Joaquin Phoenix a primit Oscarul pentru cel mai bun actor, duminică seara, pentru interpretarea sa nemaipomenită din Joker, a unui bărbat care se luptă cu o boală mintală și o lume neiertătoare – și, prin discursul său de acceptare înflăcărat, a profitat de ocazie pentru a-și împrumuta vocea „celor lipsiți de voce”.

Joaquin Phoenix (© imago images / ZUMA Press)
Joaquin Phoenix
(© imago images / ZUMA Press)

„M-am gândit foarte mult la unele probleme tulburătoare cu care ne confruntăm cu toții, și cred că uneori simțim sau dăm impresia că milităm pentru cauze diferite. În ceea ce mă privește, eu văd o cauză comună”, a spus Phoenix mulțimii. „Cred că indiferent dacă vorbim despre inegalitatea de gen, sau despre rasism sau drepturile trans-sexualilor sau despre drepturile indigenilor sau drepturile animalelor, vorbim despre lupta împotriva nedreptății. Vorbim despre lupta împotriva impresiei că o națiune, un popor, o rasă, un gen sau o specie au dreptul să domine, să controleze și să exploateze o alta după placul inimii.”

În continuare, Phoenix – un activist hotărât pentru drepturile animalelor și forța din spatele deciziei Globurilor de Aur de a servi, recent, un meniu all-vegan – a pus accent pe unele dintre filozofiile din spatele veganismului, menționând că „nu mai suntem în comuniune cu lumea naturală” și că „intrăm în lumea naturală și o jefuim de resurse”. „Ne simțim îndreptățiți să înseminăm artificial o vacă și atunci când ea fată, îi furăm vițelul, chiar dacă mugetele ei de anxietate sunt inconfundabile. Și apoi îi luăm laptele care este destinat vițelului și îl punem în cafea și în cerealele noastre.”

Phoenix consideră că oamenii nu vor să renunțe la lactate sau să facă alte schimbări în obiceiurile lor, deoarece „ne temem de ideea schimbării personale, pentru că avem impresia că trebuie să sacrificăm ceva… dar ființele umane sunt așa de inventive și creative și ingenioase și cred că atunci când suntem ghidați de dragoste și compasiune, putem crea, dezvolta și implementa sisteme de schimbare care sunt benefice pentru toate ființele vii – și pentru mediu.”

Phoenix a ținut, de asemenea, să-și pună cenușă în cap pe scena, subliniind că n-a fost întotdeauna un înger.

„Am fost o persoană reprobabilă la viața mea. Am fost egoist, am fost crud uneori, dificil și sunt recunoscător… Mulți dintre cei din această sală mi-ați oferit a doua șansă. Și cred că atunci suntem oameni adevărați, când ne sprijinim reciproc – nu atunci când ne desființăm reciproc pentru greșelile trecute, ci când ne ajutăm unii pe alții să evoluăm, când ne educăm unii pe alții, când ne ghidăm unii pe alții spre reabilitare. Aceasta este calitatea cea mai importantă a omenirii. ”

Apoi, înainte de a părăsi scena cu Oscarul, un Phoenix gâtuit de emoție a făcut referire la fratele său, River, care a murit din cauza unei supradoze în 1993, la 23 de ani: „Când avea 17 ani, fratele meu a scris aceste versuri. El a spus: „Sari în ajutorul cuiva cu dragoste, iar pacea va urma.”

Articol apărut în Yahoo! Entertainment