Watchmen, HBO, Regina King
Watchmen, HBO, Regina King

Ai impresia că Damon Lindelof, co-creatorul serialului Lost, ar fi fost afectat de ceva care îmbină cele mai grave aspecte ale hybrisului și masochismului. Hybrichism, dacă vreți. Fanii din întreaga lume încă îl critică, cu fiecare ocazie, pentru finalul  dezbinător al fenomenului Lost. Iar acum urma să adapteze pentru micul ecran îndrăgita serie de benzi desenate Watchmen?

Slavă Domnului, rezultatul, difuzat la HBO, este un triumf.

 „Remixarea” unui clasic

Scurt istoric: Publicate în 1986 și 1987, cele 12 numere ale benzilor desenate Watchmen au fost considerate, de mult timp, cea mai mare realizare a genului. Cu temele sale ambigue din punct de vedere moral, care au avut drept rezultat o deconstrucție a genului benzilor desenate cu super-eroi, seria i-a invitat pe adulți înapoi la paginile comicsurilor.

Problema este că – după cum a atestat autorul lor irascibil, Alan Moore – Watchmen nu ar fi trebuit să fie altceva decât acele 12 cărți de benzi desenate. Fără filme anterioare sau continuări, chiar dacă DC a produs și una și alta. Și nici nu urmau să fie ecranizate, sfat care, luând în considerare rezultatul filmului din 2009 al lui Zack Snyder, pare să fi fost înțelept. Și, cu siguranță, nu urmau să fie transpuse pe micul ecran.

Moore nici măcar n-a permis ca numele să-i fie asociat cu serialul Watchmen de la HBO. În schimb, pe generic apare: „Bazat pe personajele co-create pentru DC Comics de Dave Gibbons.” (Ilustratorul, mai accesibil, este consultantul serialului.)

Adaptarea lui Lindelof – „remix”, așa cum preferă s-o numească – reia acțiunea la trei decenii de la evenimentele din seria inițială, schimbând fundalul războiului rece și amenințarea anihilării nucleare cu terorismul intern și rasismul violent de astăzi. În America alternativă a serialului Watchmen, Vietnam este cel de-al 51-lea stat, Watergate nu s-a întâmplat, iar Robert Redford este președinte de zeci de ani.

Însă revolta rasială din 1921 din Tulsa, Oklahoma, cu care începe serialul și care-i servește drept coloana vertebrală, este, din păcate, destul de reală.

În conformitate cu materialul sursă, bandiții mascați sunt în continuare în afara legii, sunt organizate razii și operațiuni sub acoperire și chiar s-a înființat o unitate specială FBI – cu misiunea de a-i anihila. Cu toate acestea, poliția din Tulsa apare în public doar cu fețele acoperite, din cauza unor serii de crime coordonate, cu câțiva ani în urmă, care le-au împuținat rândurile. Ideea este următoarea: dacă bandiții rasiști din Seventh Kavalry nu știu că ești polițist, este mai greu să te omoare în somn, pe tine și pe familia ta.

Unii membri ai acelei forțe de poliție – cum ar fi Sister Night (Regina King, câștigătoarea premiului Oscar în 2019), în robă neagră cu glugă și Looking Glass cu mască reflectorizantă (întotdeauna bizarul Tim Blake Nelson) – îmbrățișează conceptul cu mai mult entuziasm decât alții. Procedând așa, acțiunile lor devin mai greu de deosebit de cele ale infractorilor pe care încearcă să-i oprească.

Cu siguranță va stârni proteste

La fel ca în precedenta dramă HBO a lui Lindelof, Cei rămași (The Leftovers), serialul ne lasă să înțelegem ce se petrece, încetul cu încetul – primim o grămadă de informații în episodul 3 – în timp ce-i recompensează pe cei familiarizați cu materialul sursă. Nu trebuie să fi citit Watchmen pentru a urmări Watchmen, dar, sincer, de ce n-ați citi benzile desenate? Sunt un rit de trecere la orice vârstă.

Pentru cei care au citit, există o mulțime de surprize și indicii ascunse, inclusiv un calmar uriaș, telepatic, un anume senator al SUA și un gigant / zeu albastru, strălucitor și despuiat.

Toți ceilalți sunt descumpăniți în stilul Westworld, de această dramă alambicată, superbă și captivantă. Nu poate fi mai ciudată decât Legiunea (Legion) – în ambele seriale joacă actrița Jean Smart – dar Watchmen este la înălțimea bizarului din spinoff-ul recent finalizat.

Datorită reverenței cu care este văzută lucrarea inițială, este imposibil să nu existe unele plângeri. Luând în considerare faptul că, atât comicsurile cât și serialul, lasă binele și răul și chiar definiția eroului la latitudinea fiecăruia, puteți fi siguri că serialul va fi înțeles greșit.

Având în vedere reacția încă vitriolică la finalul lui Lost, vor exista o mulțime de telespectatori care nu vor înțelege nimic. Dar lăsa-ți-l în pace pe Lindelof. A trecut aproape un deceniu. Cu siguranță merită. Și este evident un fan Watchmen.

Christopher Lawrence, Las Vegas Review Journal, 18 octombrie