Gala Premiilor Oscar n-a avut un prezentator pentru al doilea an la rând, dar am avut parte de două surprize majore la ce-a de-a 92-a ediție. Bong Joon Ho, artizanul senzației sud-coreene Parazit (Parasite) nu numai că va duce acasă statueta pentru Cel mai bun regizor, dar filmul a făcut istorie devenind primul film într-o limba străină care a câștigat vreodată Cel mai bun film, surclasând favoriți precum 1917 și Once Upon a Time… in Hollywood, într-o răsturnare de situație gen Moonlight.

Bong Joon Ho, dreapta, primește premiul Oscar pentru Cel mai bun film - "Parasite" de la prezentatoarea Jane Fonda, duminică, 9 februarie, 2020, la Dolby Theatre din Los Angeles. La stânga sunt Kang-Ho Song și Kwak Sin Ae.(AP Photo/Chris Pizzello)
Bong Joon Ho, dreapta, primește premiul Oscar pentru Cel mai bun film – “Parasite” de la prezentatoarea Jane Fonda, duminică, 9 februarie, 2020, la Dolby Theatre din Los Angeles. La stânga sunt Kang-Ho Song și Kwak Sin Ae.(AP Photo/Chris Pizzello)

Triumful filmului Parazit este povestea care ne-a încălzit inimile la Oscarurile din 2020, într-o noapte când, la fel ca la majoritatea transmisiilor TV, au existat o mulțime de momente mai bune și mai puțin bune. Steve Martin și Chris Rock ne-au  stârnit câteva hohote de râs, în timp ce au fost un fel de co-prezentatori, vedetele Cats James Corden și Rebel Wilson au dat dovadă de fairplay, luând peste picior eșecul lor de la box-office, iar Eminem a venit să interpreteze melodia laureată din 8 Mile, “Lose Yourself”, 17 ani mai târziu. Și apoi au fost momentele mai puțin grozave. Iată mai jos o trecere în revista a momentelor mai bune și a celor mai puțin bune de la Ceremonia de decernare a Oscarurilor.

Moment bun: Parazit scrie istorie pentru Coreea de Sud și Oscaruri

Când Bong a acceptat statueta pentru Cel mai bun scenariu original la începutul serii, a devenit primul cineast sud-coreean care va duce un Oscar în țara natală. Acesta ar fi fost un moment istoric în sine, dar mai apoi Parazit a continuat să adauge paragrafe în cărțile de istorie, câștigând Cel mai bun film internațional (primul câștigător din această categorie, numită anterior Cel mai bun film străin), Cel mai bun regizor și, cea mai mare onoare, Cel mai bun film. Pentru prima oară în cei 92 de ani ai premiilor Oscar, premiul de top a fost pentru un film care nu este vorbit în limba engleză, o schimbare seismică pe care o vom resimți în viitoarele alte nouă decenii, cu ochii împăienjeniți de lacrimi. Apropo de lacrimi, Bong l-a emoționat pe tipul altfel dur, Martin Scorsese, aducându-i un omagiu legendarului cineast, în timpul discursului de acceptare a statuetei pentru Cel mai bun regizor – moment care a ridicat sala în picioare. „Voi bea până mâine dimineață”, a anunțat Bong când a părăsit scena. După această seară, nu credem că va mai fi nevoit să dea bani vreodată pe băutură la Hollywood sau Seul.

Moment mai puțin bun: Categoriile de interpretare prea previzibile

Ai putea crede că, odată cu sezonul de premii scurtat, va fi mai mult suspans în toate categoriile de top. Greșit! Cele patru categorii de interpretare au fost mai previzibile decât culoarea covorului spre Dolby Theatre. Renée Zellweger (Judy), Joaquin Phoenix (Joker), Laura Dern (Poveste despre căsnicie) și Brad Pitt (A fost odată… la Hollywood) au câștigat trofee la Globurile de Aur, Premiile SAG și Premiile BAFTA, iar Academia n-avea să îndrăznească să se abată de la consens. Anul acesta n-am avut o răsturnare de situație – Olivia Colman în defavoarea lui Glenn Close, iar în retrospectivă, n-am fi avut nici o șansă.

Moment așa și-așa: Janelle Monáe a antrenat toată sala la dans

Ei bine … cel puțin n-a fost nici un Hitler care să danseze! Janelle Monáe, mereu avangardistă, a dat startul emisiunii cu un număr muzical care a fost la fel de suprarealist ca cele din Cats. După ce s-a îmbrăcat cu puloverul domnului Rogers pentru a cânta „Won’t You Be My Neighbor”, actrița s-a schimbat într-un ansamblu à la Midsommar pentru a conduce o trupă de dans îmbrăcată ca micuțele doamne, jockers și chiar soldați din Primul Război Mondial. Vă amintiți de acele vechi potpuriuri inspirate de Cele mai bune filme, ale lui Billy Crystal din anii 80 și 90? Ăsta a fost doar infinit mai ciudat … și mai rece.

