Stephen King știe totul despre horror. În ultimele decenii a fost în capul listei de best-seller-uri, băgând spaima în cititori. Deși poveștile de groază ale lui King sunt încărcate de supranatural, autorul înțelege că pentru ca aceste șarade paranormale să fie cu adevărat înspăimântătoare, trebuie să li se întâmple oamenilor obișnuiți. Supranaturalul trebuie să intre în lumea noastră și să ne facă să ne dăm seama că există o parte întunecată, care ne pândește, plină de lucruri care așteaptă să ne înhațe.

The Outsider, HBO

Exact asta face romanul lui King The Outsider și noua sa adaptare de la HBO, să fie atât de înfiorătoare. Adaptat de scenaristul serialului Cartelul crimelor (The Wire), Richard Price, Outsider este povestea absolută a coșmarurilor supranaturale care se strecoară în existența noastră. La început pare o poveste polițistă standard, chiar daca deosebit de oribilă. După care urmează adevăratul coșmar.

Outsider începe într-un mod cu adevărat înfricoșător odată cu descoperirea unui copil ucis cu brutalitate, într-un mic oraș din Georgia. Cazul îl afectează în mod deosebit pe detectivul local Ralph Anderson (Ben Mendelsohn), întrucât încă nu și-a revenit după moartea subită a propriului fiu. În timp ce Ralph și colegii săi polițiști adună dovezi și intervievează martorii, se conturează o supoziție ciudată, tulburătoare, dar de necontestat. Toate dovezile și toți martorii îl indică ca vinovat pe profesorului de engleză (și antrenorul ligii de juniori) Terry Maitland (Jason Bateman). Deoarece este un oraș mic, toată lumea cunoaște pe toată lumea. Ralph și Terry se tutuiesc. Și, aparent, Terry este un tip simpatic, obișnuit – cu siguranță nu este un monstru care să fi mutilat un copil.

Însă dovezile sunt copleșitoare și Terry este săltat fără prea multe întrebări. Dar cazul începe să se destrame la fel de repede pe cât s-a construit. Da, există o mulțime de dovezi care-l leagă pe Terry de crimă – amprentele digitale, ADN-ul, înregistrările camerelor de vederi – dar există și o mulțime de dovezi care îl disculpă. Există o dovadă aproape incontestabilă că Terry se afla la peste 100 km distanță când a avut loc crima. Ce naiba se întâmplă aici?

Urmează o serie de întorsături care îl vor lăsa pe spectator șocat, surprins și speriat. Price preia abil proza ​​lui King și o transformă într-un coșmar viu – da, se întâmplă lucruri supranaturale, dar nu par din afara acestei lumi. Atmosfera realistă a serialului face ca totul să pară veridic și, prin urmare, mai înfiorător.

Mendelsohn ancorează totul. Actorul australian a devenit rapid unul dintre cei mai buni din show-biz, oferindu-ne mereu o interpretare memorabilă. Dar înfățișarea oarecum aspră a lui Mendelsohn și abilitatea lui de a părea amenințător, i-au adus nenumărate roluri de tip rău. Ceea ce face ca rolul din Outsider să fie mai atrăgător. Aici joacă un tip cu adevărat cumsecade și este revigorant să-l urmărești de cealaltă parte a legii de data asta. Ralph Anderson face unele greșeli mari, dar este și genul de om care va face tot ce poate să îndrepte lucrurile. Este o prezență robustă și constantă; Mendelsohn abordează personajul cu delicatețe, lăsându-și ochii triști să ducă greul.

Mendelsohn este susținut de o distribuție grozavă, inclusiv Mare Winningham în rolul soției lui Ralph, Jeannie, și extraordinarul actor de compoziție Bill Camp, în rolul avocatului lui Terry. Apoi, o mai avem pe Cynthia Erivo (recent nominalizată la Oscar), a cărei prezență este esențială pentru succesul serialului. Erivo nu intră imediat în acțiune, iar ea și Mendelsohn, din păcate, nu au multe scene în comun. Erivo o interpretează pe Holly Gibney, un detectiv particular angajat să pătrundă în miezul lucrurilor. În timp ce Ralph se ocupă caz în orășel, Holly pleacă la drum și descoperă mai multe alte crime șocante cu victime copii și scenarii similare: un suspect a fost arestat pe baza unor dovezi copleșitoare, iar apoi au apărut noi detalii care contrazic puternic dovezile inițiale.

Dacă Outsider ar fi un episod din X-Files, Ralph ar fi Scully – rațional, bazat pe știință, care acceptă cu greu paranormalul. Ceea ce înseamnă că Holly este Mulder. Holly, care este neconvențională, acceptă mai ușor lucrurile ciudate. „Nu tolerez inexplicabilul”, îi mărturisește Ralph lui Holly, la care Holly îi răspunde: „Ei bine, atunci n-o să mă tolerezi nici pe mine.” Holly este undeva în spectrul autismului, la care se adaugă o anumită doză de tulburare obsesiv-compulsivă, dar Erivo o joacă cu măiestrie, n-o transformă pe Holly într-o caricatură și nu se bazează foarte mult pe ticuri și pe gesturi ieșite din comun.

Subtilitatea este esențială aici. Dacă actorii (și scenariul) nu ar fi subtili, Outsider s-ar scufunda sub greutatea dificultății subiectului. Au fost multe adaptări ale romanelor lui Stephen King în ultima vreme, atât pe marele ecran cât și pe cel mic. Outsider este una dintre cele mai bune, deoarece înțelege de ce sunt lucrurile care se înfiripă din imaginația lui  King, atât de înspăimântătoare. Când citești proza lui King și când te uiți la Outsider, simți că ți se face pielea găină, pentru că nu poate să nu-ți treacă prin minte: „Așa ceva nu-i posibil! … sau este?”

Articol de Chris Evangelista, apărut în SlashFilm, pe data de 18 decembrie 2019