Hellen Mirren, Getty Images
Helen Mirren, Getty Images

Într-o seară de început de toamnă, Helen Mirren s-a îmbrăcat într-o rochie diafană Giambattista Valli și a alergat desculță prin curtea Monnaie de Paris, instituția guvernului francez de pe malul stâng al Senei. Dacă știți câte ceva despre Mirren, știți că ar putea fi doar o sâmbătă seara ca oricare alta pentru Lady Mirren. Dar prilejul escapadei nocturne s-a-ntâmplat să fie Le Défilé, cel de-al treilea show anual L’Oréal Paris. Cu o joie de vivre magnetică, actrița în vârstă de 74 de ani, câștigătoare a premiului Oscar, s-a alăturat lui Camila Cabello, Amber Heard, Andie McDowell și Eva Longoria la deschiderea unei parade inclusive de manechine din diferite medii, de vârste și constituții diferite, în timp ce o orchestră de 40 de muzicieni a furnizat, cu un efect impresionant, coloana sonoră pentru defilarea pe podiumul în aer liber.

„Dacă n-aș fi fost decât eu în spectacol, aș fi zis: „O, ce noutate uimitoare; au pus o femeie cu adevărat bătrână să defileze!” – n-aș fi fost foarte încântată de asta”, a râs Mirren în culise, înaintea spectacolului, în timp ce make-up artistul Val Garland îi încadra privirea albastră cu mișcări înaripate de creion dermatograf și nestemate iridiscente. „Dar iată-ne, un grup divers de persoane de dimensiuni, forme, genuri și rase diferite. Suntem mărturie a incluziunii familiei L’Oréal, cred că este un mesaj extraordinar și sunt fericită că fac parte din această familie.” După o scurtă pauză, a adăugat: „Sper doar să nu cad!” Frica de înțeles în fața unei mulțimi de șase sute de persoane, cu Naomi Campbell în rândul din față, s-a dovedit, fără surprindere, a fi nejustificată. Nu numai că Mirren este o forță neabătută, dar este întotdeauna ca acasă la Paris. Vorbește franceză fluent (și fascinant, fără accent); la începutul carierei sale, a locuit la Paris șase luni, timp în care s-a ocupat de teatru experimental.

Indiferent dacă este intenționat sau nu, un lucru pe care Mirren, cu siguranță, îl are în comun cu franțuzoaicele este îmbătrânirea în condițiile impuse de ea. „Este mult mai bine să îmbătrânești natural!”, a declarat Mirren, înfruntând așteptările de la o femeie de o anumită vârstă. „Luați taurul de coarne și adaptați-vă. Ori mori tânăr ori îmbătrânești. Nu este altă cale! Mai bine te bucuri de viață.” Bucuria de a trăi, indiferent de vârstă, este o noțiune care a fost înrădăcinată în Mirren de zeci de ani. „Mama mi-a spus odată: să nu fii îngrijorată că îmbătrânești. Știu că la 25 de ani, când te gândești la tine la vârsta de 45, exclami: „Dumnezeule! Cine vrea să împlinească 45 de ani?” Dar este uimitor pentru că, atunci când ai 45, îți dai seama că este de fapt foarte fain și nu vei mai dori să ai, din nou, 25 de ani.” „Și trebuie să recunosc, mama avea dreptate. Fiecare vârstă are avantaje și dezavantaje. Și descoperi că nu vrei să te întorci în timp. Vrei să fii exact acolo unde te afli, cu toate experiențele pe care le-ai trăit.”

Nu este de mirare că Mirren – care poartă cu aplomb o rochie animal-print și păr roz bombon – a devenit un simbol al așteptărilor tuturor odată cu trecerea anilor. Cea mai recentă dovadă în acest sens? Mirren tocmai a plecat de pe platoul de filmare al Fast & Furious 9, în care mai  joacă Charlize Theron și Vin Diesel, ne dăm seama după manichiura ei cu gel lila și sclipici. „Sunt unghiile mele Fast & Furious!”, a răspuns Mirren după ce a fost complimentată. „M-am gândit să le păstrez pentru că sunt simpatice.” Continuând să trăiască viața din plin, cu o viteză amețitoare, 74 nu este decât un număr pentru Mirren.

Articol apărut în Vogue.