Tânărul Papă, serialul HBO despre papalitatea modernă, îi duce pe spectatori la Vatican și în inima Bisericii Catolice pentru a arunca o privire la începuturile primului papă american. Deși are un început oarecum nesigur, serialul ilar de non-angelic devine cu adevărat remarcabil pe măsură ce episoadele trec.

Tânărul Papă, Jude Law
Tânărul Papă, Jude Law

Tânărul Papă ni-l prezintă pe nou-alesul Papă Pius al XIII-lea (Jude Law), cunoscut anterior ca Lenny Belardo, care la 47 de ani este cel mai tânăr bărbat și primul american care a ajuns vreodată la cea mai înaltă poziție din Biserica Catolică. Este un papă neconvențional care a fost ales din motive mult mai actuale decât evlavia lui. Nu după mult timp, cardinalii care l-au ales descoperă că nu va fi la fel de cooperant pe cât crezuseră, atunci când o aduce pe sora Mary (Diane Keaton) pe post de consilier papal. El se ia în coarne cu secretarul de stat al Vaticanului, Angelo Voiello (Silvio Orlando), în timp ce încearcă să mențină papalitatea în ordine. Ambele părți sunt dispuse să recurgă la măsuri extreme de dragul propriei viziuni asupra Bisericii Catolice. Cardinalul Michael Spencer (James Cromwell) este un factor imprevizibil după ce a pierdut scaunul papal în favoarea fostului său elev, iar duhovnicul Don Tommaso (Marcello Romolo) este în conflict între jurământul depus și îndatoririle sale față de noul său Sfânt Părinte.

Cel mai notabil aspect al serialului, încă din prima scenă, este cât de uimitor recreează vizual Vaticanul. Juxtapunerea smereniei și a opulenței printre membrii clerului este eficientă în construirea acestei versiuni fictive a Bisericii Catolice. Respingerea de către Lenny a anumitor elemente inerente atât smereniei, cât și superiorității funcționează, deoarece serialul face toate eforturile pentru a crea contrastul. Avem parte, de asemenea, de un amestec de tradiție și modernitate, iar telespectatorii care nu se așteptau să vadă un bărbat îmbrăcat în veșmintele unui papă că discută despre diferitele soiuri de cocaină, vor avea o mare surpriză. Adăugați la cele de mai sus alegerile muzicale care variază de la „Ave Maria” la „All Along the Watchtower”, și ajungeți la concluzia că Tânărul Papă se deosebește cu totul de orice altă emisiune de la televizor, în special de programele axate pe religie.

Primul episod nu impresionează în mod special. Minutele de început ale premierei sunt în mare măsură disonante față de restul orei, astfel începutul întrucâtva bizar pare nejustificat de provocator și proiectat să capteze atenția privitorului prin șoc și groază. Tonul și ritmul nu au echilibru, iar episodul se termină destul de nesatisfăcător. Niciunul dintre actori nu impresionează în mod special în acest prim episod, deși Diane Keaton este aproape de nerecunoscut în interpretarea călugăriței Mary, iar Jude Law are aspectul fizic perfect pentru a interpreta un papă care este simultan tradițional și radical. Pomeții lui Law arată ca și cum ar fi ieșit dintr-o pictură renascentistă, dar privirea din ochi este departe de ceea ce ne-am aștepta de la un papă. Totuși, în ciuda esteticii, a lui Keaton și a lui Law, primul episod nu este îndeajuns de incitant.

Cu toate acestea, Tânărul Papă ia avânt în al doilea episod și cred că serialul ar fi avut un start mai bun cu un pilot de două ore, în loc de două episoade separate. Episodul 2 culege roadele bizarului început al episodului 1; echilibrează tonul și ridică miza într-un mod care promite o acțiune susținută, în loc de o simplă gâlceavă la Vatican. În cele din urmă, serialul pare un spinoff al lui Urzeala tronurilor, cu mai puțină violență și nuditate.

Dacă nu doriți să vedeți Biserica Catolică înfățișată într-o lumină neavantajoasă, v-am recomanda să urmăriți un alt serial. Însă dacă vă fac plăcere mașinațiile politice și religioase pe care le oferă dramele pertinente de la HBO, Tânărul Papa ar putea fi exact ceea ce aveți nevoie pentru a umple timpul până la House of Dragons mult-așteptatul prequel la Urzeala tronurilor. Ai nevoie de ceva timp să te obișnuiești cu serialul, așa că sugerăm să vă uitați la cel puțin două episoade înainte să dați verdictul final.

Tânărul Papă oferă cu siguranță o alternativă interesantă la alte seriale TV, prin faptul că nu ezită să abordeze probleme morale și religioase complexe.

Laura Hurley, CinemaBlend