Moment bun: Steve Martin și Chris Rock ne-au oferit un Monologul vaginului să-i ținem minte

Or fi glumit Steve Martin și Chris Rock că au fost retrogradați la non-prezentatori în acest an, dar duo-ul a dus glumele în punctul culminant în monologul lor de început. Sau ar trebui să-i spunem punctul-G? Martin și Rock au ridicat sala în picioare, remarcând ce lipsește din categoria Cel mai bun regizor: „Vagine”. Cei doi au făcut glume reușite despre lipsa diversității în rândul candidaților la premiile pentru actorie și mărimea contului bancar al lui Jeff Bezos. Pentru niște non-prezentatori, au generat o mulțime de hohote de râs autentice.

Moment mai puțin bun: Redactorul de sunet al filmului Marea provocare: Le Mans 66 este criticat pentru  că i-a mulțumit soției că a renunțat la carieră

De obicei, nu discursul de acceptare pentru Cel mai bun montaj de sunet este cel care atrage reacțiile cele mai aprinse pe rețelele de socializare, dar unii utilizatori de Twitter s-au scandalizat în legătură cu discursul redactorului de sunet al Marea provocare: Le Mans 66, Donald Sylvester, aparent de mulțumire pentru soția sa. “Vreau să-i mulțumesc minunatei mele soții de 34 de ani care a renunțat la o carieră în editare pentru a-mi permite mie sa-mi continui cariera, dar mi-a crescut copiii și a făcut o treabă minunată”, a spus Sylvester. „Povestea asta nu-i nici pe departe atât de simpatică pe cât crezi că este”, a scris un utilizator  Twitter. Firește, punctul de vedere al lui Sylvester nu dă bine în 2020, dar adevărul este că nu știm circumstanțele care au stat la baza deciziilor familiei respective. Desigur, asta nu a împiedicat niciodată rețelele de socializare să-și dea cu părerea.

Moment bun: Interpretarea lui Eminem a melodiei “Lose Yourself” a meritat 17 ani de așteptare

Melodia emblemă a filmului 8 Mile „Lose Yourself”, a lui Eminem a câștigat trofeul pentru Cel mai bun cântec original la cea de-a 75-a ediție a premiilor Oscar, din 2003, dar Marshall Mathers n-a fost prezent în sală atunci. Șaptesprezece ani mai târziu, a luat cu asalt scena și a entuziasmat publicul – mă rog, pe toată lumea, cu excepția lui Scorsese – cu o interpretare memorabilă. N-a făcut decât să confirme că „Lose Yourself” și-a meritat victoria în fața melodiei… (google search rapid)  “Father and Daughter” din filmul Familia Thornberry în Africa (The Wild Thornberrys Movie).

Moment mai puțin bun: În direct la Oscaruri… actrițele de la Saturday Night în direct au lungit-o nepermis

Maya Rudolph, Kristen Wiig, Julia Louis-Dreyfus și Will Ferrell sunt ei starurile Saturday Night Live, dar talentul lor specific n-a funcționat ca la carte în seara aceasta. Rudolph și Wiig au pornit cu dreptul, arătându-și abilitățile de „actorie” înainte de a înmâna Oscarul pentru Cel mai bun design de producție, dar când au început să-i imite pe Madonna și Sisqo în timpul prezentării Cele mai bune costume, parcă au furat din timpul de emisie (ați văzut-o pe Billie Eilish foindu-se în scaun de nerăbdare?). Similar, Louis-Dreyfus și Ferrell au aruncat o glumă amuzantă despre atribuțiile unui redactor de imagine, înainte  de a anunța candidații.

Moment bun: Billie Eilish a oferit un fundal sonor impresionant pentru segmentul “In Memoriam”

Billie Eilish, fenomenul în vârstă de 18 ani, care a dominat Premiile Grammy, a adus un suflu nou clasicului lui Beatles „Yesterday”, care a însoțit pelicula „In Memoriam” din acest an, amintindu-i pe toți giganții din industria cinematografica care au plecat dintre noi. Vocea îndurerată a lui Eilish a fost modalitatea ideală de a ne lua rămas bun de la bărbați și femei de la Kobe Bryant, Doris Day, Peter Fonda și Danny Aiello la Rutger Hauer, Diahann Carroll, John Singleton și Kirk Douglas. Dar au fost și câteva omisiuni, în special Luke Perry, care a jucat într-unul dintre cele mai nominalizate filme ale nopții, A fost odată… la Hollywood.

Bryant, care a murit împreună cu fiica sa și alte șapte persoane, într-un accident de elicopter, luna trecută, a câștigat un Oscar în 2018 pentru scurtmetrajul animat, Dear Basketball, pe care l-a scris și narat. Legenda Los Angeles Lakers a fost omagiată, duminică seară, de mai mulți participanți la ceremonia Oscar, inclusiv de Spike Lee, care a purtat un smoking violet / auriu cu numărul 24 al lui Bryant, brodat pe revere.

Articol apărut în Yahoo! Entertainment