She had him at “Hello!”

Un pămpălău începe o relație cu asistentul virtual cu voce feminină. Majoritatea amatorilor de filme ar recunoaște intriga din Ea (Her) al lui Spike Jonze – și, probabil, cei mai mulți ar spune, de asemenea, că prudenta fantezie romantică I.A. a lui Jonze, în care Joaquin Phoenix joacă un singuratic depresiv, care cade sub vraja seducătoare a muzei sale, Siri, este abordarea definitivă a subiectului respectiv. Dar am fost eu însumi singuratic în ceea ce o privește pe Ea. Mi s-a părut că filmul este fără variații de tonalitate și monoton.

Adam DeVine, Jexi, Într-o relație cu telefonul meu
Jexi, Într-o relație cu telefonul meu, Adam DeVine

Într-o relație cu telefonul meu este ca Ea reluată sub forma unei comedii ușurele, satirice, inteligentă/prostească, cu gura ușor spurcată. Îl are în rol principal pe Adam DeVine, cu pufoșenia sa vorbăreață, interpretându-l pe Phil, un millennial, care produce pe bandă rulantă liste virale de clickbait, pentru un website din San Francisco. Phil este dependent de telefonul său, de social media – de tot ceea ce pune un filtru invizibil între el și rasa umană. Când prețiosul său telefon este sfărâmat (un eveniment la fel de traumatic ca și pierderea părinților), îl înlocuiește cu unul nou, strălucitor, care include un program de asistent virtual numit Jexi. Și are muuuulte în memoria ei virtuală.

Spre deosebire de vocea calma, atrăgătoare a lui Scarlett Johansson din Ea, Jexi vorbește – cu vocea lui Rose Byrne – în ritmul monoton, neutru, cu accentul-pe-silaba-greșită de robot vintage. Dar ceea ce spune și face este orice numai neutru nu. Demarează lucrurile anunțând: „O să ne distrăm atât de bine împreună, fraiere”, apoi îi rechiziționează conturile cardului de credit și-l face albie de porci când nu-i urmează sfaturile bune. Ea comandă o salată în loc de tăiței cu carne la pachet, trimite un e-mail la birou, solicitând ca Phil să fie promovat și o sună pe neașteptate pe frumoasa proprietară a magazinului de biciclete (Alexandra Shipp), de care Phil este îndrăgostit. De asemenea, cântă rap cu versuri hip-hop deocheate și spune lucruri de genul „Sfârcurile tale sunt prea apropiate”, „Această demonstrație PowerPoint e nașpa. Șeful tău e un tâmpit” și „În interiorul carcasei mele de sticlă securit, am un toroipan de damă de toată frumusețea.” Și chiar dacă pare consilier personal cu vocabular cazon, nu numai că ia cu asalt viața lui Phil, dar se îndrăgostește de el.

Nu vreau să spun că Într-o relație cu telefonul meu este un film mai bun decât Ea. Filmul lui Spike Jonze este impetuos și ambițios. Într-o relație cu telefonul meu, scris și regizat de echipa lui Jon Lucas și Scott Moore (Mame bune și nebuneBad Moms), este ca un „Knight Rider” din secolul XXI încrucișat cu Visând la Jeannie (I Dream of Jeannie). Este un moft, o parodie nepăsătoare a vieții noastre tehnologizate, care este intenționat și impertinent într-un mod exagerat de ridicol. Cu toate acestea, Lucas și Moore scriu câteva replici tăioase, amuzante și, din moment ce filmul nu-i decât o improvizație, vă puteți bucura de el la un nivel  banal, artificial, ca un fel de revanșa-tocilarului. Probabil îți va plăcea Într-o relație cu telefonul meu dacă râzi la o glumă despre phone-sex care sună cam așa: Jexi îi spune lui Phil „bagă-mă-n priză”, apoi „scoate-mă”, „bagă-mă”, „scoate-mă”, iar  apoi el începe s-o facă mai repede și mai repede și mai repede…

Cu mult timp în urmă, în epoca lui Dustin Hoffman din Absolventul (The Graduate) și Woody Allen din Annie Hall, prin inadaptații sociali ridicoli din anii ‘80 (Anthony Michael Hall în O aniversare cu buclucSixteen Candles, etc.), ciudații și tocilarii de la Hollywood aveau o nuanță de ură de sine. Le era frică să fie ei înșiși pentru că nu se acceptau așa cum erau. Dar Adam DeVine interpretează tocilari fără demoni interiori. Este ca și cum George Costanza ar fi avut un fiu care a moștenit stângăcia și moara stricată a tatălui, fără nici o urmă din anxietatea lui. În Într-o relație cu telefonul meu, Phil DeVine se impune foarte rar și, când o face, inevitabil spune lucruri jenante și nepotrivite. Cu toate acestea, este un ratat fericit. Atuul lui DeVine este că este un tăntălău care nu se jenează ușor, iar asta îi permite să joace scene precum cea super-amuzantă, în care încearcă pe dibuite să facă niște fotografii sexy, în ciuda protestelor îngrozite ale dictatorului său digital.

Lucas și Moore transformă dragostea lui Phil pentru Zilele tunetului (Days of Thunder) într-o glumă recurentă, scriu mici roluri răutăcioase pentru Wanda Sykes (în rolul unei vânzătoare la un magazin de telefoane) și Michael Peña (în rolul șefului lui Phil, capabil de orice pentru un click), și lungesc filmul cu montaje de kickball de birou și o scenă în care Phil și Cate fumează iarbă în culise, cu Kid Cudi. Din momentul în care Phil se ciocnește de Cate pe stradă, este clar că ea nu-i de nasul lui și că povestea de dragoste care urmează – în care ea continuă să-l privească cu ochi visători, oricât ar călca el în străchini – este cusută cu ață albă. Dar treceți cu vederea, pentru că asta-i formula filmului și pentru că Alexandra Shipp, care inundă ecranul cu afecțiunea ei oarbă, știe să minimalizeze impresia de frumoasa-și-bestia. Nu că Adam DeVine ar fi o bestie; este un actor inimos și interesant. Încă mai are până să avanseze de la interpretarea de caricaturi de bărbat-copil, dar în Într-o relație cu telefonul meu se ține tare (o chestie pe care Jexi ar spune-o mult mai colorat).

Ți-a plăcut Într-o relație cu telefonul meu? Spune-ne părerea ta în comentariile de mai jos.

Articol de Owen Gleiberman, apărut în Variety, pe data de 11 octombrie 2019

Advertisement