemănare reală între Peggy Olson și această femeie în slujba legii, vătămată, dar hotărâtă. Este eroina chintesențială a lui Campion, care navighează într-o lume alternativ amenințătoare și de vis, care luptă împotriva ostilității și aroganței agresorilor masculi.
A.A. Dowd, Time Out, 12 martie 2013.
Dacă v-a plăcut Twin Peaks și True Detective (hmm… primul sezon și al treilea) trebuie să vă înmuiați degetele de la picioare și în apele înghețate din Top of the Lake. Iată câteva motive pentru care ar trebui să vedeți episod după episod în week-end:
Este de-a dreptul superb
Peisajul uimitor este adevărata stea din Misterul lacului – apa incredibil de liniștită, munții de la orizont, copacii foșnitori. Tărâmul hobbiților nu a părut niciodată mai sexy sau mai înfiorător.
Cine domină Misterul lacului? Femeile!
Nu numai în culise – cu regizoarea neozeelandeză Jane Campion și producătoarea Philippa Campbell – dar și pe micul ecran, Misterul lacului aduce în prim plan femeile și experiențele lor. Indiferent dacă este vorba despre trauma oribilă a agresiunii și abuzurilor sexuale, sau subtilitatea cu care fac față sexismului aproape imperceptibil sau existența într-o tabără exclusiv feminină, nu avem nici o îndoială ale cui sunt poveștile pe care le redă Misterul lacului.
Este o capodoperă a suspansului
Atenție, însă: Misterul lacului nu este ușor de urmărit. Moartea și răutatea pândesc de sub fiecare piatră acoperită de mușchi și din inima fiecărei văi cețoase. Pe parcursul celor șapte episoade incredibile, vă veți simți de parcă vă afundați într-o mlaștină sumbră.
Citește și Misterul lacului – Sezonul 2