Gemini Man, Will Smith
Gemini Man, Will Smith

Cu mult înainte de imagistica digitală, filosoful german Walter Benjamin a susținut că reproducerile operelor de artă nu aveau „aura” originalului. Cum rămâne cu reproducerea oamenilor? Daca ar fi să ne luăm după rolul dublu al lui Will Smith în Gemini: Conspirația (Gemini Man), înaintașul poate fi la fel de plin de lipsuri ca și copia.

Conceput în urmă cu mai bine de 20 de ani ca un film de acțiune pe care urma să-l regizeze Tony Scott, Gemini: Conspirația a ajuns în cele din urmă pe mâinile lui Ang Lee, care în ultimul timp a fost mai interesat de tehnologia cinematografică decât de povestea în sine. Odinioară un maestru ingenios, regizorul taiwanez al filmului Viața lui Pi (The Life of Pi) pare acum măcinat de progresele înregistrate în imaginile generate de computer. Ultimul său truc, distribuirea lui Will Smith împotriva unei versiuni a lui întinerite-digital, nu poate salva acest film de etichetări ca: nesărat, lent și sentimental.

Cei doi Smith sunt un agent secret al guvernului american, de 51 de ani și antagonistul său de 25 de ani. Henry Brogan este uluit când vede prima dată chipul asasinului care îl urmărește. Este ca și cum te-ai uita într-o oglindă, ceea ce Henry deja a spus, de parcă ar fi avut o presimțire, că detestă. Copia, se pare, a fost clonată după Henry fără știrea lui, de către ticălosul melodramatic Clay Varris (Clive Owen).

Firește, progenitura lui Henry concepută în eprubetă, cu numele de Junior, este un criminal, la fel ca și nu-tocmai-tatăl său. La începutul filmului, Henry trage un foc de armă neverosimil, dar precis spre un bărbat aflat într-un tren de mare viteză. Henry a fost mult timp un asasin al DIA (Defense Intelligence Agency). După acest asasinat, Henry își dă demisia și este surprins când răspunsul superiorilor este să-l pună pe lista neagră. Se pare că nu a văzut multe filme despre asasini care încearcă să se pensioneze.

Țintașul-devenit-țintă apelează la cercul restrâns de prieteni, dintre care mulți o sfârșesc rapid. Din fericire, el are o nouă cunoștință, Danny Zakarweski (Mary Elizabeth Winstead), cu abilități mai bune de supraviețuire. Danny este o bătăușă, o vorbăreață și o expertă în probe de ADN.

Însărcinată de DIA să-l urmărească pe Henry, Danny schimbă rapid taberele. Nu după mult timp, ea și Henry sunt în drum spre Cartagena și apoi spre Budapesta. Este un itinerar demn de James Bond, deși predilecția filmului pentru locațiile turistice ne amintește mai mult de romanele lui Dan Brown decât ale lui Ian Fleming.

Mai este și altceva pe care Gemini: Conspirația îl are în comun cu Codul lui Da Vinci: dialogul stângaci. Atribuit unui număr de trei scriitori, deși se pare că au fost mai mulți, scenariul filmului ne oferă niște situații absurde, care ar fi putut fi șlefuite de istețimea verbală și vizuală. Nu se laudă cu niciuna dintre ele.

Smith a trecut de la hip-hop și sitcom-uri la roluri pe marele ecran datorită farmecului adolescentin și a abilității de a rosti replici sarcastice în timp ce trăgea gloanțe și lovituri în stânga și-n dreapta. Se descurcă suficient de bine în scenele de acțiune ale filmului, unele dintre ele fiind bine coregrafiate, dar nu poate face mare lucru cu replicile jalnice ale lui Henry. Dar poate că actorul și-a atenuat intenționat nonșalanța specifică pentru a nu atrage atenția asupra rigidității alter-ego-ului lui Henry. Juniorul generat digital este mult mai convingător ca personaj de acțiune amenințător, fără cuvinte, decât ca un Pinocchio bio-tehnologic care reușește să devină un băiat adevărat.

Scena aceea cu trenul de mare viteză, cel puțin, poate fi interpretată ca o glumă. Gemini: Conspirația a fost filmat cu 120 de cadre pe secundă, un veritabil tren-proiectil al vitezei video-digitale. Imaginile rezultate sunt cu siguranță clare, dar par deranjant de sterile. Am putea spune că le lipsește aura.

Mark Jenkins, NPR, 10 octombrie