Cel mai recent serial fantasy de la HBO, Materiile întunecate (His Dark Materials), care a avut premiera ieri, îi poartă pe spectatori într-o lume cu totul nouă, cunoscută sub numele de Oxford-ul Lyrei, unde există daimoni, magie, vrăjitoare și multe altele. În timp ce fanii trilogiei pe care se bazează serialul (Materiile întunecate a lui Philip Pullman) sunt familiarizați cu această lume, spectatorii noi ar putea fi puțin nedumeriți.

Această lume seamănă foarte mult cu a noastră, deși aparent este plasată ușor mai departe în trecut. Cu toate acestea, există aeronave ciudate, animale care vorbesc și referiri la o prezență amenințătoare, cunoscută sub numele de Magisterium. Este o lume ca a noastră, dar nu tocmai – și venim în contact cu o mitologie cu totul nouă.

În multe feluri, Oxford-ul Lyrei oglindește Oxford-ul lumii noastre, cu multe colegii (deși Jordan College nu există în universul nostru). Totuși, spre deosebire de lumea noastră, femeile-savant sunt rare și desconsiderate, iar o mare parte a tehnologiei pentru lucruri simple, precum gătitul și spălatul rufelor nu este la fel de avansată. Există, de asemenea, ceva numit „sanctuar scolastic”, unde colegiile au voie să pună sub semnul întrebării doctrina, să studieze și să ofere sanctuar fizic oamenilor (precum și sanctuar teoretic ideilor), care îi protejează de Magisteriu. Până în prezent, lumea din serial și din cărți este asemănătoare, deși avem de-a face cu câteva diferențe.

Daimoni – animale, suflete și nu numai atât

Dafne Keen, Materiile întunecate, HBO, His Dark Materials
Dafne Keen, Materiile întunecate, HBO

Probabil cea mai mare diferență între lumea lui Lyra (Dafne Keen) și a noastră este existența daimonilor; creaturi care par a fi animale de companie. Fiecare om din această lume ficțională are un daimon, iar primul episod încearcă să explice pe larg ce sunt, mai exact, aceștia. Cel mai important, un daimon nu este un animal de companie; este descris ca fiind sufletul unei persoane în afara corpului său. Cu toate acestea, daimonii sunt creaturi ceva mai complexe. În cărți, daimonii fac parte din sufletul unei persoane, dar au și propria personalitate, gânduri, opinii și sentimente. Ei nu sunt pur și simplu o extensie a unei persoane, ci o ființă interconectată care este o „persoană” în sine.

Daimonii sunt întotdeauna sub forma unui animal, dar atunci când un om este tânăr, au capacitatea de a-și schimba forma. Acest lucru este vizibil când Lyra și Roger (Lewin Lloyd) se întrec pe acoperișurile Jordan College, iar daimonii lor își schimbă forma pentru a ține pasul. Totuși, pe la pubertate, daimonii se stabilesc într-o singură formă. Din cărți este clar că această formă finală poate dezvălui multe despre persoana căreia îi aparține; servitorii tind să aibă daimoni-câini (sau alte creaturi eficiente și fidele), vrăjitoarele au păsări, marinarii au, adesea, pești sau daimoni acvatici etc.

Daimonii au, de asemenea, un nume și pot vorbi – nu este o legătură psihică, deoarece oricine poate auzi vocea daimonului altuia. Un alt aspect al mitologiei daimonice care apare în cărți, dar nu a fost încă explicat în serial, este că, în timp ce daimonii pot fi auziți și abordați de alți oameni, este absolut interzis să atingem daimonul altei persoane. Nu sunt animale de companie pe care să le mângâi – atingerea daimonului altcuiva este o formă de atac personal atât de gravă, încât nimeni nu s-ar gândi la așa ceva. În cele din urmă, este demn de remarcat faptul că daimonii nu se pot îndepărta foarte mult de oamenii căruia îi aparțin. În cărți, distanța la care se poate îndepărta un daimon este de doar 3 metri, sau nici măcar. Cu toate acestea, se pare că în serial distanța este ceva mai mare, deoarece mulți servitori și personaje secundare nu au un daimon în preajmă (probabil din cauza costurilor suplimentare de creare a daimonilor pe calculator, pentru literalmente fiecare personaj de pe ecran).

