A trecut ceva timp, la urma urmei.

De-a lungul a șase sezoane, locuitorii de pe moșia Downton Abbey, Yorkshire, au supraviețuit incendiilor, sarcinilor ilicite, acuzațiilor de omor, accidentelor de mașină, unui război mondial, unei recuperări miraculoase din paralizie și – cel mai șocant dintre toate – venirea la modă a rochiilor maxi, care dezvăluie glezna doamnelor.

Au trecut patru ani de când serialul s-a încheiat, cu un final de Crăciun înzăpezit, în care majoritatea personajelor – și din aripa principală și din aripa servitorilor – au avut un final fericit. Iar acum, deși părea că nu se va întâmpla niciodată, povestea continuă în noul film Downton Abbey, a cărui acțiune se petrece în 1927 (la un an după terminarea serialului) în timpul unei vizite a Regelui și a Reginei, la conacul impunător.

Nu intrați în panică dacă ați uitat cine este căsătorit cu cine, care dintre doamne  este însărcinată sau ce s-a întâmplat cu iubitul câine al lui Lord Grantham, Isis (ea – suspin – a murit de cancer în brațele lui), haideți să ne amintim unde i-am lăsat pe cei din familia Crawley și ai lor servitori…

Robert și Cora Crawley, Conte și Contesă de Grantham

Lordul și Lady Grantham (Hugh Bonneville și Elizabeth McGovern) au avut câteva hopuri în căsnicia lor – inclusiv aventura lui Robert cu servitoarea Jane și Cora, care aproape a ajuns în pat cu craiul, istoric de artă, Bricker (Richard E Grant, mai suav ca niciodată).

Dar spre sfârșitul serialului, mariajul cuplului Crawley părea fericit. Robert are un nou cățel (dăruit de soția sa) pentru a o înlocui pe draga de Isis, în timp ce Cora, ca o femeie modernă, conduce atât casa cât și spitalul comunitar local.

Lady Mary și Henry Talbot

După ce primul ei soț Matthew (Dan Stevens) a murit în cel mai lent accident de mașină din lume, Lady Mary (Michelle Dockery) s-a îndrăgostit de încântătorul și delicatul Henry Talbot (Matthew Goode) care se întâmplă să fie… pilot de mașini de curse.

Downton Abbey, Matthew Goode

După moartea unui coleg de curse, el a abandonat cariera periculoasă și a înființat o afacere de mașini second-hand împreună cu Tom Branson, în timp ce Mary – care deține acum jumătate din moșia Downton, lăsată moștenire de Matthew – a dezvăluit în ultimul episod, că este însărcinată cu primul lor copil.

Anna și domnul Bates

Menajera lui Lady Mary, Anna (Joanne Froggatt) și soțul ei, dl. Bates (Brendan Coyle), valetul, au reușit să lase în urmă trecutul complicat – inclusiv violul șocant al Anei și faptul că el a fost acuzat de uciderea primei soții, cu o plăcintă cu carne, asezonată cu arsenic.

Au fost binecuvântați cu un băiețel în ajunul Anului Nou 1925, în mijlocul pregătirilor pentru nunta lui Edith. Sperăm că filmul va dezvălui, în sfârșit, cum se face că Anna a născut în patul lui Mary, fără să șifoneze cearșafurile câtuși de puțin.

Violet, Contesa-văduvă de Grantham și Isobel Crawley

Violet (Maggie Smith), posesoarea unui umor sec admirabil – care, într-unul dintre cele mai îndrăznețe momente ale sale, aproape că a fugit in lume cu prințul rus căsătorit, Igor Kuragin (Rade Serbedzija, pe care ne-ar plăcea să-l revedem), în 1874 – se mai domolise cât de cât,  spre sfârșitul serialului TV.

În cele din urmă, s-a împăcat cu gândul că nora ei, Cora este acum șefa familiei și, de asemenea, a ajutat-o pe cea mai bună prietenă și confidentă, Isobel (Penelope Wilton) să se reunească cu logodnicul ei Dickie Gray (Douglas Reith), în ciuda  dorinței familiei lui, avide după bani.

Doamna Hughes și domnul Carson

Menajera de la Downton (Phyllis Logan) și majordomul (Jim Carter) sunt acum căsătoriți – ba chiar se adresează unul altuia cu numele de botez, Elsie și Charlie, în intimitatea căsuței lor confortabile. (Doamna Hughes l-a numit o dată pe Carson „prostănac bătrân”, dar vom încerca să uităm asta.)

La sfârșitul serialului, doamna Hughes încă lucra la Downton, dar Carson și-a dat demisia după ce a aflat că suferă de tremor, mai ales al mâinilor (e de rău dacă trebuie să torni șampanie). Poziția sa a fost preluată de Barrow.

