Liu Yifei, starul remake-ului Mulan al companiei Disney, locuiește la Beijing, dar se trage din Wuhan, epicentrul coronavirusului. În ianuarie, actrița în vârstă de 32 de ani a plecat din China la Los Angeles, pentru a începe turneul de promovare al filmului, cu câteva săptămâni înainte de izbucnirea epidemiei, care a infectat până acum peste 77.000 de oameni, a ucis mai mult de 2.500 și a provocat ravagii în țara natală. Actrița spune că nu are rude sau prieteni apropiați afectați de boală – a părăsit Wuhan când avea 10 ani – dar epidemia a adăugat o variabilă imposibil de prevăzut pentru lansarea mondială a filmului din 27 martie.

Liu Yifei, Mulan - Disney
Liu Yifei, Mulan – Disney

Cu toate acestea, într-un interviu pentru The Hollywood Reporter, Liu, cunoscută și sbu numele Crystal Liu, a fost prudentă atunci când a discutat despre criza de sănătate.

“Este foarte greu pentru mine fie și să mă gândesc la asta”, a spus ea despre situația de urgență pentru sănătatea globală – așa cum a fost desemnată de Organizația Mondială a Sănătății. “Oamenii procedează corect. Sunt precauți atât pentru ei cât și pentru ceilalți. Chiar  sunt mișcată de faptul că n-au mai ieșit afară de săptămâni întregi. Sper să se întâmple o minune și că această criză se va termina în curând”.

The Hollywood Reporter a descris-o pe actriță – care a stârnit reacții violente și cereri de boicot pentru Mulan vara trecută, când și-a exprimat sprijinul pentru poliție în timpul protestelor din Hong Kong – drept „prudentă la extrem” atunci când a fost rugată să detalieze.

“În mod clar este o situație foarte complicată, iar eu nu sunt expertă”, a răspuns ea. „Sper doar că acest lucru se va rezolva în curând.” „Cred că este o situație foarte delicată”, a mai adăugat ea.

Guvernul chinez a fost acuzat că a gestionat greșit epidemia de coronavirus, oficialii pedepsindu-i pe medicii care au dat alarma din timp. Având în vedere controversele pe care remarca ei pro-poliție le-a declanșat în august, poate este de înțeles că actrița a ales să adopte o abordare mai prudentă de această dată.

Liu a recunoscut, însă, provocările cu care se confruntă filmul, având în vedere închiderea în masă a cinematografelor din China. Deși data de lansare internațională a filmului Mulan este pe 27 martie, nu este sigur dacă cinematografele din țara care a inspirat filmul vor fi redeschise până atunci, o posibilitate despre care președintele de distribuție Disney, Sean Bailey, a declarat pentru The Hollywood Reporter, că va fi „o lovitură imensă pentru Disney.”

Liu încearcă, totuși, să nu fie distrasă de titlurile din mass media. „Ar fi cu adevărat o pierdere pentru mine dacă aș lăsa presiunea să pună stăpânire pe mine”, a spus ea pentru publicație.

Articol apărut în Yahoo! Movies