O grămadă de talent comic este irosit în această farsă fără vigoare, nememorabilă, fals-femcentrică.

Șefele - Like a Boss
Șefele – Like a Boss

Secretul unei comedii de succes este ca publicul să nu observe cum toată lumea își dă osteneala. Deci nu este un semn bun că actorii se agită de mama focului în Șefele (Like a Boss). Dar ce actori! Tornada comică, cunoscută sub numele de Tiffany Haddish, preia rolul lui Mia Carter, geniul creator din spatele unei companii de cosmetice DIY pe care o conduce cu cea mai bună prietenă, Mel Paige, interpretată de Rose Byrne, care nu se dă în lături de la nimic. Cele două muncesc de le sar capacele pentru hohote de râs, pe care așa-zisul scenariu femcentric, scris de doi scenariști debutanți Sam Pitman și Adam Cole Kelly, nu reușește să le ofere. Comediile cu femei care-și fac de cap pot să aibă un succes formidabil: Haddish a dat lovitura cu Girls Trip: Dezmăț cu fetele, iar Byrne cu Domnisoare de onoare (Bridesmaids). Șefele este departe de acel nivel de destrăbălare inspirată, pierzându-și suflul cu fiecare secundă din cele puține, dar dureros de redundante 83 de minute.

Ce risipă, nu doar a celor două vedete, ci a regizorului Miguel Arteta (Star Maps, The Good Girl, Duck Butter), un simbol al filmelor indie, al cărui spirit subversiv este înăbușit rapid de oferta alunecoasă a acestui studio. Iată ce trece drept intrigă: boutique-ul, cunoscut sub numele de Mia & Mel, reflectă filozofia coproprietarelor sale, care refuză să promoveze produsul printr-o campanie care să le facă pe femei să aibă o părere proastă despre sine. Desigur, compania se îndreaptă spre faliment. Intră în scenă Claire Luna, magnatul nemilos al industriei frumuseții (Salma Hayek, care a adus o latură incisivă dramei lui Arteta din 2017 Beatriz la cinaBeatriz at Dinner). Luna, care tânjește după produsul vedetă al lui Mia și Mel „Kit-ul pentru o aventură de-o noapte”, este de acord să preia datoria de jumătate de milion de dolari, în schimbul a 49% din acțiuni. Planul ei secret este să preia controlul deplin, întorcându-le pe partenere una împotriva celeilalte. De parca asta ar fi posibil.

Urmează o serie nesfârșită de situații stângace, forțate, în contradicție totală cu ceea ce se presupune că ar fi aceste două femei inteligente și independente. Colege de școală, cele două s-au legat pe viață când familia Miei a primit-o în sânul ei pe Mel, a cărei mamă era dependentă de droguri. Niciuna dintre ele nu s-a maturizat cu adevărat. La petrecerea pentru bebeluș a unei prietene, cele două femei în prag de treizeci de ani se strecoară pe acoperiș pentru a fuma un cui, pe care îl scăpaseră mai devreme, în pătuțul unui copil. Viața lor sexuală constă strict în partide de sex ocazional; trăiesc numai una pentru cealaltă. Arteta introduce o latură comică întunecată într-un caz similar de maturizare întârziată, în capodopera sa din 2000, Chuck & Buck. Dar scenariul aici este lipsit de zvâc, cu comedie burlescă în loc de caracterizare – pentru a distrage mai bine atenția de la miezul lipsit de substanță al filmului. De ce ar sta fetele de vorbă să-și rezolve problemele, când Mia poate să facă acrobații periculoase de la ultimul etaj al casei lui Luna, iar Mel o înșfacă s-o tragă înapoi?

La magazin, Mia și Mel lasă cea mai mare parte a muncii pe umerii angajaților, Sydney (Jennifer Coolidge) și Barrett (Billy Porter). Pălăvrăgeala nostimă a lui Coolidge este întotdeauna un plus. Iar Porter, vedeta din Pose, câștigător al unui Emmy, încearcă de unul singur misiunea de salvare a scenariului. Scena în care Barrett le lasă baltă pe șefele lui, după ce Luna cere să fie concediat în favoarea producției de masă, este o secvență extinsă de comedie fizică formidabilă.

Astfel de momente sunt rare, însă, în Șefele (Like a Boss), un titlu care nu are sens în context, poate pentru că filmul a fost numit inițial Limited Partners. Ceea ce avem aici este o comedie conectată la aparatura de menținere în viață, cu Haddish și Byrne executând cu bravură încercări inutile de resuscitare. Ne pare rău să raportăm: pacientul și-a dat duhul.

Peter Travis, Rolling Stone, 9 ianuarie

Ți-a plăcut Șefele (Like a Boss)? Spune-ne părerea ta în comentariile de mai jos.