Întoarcerea îndrăgitului detectiv și a partenerei lui în lupta împotriva crimei. Sezonul 7 va fi difuzat, în curând, la AXN

Elementary, Sherlock Holmes și Dr. Watson, Jonny Lee Miller, Lucy Liu
Sherlock Holmes și Dr. Watson

Sunt un fan înrăit al lui Sherlock Holmes, personajul, așa cum a fost conceput de Arthur Conan Doyle și, de asemenea, un fan al adaptării BBC Sherlock, cu Benedict Cumberbatch și Martin Freeman.

Așadar, când Sherlock Holmes și Dr. Watson (Elementary) a fost anunțat în 2012, am fost destul de sceptică. Ca s-o spun pe șleau, am fost de-a dreptul șocată de ideea de a-l muta pe Holmes la New York și consternată de ideea de a-l transforma pe Watson în femeie. În halul ăsta de puristă sunt. Mi-a fost teamă că-l vor americaniza prea mult pe Holmes și am presupus că motivul transformării lui John Watson în Joan Watson, a fost acela de a aborda relația lor din punct de vedere romantic. Robert Doherty, creatorul lui Sherlock Holmes și Dr. Watson și echipa sa de scenariști m-au făcut, însă, să-mi schimb părerea. Iar acum, șapte sezoane mai târziu, sunt la fel de entuziasmată de serial ca la început.

Acest lucru se datorează în mare parte exact relației de  care eram îngrijorată inițial. Joan (Lucy Liu) și Sherlock (Jonny Lee Miller) și relația lor platonică, frumoasă, egală și uimitoare (pentru o emisiune TV, în special una atât de lungă) sunt fundația serialului Sherlock Holmes și Dr. Watson. Liu și Miller sunt magnifici în rolurile lor respective și fac credibilă relația dintre ei. Este unul din lucrurile care dau valoare acestui serial, mai mult încă decât povestea polițistă în sine.

Actorii din rolurile secundare sunt, de asemenea, foarte buni și se acordă atenție evoluției în timp a personajelor lor, ceea ce este interesant de urmărit. De fapt, tocmai această distribuție secundară susține începutul acestui nou sezon al serialului. Atenție, urmează câteva spoilere. Sezonul 6 s-a încheiat cu mutarea lui Sherlock înapoi la Londra, pentru binele lui Joan, aparent fără posibilitatea de a se întoarce, iar Joan îl însoțește. Ultimele cuvinte sunt rostite de Joan, care îi spune lui Sherlock: „Simt că suntem exact acolo unde ar trebui să fim”.

Ca fan al lui Holmes, personajul lui Arthur Conan Doyle, am fost încântată de această întorsătură în scenariu. Replica de mai sus, plus scena de rămas bun înainte de mutarea lui Sherlock, au părut modalitatea perfectă de a încheia serialul. Așa că, din nou, am fost un pic îngrijorată pentru acest nou sezon. Oare vor inventa, inutil, modalități de a lungi un serial care părea să fi ajuns la un final plauzibil? Nu ar fi primul show TV care să fi fost astfel blestemat.

Dar, după ce am urmărit primele episoade, temerile mele au fost spulberate. Iar asta se datorează faptului că scenariștii au legat inteligent povestea de personajele secundare – căpitanul Gregson (Aidan Quinn) și detectivul Marcus Bell (Jon Michael Hill) – pe care le lăsaseră în aer la sfârșitul Sezonului 6.

Ca întotdeauna, misterele și soluțiile din fiecare episod urmăresc o formulă prestabilită. Uneori, însă, acest caracter previzibil și o anumită lene în a oferi substanță părții deductive ar putea fi un pic neplăcute nu numai pentru un purist (ceea ce a făcut romanele lui Arthur Conan Doyle atât de interesante a fost atât intriga polițistă inteligentă, cât și excentricitatea personajului Sherlock Holmes), ci și pentru un spectator care își dorește un mister solid. Dar serialul Sherlock Holmes și Dr. Watson nu a urmărit nicidată asta. Nu tocmai.

Crima (misterul) aflată ostentativ în centrul fiecărui episod nu este decât un mijloc pentru a transmite povestea acestor oameni. Acest lucru este valabil și pentru Sezonul 7, în care, pe lângă reluarea arcului narativ al personajelor căpitanului Gregson și ale detectivului Bell, scenariștii descriu și disconfortul lui Joan din cauza mutării la Londra și lucrurile la care a trebuit să renunțe ca urmare a acestei mutări.

Acest lucru este deosebit de îmbucurător întrucât societatea nu îi acordă mare atenție – invariabil, se face mai mult tam-tam despre un bărbat care renunță la viața lui dintr-un loc și se mută într-altul, decât despre o femeie în aceași situație. Nu numai că acest sezon atinge această problemă, cel puțin în primele episoade, dar pare să fie forța motrice a întregului ultim sezon. Sezonul 7 începe la Londra, dar acțiunea se mută de acolo înapoi la New York și viceversa. Așa cum am menționat anterior, abordează trădarea căpitanului Gregson și consecințele acesteia. Și folosește asta ca pivot pentru a-i readuce pe Joan și pe Sherlock înapoi în locul în care ar trebui să fie.

Articol de  Nithya Gnanapandithan aparut in The New Indian Express pe data de 8 iunie.

Sezonul 7 din Sherlock Holmes și Dr. Watson are premiera la AXN , pe data de 16 septembrie.