Henriada lui Shakespeare a fost reluată cu accente ciudat de sentimentale în filmul The King al regizorului și co-scenaristului David Michôd, trădând interpretarea decentă a lui Timothée Chalamet, în rolul titular al monarhului Henric al V-lea. Iar rolul lui Robert Pattinson ca Delfin, nedemn de a fi menționat pe un CD demo, ne-a amintit de John Cleese în Monty Python and the Holy Grail: „Sunt francez! De ce crezi că am acest accent orrribil, rege prost?”

The King,  Timothée Chalamet, Netflix
The King, Timothée Chalamet

The King înlocuiește textul lui Shakespeare cu un dialog mai pe înțelesul tuturor, în stilul ușurel din Urzeala tronurilor, emasculează faimoasa trădare emoțională a piesei de teatru și chiar sugerează nonșalant o explicație improvizată a teoriei-conspirației pentru casus belli dintre englezi și francezi, înainte de Agincourt.

Printre altele, succesiunea pieselor lui Shakespeare – Henry IV Partea 1, Henric al IV-lea Partea 2, Henric al V-lea – urmărește viața din secolul al XV-lea a lui Henric, Prințul de Wales, care este inițial un pierde-vară, un bețiv și un hoinar cunoscut sub numele popular – Hal în tavernele din Eastcheap din Londra, aflat sub influența corupătoare a renumitului bon vivant și oportunistului meschin, Sir John Falstaff. În original, Hal își ia în mâini destinul odată cu moartea tatălui său, Henric al IV-lea, respinge fără scrupule jalnica figură-paternă a lui Falstaff („Bătrâne, nu ştiu cine eşti.” îi spune el în Henric IV-lea Partea 2) și devine regele războinic al națiunii. În The King, procesul de maturizare a lui Henric al V-lea este accelerat extrem și nu îl respinge pe Falstaff – interpretat de Joel Edgerton – ba chiar îl ține alături drept consilierul său de încredere pe câmpul de luptă, un fel de Little John pentru acest Robin Hood.

Tot cinismul înverșunat al lui Falstaff din piesa de teatru, legat de onoare și absurditatea războiului este omis, deși Falstaff din The King are scrupule novatoare despre război, care sunt cu secole înaintea timpului său, opunându-se cu fermitate împotriva executării prizonierilor de război (genul de eveniment sinistru care, totuși, nu este descris cu ajutorul camerei de filmat). Se pune un accent nou pe confruntarea unu la unu și sentința prin luptă, cu mult zornăit și zdrăngănit à la Bresson, în timp ce cavalerii în armuri se ciocnesc unul de celălalt. Acestea și secvențele de luptă sunt filmate plauzibil.

Sean Harris are un rol interesant în rolul de lord-companion al lui Henric; avem parte de o apariție scurtă, dar memorabila a lui Thibault de Montalembert (Matthias, din serialul de pe Netflix Call My Agent), care joacă un Carol al VI-lea al Franței ros de griji, iar Chalamet ne oferă o interpretare magistrală ca tânăr rege cu frizură-castron. Dar atât de mult din poezia și sentimentul pierderii sunt absente din această versiune decofeinizată a poveștii…

Peter Bradshaw, The Guardian, 11 octombrie 2019