În cel de-al doilea episod al sezonului recent lansat al serialului The Crown, există o scenă cu prințesa Margaret (Helena Bonham Carter) care pozează într-o cadă plină cu spumă și în care nu poartă altceva decât machiaj și uimitoarea tiară Poltimore.

Prințesa avea un gust remarcabil în materie de bijuterii, iar una dintre piesele ei preferate a fost tiara Poltimore, care, deși ca mărime, formă și splendoare este cu fiecare centimetru, o bijuterie demnă de o regină, reflectă, totuși, o parte din spiritul independent al prințesei Margaret. Tiara nu provine din seiful regal, ci a aparținut prințesei însăși.

Legenda spune că Margaret ar fi cumpărat tiara, dar există o anumită controversă în legătură cu acest fapt: „A fost achiziționată pentru ea la licitație în ianuarie 1959. Nu este absolut clar dacă Margaret, sora ei Regina sau mama ei au plătit, de fapt, pentru ea”, spune Mahnaz Ispahani Bartos, un dealer de bijuterii de epocă și erudită cu o expertiză specială cu privire la prințesa Margaret. „Odată cumpărată, Margaret de-abia aștepta să o poarte.”

Tiara a fost realizată inițial, în 1870, de Garrard pentru Lady Poltimore, soția celui de-al doilea baron Poltimore, trezorier la curtea reginei Victoria, din 1872 până în 1874. Prințesa Margaret a fost a doua proprietară. Ea poate fi purtată ca tiara sau poate fi demontată într-un colier și unsprezece broșe. Prințesa a purtat tiara sub formă de colier splendid, în mai multe rânduri înainte de ziua nunții și, de asemenea,  sub  formă de colier și broșe la multe funcții de stat și oficiale pe tot parcursul vieții.

În ziua nunții sale, ajungând la Westminster Abbey într-o trăsură trasă de cai, prințesa Margaret a purtat pe cap, pentru prima dată în public, această piesă impresionantă. De asemenea, a purtat-o, cu o eleganță magnifică, într-o cadă de la Palatul Kensington, într-o fotografie făcută de soțul ei, Lord Snowdon. Tocmai își făcuse acel coc faimos, iar tiara se potrivea perfect.

Printesa Margaret, Helena Bonham Carter, The Crown

Imaginile tiarei Poltimore la nunta regală (și în cadă) adaugă autenticitate noii  apartenențe regale. „Ceea ce îmi place la această piesă este că a fost folosită la ocazii formale și informale”, spune Daphne Lingon, experta în bijuterii de la Christies USA. “Reprezintă un moment fericit pentru prințesa Margaret, deoarece a participat la sărbătorirea unuia dintre cele mai importante evenimente din viața ei.”

Superba tiară poate să fi servit și unui alt scop: i-a adăugat o anumită înălțime. “Nu a avut nici un complex pentru că era numărul doi”, a spus recent revistei Town & Country, Helena Bonham Carter, care o interpretează pe Prințesa Margaret în sezonul trei al serialului The Crown, “era complexată pentru că era scundă.  Acesta este motivul pentru care a purtat tiara Poltimore, care avea o înălțime de cel puțin zece centimetri, la nunta ei.” (Margaret avea 1,55 m).

Dar gustul prințesei Margaret pentru bijuterii a mers dincolo de tiara Poltimore, iar reputația ei de prințesă rebelă s-a extins la cutia ei de bijuterii. Mulți cred că a avut un gust desăvârșit pentru bijuterii, mai mult decât oricine de la palat. De-a lungul vieții, a fost o mare patroană al tinerilor designeri și a stilurilor neconvenționale.

Articol apărut în Town&Country