BAFTA Award
BAFTA Award

1917, drama cu acțiunea în Cel de-al Doilea Război Mondial, a lui Sam Mendes, a dominat cea de-a 73-a ediție a premiilor de film ale Academiei Britanice de Film și Televiziune, cu șapte victorii, inclusiv cel mai bun film și cel mai bun regizor.

Joker, care a intrat în competiția BAFTA cu cele mai multe nominalizări – 11, a câștigat trei premii, inclusiv cel mai bun actor pentru Joaquin Phoenix. Parazit (Parasite) a obținut două premii pentru scenariu original și film care nu este vorbit  în limba engleză.

Irlandezul: Asasinul mafiei (The Irishman), al lui Martin Scorsese, cu 10 nominalizări în total, a plecat cu mâna goală. Alte filme cu mai multe nominalizări: Poveste despre căsnicie (Marriage Story), Bombshell: Scandalul, JoJo Rabbit, Fiicele doctorului March (Little Women) și Marea provocare: Le Mans 66 (Ford v Ferrari) au câștigat câte un premiu.

1917, cu nouă nominalizări în total, a luat primul premiu al serii, pentru cel mai bun film britanic, unde a fost favoritul clar din categorie, dintre colegii nominalizați Bait, For Sama, Rocketman, Sorry We Missed You și Cei doi papi (The Two Popes).

O temă curentă a serii a fost diversitatea sau, mai bine zis, lipsa acesteia în premiile BAFTA, Academia Britanică atrăgând critici grele în această privință. Printre cele 20 de nominalizări majore pentru actorie nu a fost nici un actor de culoare. Referindu-se la această problemă în discursul său de deschidere, gazda ceremoniei, Graham Norton a glumit că 2019 a fost anul „când bărbații albi au înregistrat, în sfârșit, un progres major” în cinema.

Categoria cel mai bun regizor a fost, din nou, fără nici o prezență feminină, cu nominalizații: Sam Mendes, Martin Scorsese, Todd Phillips, Quentin Tarantino și Bong Joon Ho. Rebel Wilson a atras atenția asupra acestui fapt atunci când a prezentat categoria cel mai bun regizor: „Nu cred că aș putea face ceea ce fac ei, sincer. N-am coaie.”, a spus ea, în hohotele de râs ale întregii săli.

Joaquin Phoenix, care a câștigat premiul BAFTA pentru cel mai bun actor cu rolul său din Joker, și-a folosit timpul pe podium pentru a susține un discurs puternic, acuzând industria filmului că a transmis „un mesaj clar oamenilor de culoare că nu sunt bineveniți aici.” „Cred că este obligația oamenilor care au creat sistemul de opresiune și l-au perpetuat și beneficiază de pe urma lui, să-l desființeze. Așa că depinde de noi”, a spus Phoenix.

Prințul William, care a înmânat BAFTA Fellowship producătorului Star Wars, Kathleen Kennedy, a abordat și el problema: „Iată-ne, din nou, că vorbim despre nevoia de a face mai multe pentru diversitate în industria filmului. Acest lucru nu poate fi corect în vremurile de azi.”

Lista laureaților:

BEST FILM
1917 Pippa Harris, Callum McDougall, Sam Mendes, Jayne-Ann Tenggren

OUTSTANDING BRITISH FILM
1917Sam Mendes, Pippa Harris, Callum McDougall, Jayne-Ann Tenggren, Krysty Wilson-Cairns

OUTSTANDING DEBUT BY A BRITISH WRITER, DIRECTOR OR PRODUCER
BAIT Mark Jenkin (Writer/Director), Kate Byers, Linn Waite (Producers)

FILM NOT IN THE ENGLISH LANGUAGE
PARASITE Bong Joon-ho

DOCUMENTARY
FOR SAMA Waad al-Kateab, Edward Watts

ANIMATED FILM
KLAUS Sergio Pablos, Jinko Gotoh

DIRECTOR
1917 Sam Mendes

ORIGINAL SCREENPLAY
PARASITE Han Jin Won, Bong Joon-ho

ADAPTED SCREENPLAY
JOJO RABBIT Taika Waititi

LEADING ACTRESS
RENÉE ZELLWEGER Judy

LEADING ACTOR
JOAQUIN PHOENIX Joker

SUPPORTING ACTRESS
LAURA DERN Marriage Story

SUPPORTING ACTOR
BRAD PITT Once Upon a Time in Hollywood

ORIGINAL SCORE
JOKER Hildur Guđnadóttir

CASTING
JOKER Shayna Markowitz

CINEMATOGRAPHY
1917 Roger Deakins

EDITING
FORD V FERRARI Andrew Buckland, Michael McCusker

PRODUCTION DESIGN
1917 Dennis Gassner, Lee Sandales

COSTUME DESIGN
LITTLE WOMEN Jacqueline Durran

MAKE UP & HAIR
BOMBSHELL Vivian Baker, Kazu Hiro, Anne Morgan

SOUND
1917 Scott Millan, Oliver Tarney, Rachael Tate, Mark Taylor, Stuart Wilson

SPECIAL VISUAL EFFECTS
1917 Greg Butler, Guillaume Rocheron, Dominic Tuohy

BRITISH SHORT ANIMATION
GRANDAD WAS A ROMANTIC. Maryam Mohajer

BRITISH SHORT FILM
LEARNING TO SKATEBOARD IN A WARZONE (IF YOU’RE A GIRL) Carol Dysinger, Elena Andreicheva

EE RISING STAR AWARD
MICHEAL WARD

Articol apărut în Variety