Dintr-un anumit unghi, femeile din rețeaua Fox News, cu picioarele interminabile și o aură de păr platinat, sunt ca niște femei războinice teleportate pe Pământ dintr-o galaxie îndepărtată, superioară. Ne sunt prietene sau dușmane? Este greu de spus, iar răspunsul poate depinde de orientarea ta politică sau dacă ești bărbat sau femeie. Însă, indiferent de ce credeți despre fostele personalități Fox, Megyn Kelly și Gretchen Carlson, Bombshell: Scandalul (Bombshell), comedie hibridă și poveste de groază care s-a întâmplat în realitate, regizată de Jay Roach (Austin Powers și Un socru de coșmarMeet the Parents) și scrisă de Charles Randolph (Brokerii ApocalipseiThe Big Short), își propune să ne convingă că sunt, înainte de toate, ființe umane.

Bombshell: Scandalul
Bombshell: Scandalul

Din punctul acesta de vedere, are doar un succes moderat. Bombshell: Scandalul dezvăluie drama din spatele căderii în dizgrație, mult prea lentă, a președintelui Fox News, Roger Ailes (interpretat aici de John Lithgow, care se ascunde în spatele fălcilor protetice bucălate), un bărbat care și-a tratat canalul de știri ca pe propria sa cutie de bomboane cu favoruri sexuale. Însă filmul se concentrează mai puțin pe Ailes și mai mult pe femeile care l-au doborât: Carlson (Nicole Kidman) este prezentatoarea de știri cu o personalitate afabilă și inofensivă la televizor, dar care, în spatele scenei, se zbârlește la sexismul excesiv al organizației pentru care lucrează și, în special, la modul în care Ailes conduce totul de parcă ar fi cocoșul în poiată. Kelly (Charlize Theron), avocată la bază, este îndrăzneață și rece, iar inteligența ei este un atu valoros pentru companie. Dar și ea a fost obiectul atenției sordide a lui Ailes și se trezește că situația la locul de muncă a devenit și mai precară atunci când îl provoacă pe Donald Trump; la începutul filmului, el nu este încă președinte, dar rețeaua de televiziune începe să-și dea seama cât de popular este în rândul spectatorilor săi.

Mai avem un al treilea personaj în această poveste, tânăra producătoare Kayla Pospisil (Margot Robbie), un personaj fictiv: Carlson și Kelly, deși amândouă au fost victimele hărțuirii lui Ailes, au ieșit, din cauza vârstei, din zona sa de atenție. Este ca Ochiul lui Sauron, privirea lui se oprește întotdeauna pe cea mai nouă, cea mai drăguță, cea mai tânără, iar Kayla, cu zâmbetul ei vioi și picioare până la gât, intră direct în bârlogul său. (Ailes are, de asemenea, o codoașă, o femeie mai în vârstă, aparent prietenoasă, care le face pe femeile mai tinere să se simtă în largul lor înainte de a le direcționa spre râtul șefului; este interpretată de Holland Taylor și este unul dintre cele mai înfiorătoare personaje din film.)

Bombshell: Scandalul urmărește drumul sinuos pe care îl parcurge fiecare dintre aceste femei, la început speriate să vorbească, până ajung în punctul în care le este imposibil să nu vorbească. Scena în care Kayla este invitată în biroul lui Ailes, cu promisiunea avansării în carieră, doar pentru a afla că perspectivele ei depind de cât de maleabilă este la cerințele sordide și manipulatoare ale lui Ailes, este cea mai dramatică. Rușinea – a fost crescută în spirit creștin, pios – este vizibilă în expresia ei derutată. Cu toate acestea, Kidman, în rolul lui Carlson mai în vârstă și mai experimentată, este cea care te atinge la coarda sensibilă. Într-o scenă, Carlson tocmai apăruse în direct, fără machiaj, de Ziua Internațională a Femeii, ca o declarație împotriva obiectivizării femeilor. După aceea, Ailes o abordează verbal: „Nimeni nu vrea să se uite la o femeie de vârstă mijlocie cum transpiră din cauza menopauzei.” Încearcă să o controleze, privând-o de demnitate. Poate nu pare la fel de grav ca hărțuirea pe față, dar remarca este, totuși, perfidă și odioasă.

După ce contractul îi este reziliat fără un motiv explicabil, Carlson îl dă în judecată pe Ailes; În cele din urmă, Kelly afirmă și ea că a fost hărțuită de Ailes, deși cântărește riscurile cu prudență înainte de a face acest lucru. Și în timp ce Bombshell: Scandalul se încheie cu un triumf, bucuria ta depinde de cât de mult ți-a făcut plăcere timpul petrecut în compania acestor personaje. Nu trebuie neapărat să-ți placă de Kelly, Carlson sau de fictiva Pospisil ca să simți ceva pentru aceste femei inteligente, profesioniste, talentate, subminate de un manipulator pervers. Dar, de asemenea, ești tot timpul conștient de faptul că sunt niște persoane privilegiate.

Portretizarea lui Kelly de către Theron este un crâmpei elegant de mimetică perfectă. Când Theron vorbește, este vocea guturală, pragmatică a lui Kelly, care răzbate; ochii ei, conturați cu dermatograf negru, sunt duri și strălucitori. Theron este o actriță superbă, versată și este foarte bună aici – nu că ar trebui de fiecare dată să interpreteze personaje simpatice. Dar, în roulul lui Megyn Kelly, este ca o blondă din filmele lui Hitchcock, lipsită de orice farmec. Și cine ar vrea s-o vadă pe Theron așa, impecabilă până în punctul în care pare lipsită de suflet, în timp ce joacă o femeie care a susținut că Moș Crăciun și Iisus trebuie să fie neapărat albi? Tonul lui Bombshell: Scandalul este uneori jucăuș, aproape burlesc; câteva scene emană amenințare. Ceea ce li s-a întâmplat acestor femei este îngrozitor și este rușinos că Ailes a scăpat nepedepsit pentru faptele lui atât de mult timp. Ca urmare a denunțului lui Kelly și Carlson și a celorlalte femei care au rupt tăcerea, Ailes a fost în cele din urmă forțat să renunțe la poziția de conducere de la Fox News în 2016; a murit în 2017. Bombshell: Scandalul este o poveste de curaj. Dar doar pentru că o femeie a făcut istorie, asta nu înseamnă neapărat că trebuie să-ți și placă de ea.

Stephanie Zacharek, Time, 13 decembrie 2019

Ți-a plăcut Bombshell: Scandalul? Spune-ne părerea ta în comentariile de mai jos.