Danny Aiello, ale cărui roluri în The Godfather Part II, Moonstruck și în filmul regizat de Spike Lee Pizzeria lui Sal (Do the Right Thing) l-au făcut unul dintre cei mai cunoscuți și admirați actori de compoziție din ultimele decenii, a murit ieri într-un spital din New Jersey, în urma unei boli neașteptate. Avea 86 de ani.

Danny Aiello
Danny Aiello

Aiello a debutat în 1973, cu un rol secundar în drama sportivă Bang The Drum Slowly, cu Robert De Niro. Un rol de marcă a primit în anul următor, când l-a jucat pe mafiotul Tony Rosato în The Godfather Part II.

El a apărut, de asemenea, în patru proiecte semnate de Woody Allen: The Front, în care Allen a jucat un bărbat ajuns în mod nefast, pe lista neagră de la Hollywood; The Purple Rose of Cairo din 1985; Radio Days din 1987; iar, în 1981, în piesa de pe Broadway a lui Allen, The Floating Lightbulb, în ​​care Aiello a jucat împreună cu Bea Arthur.

Printre filmele notabile din cariera lui Aiello se numără Once Upon a Time in America (1984), Harlem Nights (1989), Hudson Hawk (1991), Ruby (1992), Léon: The Professional (1994), 2 Days in the Valley (1996), mini-seriile TV The Last Don (1997), Dinner Rush (2000) și Lucky Number Slevin (2006).

Aiello a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul său de proprietar al pizzeriei, Sal Frangione, în Pizzeria lui Sal, povestea revoluționară a lui Lee despre relațiile rasiale din Brooklyn. Personajul italiano-american al lui Aiello pune în mișcare revolta rasială din cartier, atunci când refuză să pună fotografii cu celebrități afro-americane pe pereții pizzeriei sale.

Articol apărut în Deadline