În calitate de scenaristă, regizoare, producător și co-star, Elizabeth Banks a obținut un echilibru dificil (chiar dacă oarecum inconsistent) între a se complace în distracția jucăușă și visătoare a serialului polițist original din anii 1970 și impunerea unei viziuni feministe complet necesare și moderne. Filmul ei este alert și voit ridicol, dar, de asemenea, încetinește ocazional, pentru a le permite personajelor să interacționeze ca femei puternice, loiale, care au grijă una de cealaltă.

Îngerii lui Charlie, Charlie's Angels, Elizabeth Banks, Kristen Stewart, Naomi Scott, Ella Balinska
Îngerii lui Charlie, Elizabeth Banks, Kristen Stewart

Desigur, hainele sunt grozave: rafturi de țoale frapante cu sclipici și paiete plus șiruri de pantofi de belea. Și nu ar fi o aventură Îngerii lui Charlie (Charlie’s Angels) fără o varietate de costume extravagante pe care doamnele să le poarte pentru diferitele misiuni sub acoperire, precum și un sortiment de gadgeturi de înaltă tehnologie. (Mentosanele care nu sunt cu adevărat Mentosane pot prinde bine) Dar pe Banks – ea însăși elegantă într-o gamă de mantouri și ochelari de soare luxoși, în rolul unui Bosley cu un umor subtil – o interesează mai mult ceea ce simbolizează acele costume atunci când ești femeie, și modul în care imaginea exterioară poate fi utilizată ca mijloc de manipulare. Ca femeie care regizează un film Îngerii lui Charlie (care vine după filmele lui McG de la începutul anilor 2000), privirea ei atentă reflectă aprecierea profundă a puterii feminine.

Acest lucru este clar din secvența de deschidere a filmului, în care o Kristen Stewart, cu perucă platinată (care fură toate scenele din film, mai multe despre asta mai târziu), seduce la cină, un om de afaceri dubios, filtrând în cel mai evident mod posibil. Faptul că el habar n-are că ea îl leagă încet, dar sigur, este o dovadă a abilităților ei, dar și a idioției lui. Bărbații pot fi maleabili, iar femeile din Îngerii lui Charlie știu să folosească asta în avantajul lor.

Rezolvarea reală a infracțiunii pare secundară și, într-adevăr, gadgetul care este în centrul narațiunii în scenariul lui Banks nu-i decât praf în ochi.  Este un dispozitiv portabil care, în teorie, este un mijloc revoluționar și ecologic de a genera energie. Dar în mâinile nepotrivite, ar putea fi folosit și ca armă. Dun dun dunnnn!

Îngerii consacrați, Sabina (Stewart în rolul unei fetei a naibii, de bani gata) și fosta agentă MI6 Jane (autoritara si frumusețea charismatică Ella Balinska) fac echipă cu tânăra ingineră genială care a conceput tehnologia și a dat alarma în legătură cu posibila sa utilizare necorespunzătoare, pentru a-i împiedica pe băieții răi s-o fure pentru propriile lor scopuri infame. Elena (Naomi Scott din Aladdin) este mijlocul nostru de acces în această lume plină de farmec, dar periculoasă, iar atuurile sale științifice completează în mod fericit echipa Îngerilor. Dacă sculpturala Jane este genul ce-i în gușă și-n căpușă și Sabina este diversiunea ageră și imprevizibilă, Elena este creierul extrem de capabil al operațiunii și nu îi ia mult timp să intre în ritmul echipei.

Sam Claflin joacă un expert în tehnologie îngâmfat și indecent de bogat, a cărui companie lansează dispozitivul, iar Nat Faxon este șeful nemernic al Elenei, care vrea să îl vândă pe piața neagră. Jonathan Tucker este asasinul vânjos și tatuat cu misiunea de a le opri pe Elena și noile ei prietene să expună orice plan clandestin în pregătire (aici avem o pistă falsă, nu că are vreo importanță). Iar Djimon Hounsou și Noah Centineo nu au prea multe de făcut în rolul unor bărbați care nu sunt niște ticăloși complet egoiști. Este o distribuție solidă, actori care știu mai bine decât să ia filmul prea în serios.

Dar Îngerii lui Charlie este, mai mult decât oricând,  cu adevărat despre femei. Atmosfera girl-power, din care filmul își extrage energia, este inconfundabilă și adesea emoționantă, dar poate fi și penibilă. Nu aveam nevoie la începutul filmului, de un montaj de fete și femei care înfăptuiesc lucruri minunate pe tot globul; ideea este stângace și pare deplasată. În mod similar, deși este un detaliu interesant și relevant că unul dintre foștii informatori ai lui Jane, din Istanbul se ocupă și de o clinică pentru femei, nu era neapărat nevoie să vedem furgoneta plină de anticoncepționale și tampoane pe care Îngerii le oferă, pentru a înțelege cât de importantă este contracepția.

Totuși, acestea sunt hopuri minore de-a lungul unei călătorii ușoare. Și, indiferent de decor – de la scenele de acțiune masive (care sunt uneori grosolan editate) până la momente mai liniștite ale Îngerilor care stau la un pahar de vorbă – este evident că Stewart se distrează de minune într-un rol comic rar. Este magnetică în cu totul alt mod. N-a avut niciodată ocazia să-și arate, în felul acesta, sincronizarea perfectă sau atributele fizice inspirate. Sabina ei este o surpriză constantă – nu numai pentru noi, ci și pentru ticăloșii din întreaga lume, care au ghinionul să intre în vizorul ei.

Ți-a plăcut Îngerii lui Charlie? Spune-ne părerea ta în comentariile de mai jos.

Articol de Christi Lemire, apărut în Roger Ebert, pe data de 15 noiembrie 2019

Citește și Elizabeth Banks spune că este mândră de Îngerii lui Charlie