Citește și prima parte.

Povestea slujitoarei, Elisabeth Moss
Povestea slujitoarei, Elisabeth Moss

Nu judec pe nimeni, mă întreb doar de ce nu sunt acestea întrebările la care să încerce să răspundă serialul sau de ce nici măcar nu se deranjează să le pună?

Nu ni se oferă decât o scenă în care June îi spune unei fetițe că va fi „liberă”, fără să-i explice ce înseamnă asta, în afară de faptul că va putea purta tot ce vrea. Nu-i cel mai puternic argument pentru o fetiță de opt ani, fără termen de comparație. Dacă acest lucru demonstrează că June nu gândește clar și se va confrunta cu consecințele în sezonul viitor, îmi voi schimba discursul. Altfel, suntem lăsați să presupunem că asta-i dorința tuturor, inclusiv a copiilor.

Episodul se încheie cu June – după ce a reușit să îi urce pe copii în avion și să încaseze un glonț pentru asta – în sfârșit gata să accepte moartea. Dar misiunea ei nu s-a încheiat: urmează sezonul patru. June este adusă în simțiri de celelalte servitoare, care apoi o poartă ca pe Isus prin pădure, în timp ce ea recită un verset biblic despre eliberarea sclavilor și ducerea lor într-o țară cu lapte și miere. La fel ca scena de deschidere, pare că serialul face o paralelă cu sclavia americană și mișcarea de eliberare a sclavilor. Iar sentimentul pe care-l ai este inconfortabil, nu onorabil, având în vedere că scenariul se învârte în jurul unei femei albe, care a revendicat mișcarea de rezistență înființată de mulți ani și și-a însușit meritul. Totuși, Povestea slujitoarei este de mult timp lipsită de tact când vine vorba de rasism.

Apropo, June este încă în Gilead.

N-am nici cea mai mică idee încotro vor apuca lucrurile…  – de fapt, permiteți-mi să reformulez. N-ar trebui să am nici cea mai mică idee despre ceea ce urmează, dar am. Probabil că June va ieși basma curată, din nou. Doar am auzit-o pe mătușa Lydia menționând un nou comandant pentru June. Lucrurile vor merge mai departe. Va continua să consolideze rezistența, în timp ce, probabil, Gilead se va pregăti să intre în război cu Canada. Nu va fi prinsă. Nu va suferi nici o consecință, cel puțin nu una în ton cu fapta. Va continua să se uite fix la aparatul de filmat, cu mânie în priviri, în timp ce duce la îndeplinire planul de a transborda 300 de copii în colonia ei de pe lună.

Asta-i lumea în care se desfășoară Povestea slujitoarei acum. Este o fantezie. Fără discuție, este o fantezie care-ți dă o senzație de bine, ca și cum eroii noștri are face ceva înălțător, dar este totuși o fantezie. Este OK să vă facă plăcere; este plină de speranță în loc de deprimantă. Din păcate umbrește serialul. Frica care a făcut serialul atât de impresionant și palpabil a dispărut, și a fost înlocuită de James Bond în capă roșie și aripi. Binecuvântată fie lupta, pentru că știm deja cine va câștiga.

Beth Elderkin, Gizmodo ,14 august.