Într-un an de reveniri spectaculoase – de la Brad Pitt și Renée Zellweger la Jamie Foxx și Eddie Murphy – nimic nu este la fel de… pur și simplu senzațional ca prestația fantastică a lui Jennifer Lopez în Hustlers: Striptease pe Wall Street, un film poznaș, senzual, plin de mișcări lascive, unduitoare, un tribut frivol pentru „suroritate” și venalitate impudică, cu o vigoare la fel de admirabilă.

Hustlers: Striptease pe Wall Street, Jennifer Lopez,  Constance Wu
Hustlers: Striptease pe Wall Street, Jennifer Lopez, Constance Wu

Lopez o interpretează pe Ramona, dansatoare la un club de striptease din Manhattan, care, în 2007, ia o nou-venită pe nume Destiny (Constance Wu) sub aripa ei ocrotitoare. „Vino sub blana mea”, o îndeamnă Ramona pe protejata ei, descheind o haină de lux, trăgând dintr-o țigară și scoțând la vedere un picior în pantofi-platformă cu toc înalt. Este o leoaică și o armă letală, la fel de dură pe cât este de delicată, iar pe parcursul educației categoric nesentimentale a lui Destiny, Ramona nu numai că își învață eleva să danseze la bara, dar, în cele din urmă, cum să jecmănească tipii albi privilegiați, ai căror impunitate și vanitate îi fac la fel de vulnerabili ca pe cei mai naivi mocofani.

Adaptat de regizoarea și scenarista Lorene Scafaria după un articol dintr-o revistă din New York, despre o escrocherie similară, comisă de un grup de dansatoare exotice de la clubul Scores din Manhattan, Hustlers: Striptease pe Wall Street este o lovitură în pantaloni amuzantă, obraznică, enorm de distractivă, care promitea să fie Seducție la Las Vegas (Showgirls) pe Coasta de est, doar ca să devină Băieți buni (Goodfellas) la feminin, care invită spectatorii într-o lume interlopă incitantă, condusă de bani, droguri, seducție și o scală morală glisantă, dictată de un pragmatism necruțător.

„Jocul este măsluit și nu-i răsplătește pe oamenii care respectă regulile”, declară Ramona fără drept de replică, la un moment dat, când înșelăciunea pusă la cale de ea și Destiny – îi droghează pe bărbații înstăriți și le golesc cardurile de credit – amenință să escaladeze. Când dolarii încep să se devalorizeze în urma crizei din 2008, cele două recurg la măsuri extreme pentru a-și plăti chiria și pentru a-și întreține familia (ambele au fetițe). Nu-și tratează victimele mai rău decât își tratează stăpânii universului țara, insistă Ramona, adăugând că niciun escroc de pe Wall Street n-a fost băgat la închisoare.

Are dreptate, firește, chiar dacă această justificare permite Hustlers: Striptease pe Wall Street să împace și capra și varza: filmul ar putea să nu aprobe în întregime faptele eroinelor, dar simpatizează clar cu nevoile și aspirațiile lor. Distribuind un grup grozav de actrițe în rol secundar, – inclusiv rapperii Lizzo și Cardi B, cu un debut pe marele ecran, de bun augur și extrem de amuzant – Scafaria stă cu mândrie în spatele protagoniștilor săi, oferind o taxonomie în miniatură a obișnuiților cluburilor de striptease, de la interlopi până la hărțuitori sexuali corporatiști, și-și plimbă aparatul de filmat pe trupurile goale ale femeilor, cu un sentiment revigorant ludic și de admirație, în loc de o privire lascivă, abuziva. Chiar și atunci când, în mod inevitabil, jocul ajunge la sfârșit, Scafaria îl atenuează cu aceeași afecțiune autentică care s-a înfiripat între femeile care au devenit surori, mame și mentori una pentru cealaltă, în absența unei familii pe care ar fi putut conta.

Înzestrat cu o coloană sonoră antrenantă, cu ritmuri excelente și o grămadă de secvențe de dans decadente, hârjoneli, șampanie-valuri, paradă de pantofi fabuloși și rochii de cocktail mulate, Hustlers: Striptease pe Wall Street are partea sa de umplutură repetitivă, în special cadre în slow-motion cu Ramona, Destiny și trupa lor (Keke Palmer și Lili Reinhart), arătând aprige în timp ce se apropie amenințătoare de următoarea țintă. Însă, până atunci, suntem la fel de prinși în vraja lor, precum bietul fraier de la bar: captivați, oarecum dezgustați, dar cu desăvârșire și iremediabil fascinați.

Asta este valabil mai ales pentru Lopez, care la 50 de ani, își face o intrare magnifică în Hustlers: Striptease pe Wall Street cu un număr de dans atletic, grațios și erotic și nu coboară ștacheta deloc pe parcursul filmului. Încă o dată, dovedește că este o actriță instinctivă, spontană, insuflându-i Ramonei propriile sale tertipuri de Bronx și mișcându-se cu o grație de felină, dobândită în cariera de aproape 30 de ani, în care a excelat în toate cele trei talente ale industriei divertismentului. În această fantezie de răzbunare provocatoare, libertină, Lopez domină cu o autoritate seducătoare și triumfătoare. Nu numai că ne adăpostim sub haina ei de blana, dar o urmăm cu plăcere, oriunde.

Articol de Ann Hornaday, apărut în The Washington Post, pe data de 10 septembrie