Nu-s Praf… Praf cu majusculă

Praful este menționat doar pe scurt în primul episod, dar este clar că este un ingredient major al lumii din Materiile întunecate – și nu doar pentru că cititorii cărților știu cât de important este! Praful este menționat pentru prima dată în camera de recreere, când Lord Asriel (James McAvoy) își prezintă fotogramele. El susține că aceste imagini dovedesc că Praful este atras doar de adulți, nu de copii – și această afirmație (împreună cu orașul pe cer) este atât de șocantă pentru ceilalți savanți, încât Maestrul (Clarke Peters) se teme că va fi considerată drept erezie.

Ulterior, Lyra încearcă să-i povestească despre Praf lui Roger, iar el ne lămurește că acesta nu este un praf oarecare, de genul pe care îl ștergi de pe o suprafață, ci ceva foarte, foarte diferit. De remarcat că serialul renunță la un fir narativ important în cărți, legat de această mențiune inițială a Prafului, când Asriel își arată fotogramele. În cărți, un savant întreabă dacă copilul din fotografie este „un copil secționat” și i se răspunde că este un „copil întreg”. Fără îndoială, acest lucru va fi explorat mai târziu în serial, dar Praful, cu siguranță, nu este un lucru pe care telespectatorii îl pot uita, în ciuda faptului că nu primește la fel de multă atenție în primul episod, ca alte elemente ale mitologiei.

Aletiometrul: Busola de aur

Titlul primei cărți din serie este Busola de aur (The Golden Compass) și poartă numele aletiometrului pe care-l primește Lyra înainte să plece de la Jordan College. Aletiometrul apare doar în câteva scene în primul episod, însă oricine a citit cărțile (sau a vizionat adaptarea originală a filmului) ar trebui să știe cât de important este. Aletiometrul este un dispozitiv care spune adevărul (numele literalmente provine din cuvintele „măsura adevărului”) și este descris în cărți ca un obiect de alamă masivă, de mărimea și forma unei busole. În jurul cadranului se află o serie de simboluri simple (o clepsidră, un craniu, etc.) și are patru ace. Trei dintre acestea pot fi setate să indice un simbol specific (prin rotirea cadranelor aletiometrului), în timp ce cel de-al patrulea ac, mai subțire, nu poate fi controlat și oscilează liber în jurul cadranului instrumentului.

Deocamdată, Lyra nu știe cum funcționează aletiometrul – deși avem parte de scena cea mai amuzantă din episod când Lyra îi vorbește ca și cum ar fi un smartphone. Aflăm că aletiometrul a aparținut odată lui Lord Asriel și este incredibil de rar (doar șase au fost făcute vreodată). Maestrul mai spune că aletiometrul este ilegal – o schimbare majoră față de trilogie. Inițial, aceste dispozitive erau rare și greu de citit, dar nu în afara legii; în mod clar, această schimbare este făcută pentru a sublinia dominația Magisteriului și frica pe care acesta o provoacă. De asemenea, asta înseamnă că Lyra are un motiv în plus să păstreze secretul aletiometrului.

Cine sunt gitanii?

Primul episod al serialului Materiile întunecate se concentrează, în special, pe două grupuri principale de oameni: savanții de la Jordan College (împreună cu Lyra, Roger și Lord Asriel, desigur) și gitanii. Gitanii se află, de asemenea, la Oxford când facem cunoștință cu ei, dar trăiesc într-un mod foarte diferit față de Lyra și locuitorii din Jordan College. Gitanii sunt un grup nomad și locuiesc pe ambarcațiuni fluviale, călătorind pe căile navigabile. În cărți, ni se spune că tind să călătorească sezonier și să se întoarcă la Oxford în aceeași perioadă în fiecare an, iar în timp ce seria nu intră în astfel de amănunte, îi arată pe gitani pregătindu-se să plece de la Oxford spre sfârșitul episodului.

După cum sugerează și numele (o variantă a „țiganului”), gitanii din această lume au multe în comun cu romii care i-au inspirat. Pe lângă faptul că sunt nomazi, aceștia sunt văzuți ca proscriși și au legături puternice în cadrul propriilor grupuri de clanuri. Au propriile ritualuri, cum ar fi sărbătorirea unui daimon care se stabilizează așa cum am văzut în primul episod, când Tony Costa (Daniel Frogson) a devenit bărbat și propriile legi. Gitanii nu au același tip de guvernare ca ceilalți oameni din această lume, dar au lideri. Atât John Faa (Lucien Msamati), cât și Farder Coram (James Cosmo) apar în episodul de început și sunt clar doi dintre conducători. Lui John Faa (Lord Faa, în cărți) i se spune „rege” și este liderul grupului.

Rose Moore, Screen Rant, 3 noiembrie

Citește și Materiile întunecate – o adaptare captivantă a magiei lui Philip Pullman