Cu toate acestea, odată cu sosirea iminentă a regelui și a reginei la Downton, Carson se pare că-și va pune, din nou, livreaua și va reveni în acțiune ca majordom.

Tom Branson

Fostul șofer, Tom (Allen Leech) s-a căsătorit cu Lady Sybil (Jessica Brown-Findlay), care a murit dând naștere fiicei lor, Sybbie, într-una dintre poveștile cele mai șocante din serial.

Spre sfârșitul serialului, nefericitul Tom deschide un showroom de mașini second-hand cu cumnatul Henry și găsește timp și pentru un flirt cu domnișoara Edmunds (Antonia Bernath), cea care a prins buchetul miresei la nunta lui Edith.

Vom avea parte de un final romantic fericit pentru Tom? Actorul Allen Leech a declarat anul trecut, pentru Vanity Fair că a sperat că se va întâmpla asta până la sfârșitul seriei șase. „Dar nu s-a întâmplat! Nu putem decât să sperăm că se va întâmpla în film…”

Lady Edith

A fost foarte nimerit ca serialul TV să se încheie cu Lady Edith (Laura Carmichael), cunoscută drept „biata Edith”, căsătorindu-se, deoarece este personajul cu cea mai chinuită viață romantică din Downton. Atât familia ei, cât și spectatorii au presupus că nu-și va găsi niciodată fericirea.

Dar, după ce a fost părăsită la altar de un fost logodnic, apoi a rămas însărcinată cu iubitul ei, înainte ca acesta să fie ucis în Germania, ea s-a căsătorit, în cele din urmă, cu Bertie Pelham, marchizul de Hexham.

Cei doi o vor crește pe fiica ei ilegitimă, Marigold, despre care Edith pretinde că este protejata ei, pentru a evita scandalul. Majoritatea celor de la Downton știu oricum adevărul și nu am fi surprinși dacă scandalul va ieși la iveală în film.

Thomas Barrow

După o carieră controversată de lacheu și majordom, în care l-am văzut complotând aproape împotriva tuturor, gata-gata să piardă totul din cauza iubirii neîmpărtășite pentru colegul-servitor Jimmy (Ed Speleers) și după o tentativă de sinucidere, Thomas (Robert James-Collier) părea mai în vârstă și poate chiar mai înțelept spre finalul seriei.

Odată cu retragerea lui Carson, primește, în sfârșit, poziția pe care și-a dorit-o dintotdeauna (majordom-șef), dar vă avertizăm, trailerul filmului sugerează că fericirea lui Thomas atât în viața personală, cât și în cea profesională este de scurtă durată – mai ales dacă este retrogradat pentru a permite întoarcerea lui Carson.

Daisy

Ah, Daisy, Daisy, Daisy! (Sophie McShera). Așa cum a remarcat bucătăreasa, doamna Patmore (Lesley Nicol), slujnica de la bucătărie este atrasă de bărbați, numai dacă aceștia nu sunt interesați de ea, ceea ce s-a lăsat cu o inimă frântă de atâtea ori.

Cel mai recent amărât pe care a pus ochii este slujitorul Andy (i-a văzut bicepșii când repara acoperișul fermei și i-a căzut cu tronc), iar legătura lor timidă este numai una dintre cele trei potențiale legături romantice din aripa servitorilor, care s-ar putea să fi evoluat spre ceva mai mult de când i-am văzut ultima oară.

Deci Daisy și Andy vor fi împreună, sau au mai multe șanse doamna Patmore și fermierul local, dl Mason? Iar domnul Molesley (Kevin Doyle), valetul devenit învățător, va face ceva în privința pasiunii pentru domnișoara Baxter (Raquel Cassidy)?

Denker și Spratt

Șireata cameristă Denker (Sue Johnston) era încă angajata contesei-văduve în finala Downton, în ciuda faptului că a dezvăluit secretul majordomului Spratt (Jeremy Swift), că scria clandestin o rubrică de sfaturi pentru revista pentru femei a lui Lady Edith.

Din păcate, nu vom vedea dacă doamna Denker va primi o pedeapsă binemeritată în film, deoarece actrița Sue Johnston a dezvăluit în iulie, că personajul ei apărea doar într-un proiect inițial de scenariu, care a fost exclus din  scenariul final.

Nu este singură – nici Spratt nu se întoarce, după cum a confirmat actorul Jeremy Swift într-un tweet din 2018.

Articol de  Jo Berry aparut in Digital Spy  pe data de 06 septembrie 2019.

Citește și cronica filmului Downton Abbey.