Atenție: This Westworld post is full of spoilers.

În filmul lui Steven Spielberg Inteligență artificială (A.I. Artificial Intelligence), încercarea unui robot-copil, gen Pinocchio să devină un băiat adevărat este determinată de un lucru: dragostea pe care o simte pentru mama sa. Pentru Spielberg (și pentru Stanley Kubrick, care dezvoltase proiectul înainte de a muri), legătura incredibilă între părinți și copiii lor era fundamental o caracteristică umană și era atât de adâncă, atât de profundă, încât dacă o ființă cu inteligență artificială ar putea experimenta acest lucru, s-ar putea spune, practic, că a dobândit conștiință.

Westworld a propus o idee similară în celelalte sezoane – în special prin personajul Maeve, a cărei afecțiune neabătută pentru fiica sa a fost reveria care nu numai că a trezit-o la realitatea parcului, dar a și împiedicat-o să-l părăsească. În cel de-al treilea episod din sezonul 3, Westworld este gata să exploreze această noțiune din nou.

Începe cu Charlotte Hale – sau mai degrabă o replică exactă a lui Charlotte, indiscernabilă de reala Charlotte, care, desigur, a fost ucisă de Dolores la sfârșitul sezonului trecut. Așa cum am descoperit la începutul episodului, Dolores a implantat-o pe gazda Charlotte cu una dintre perlele pe care a reușit să le scoată ilegal din parc și o instruiește pe această falsă-Charlotte să continue să conducă Delos și să negocieze cu acționarii companiei, în numele ei.

Tessa Thompson, Westworld (HBO)
Tessa Thompson, Westworld (HBO)

Se întâmplă multe la Delos zilele astea, inclusiv o încercare de preluare neloială, unele drame legate de uciderea unor acționari și suspiciunea că ar putea exista un informator în consiliul de conducere, care raportează lucrurile infamului trilionar Serac. Însă episodul reușește să contureze problemele convergente cu o confuzie minimă, iar acum avem o idee mai clară despre ce urmărește Serac și ce loc ocupă Dolores, Charlotte și chiar Maeve în schema lui.

Știm că adevărata Charlotte era trădătoarea. Ea i-a promis lui Serac că-i va face rost de vastele baze de date ale vizitatorilor din parc, pe care el probabil vrea să le adauge serverelor gargantuești ale Incite. Desigur, gazda-Charlotte lucrează pentru Dolores, ținta actuală a lui Serac și rivala în devenire, iar asta va face considerabil mai dificil pentru ele să mențină iluzia că Charlotte este în viață și își desfășoară activitatea ca de obicei. În orice caz, Serac continuă să se dovedească a fi un ticălos fascinant, subtil sinistru, datorită jocului excepțional al lui Vincent Cassel. Confruntarea dintre Dolores și Serac către care se îndreaptă, în mod clar, sezonul se conturează a fi o bătălie pe cinste, chiar dacă, deocamdată, este strict o luptă a inteligențelor.

Dar, în timp ce Dolores își dorește ca duplicatul-Charlotte să adune informații și să împiedice potențiala preluare a Delos-ului, lucrurile nu merg chiar atât de bine. Este o problemă de personalitate: „adevărata” Charlotte pare oarecum prezentă undeva în corpul gazdei, latentă sub programare și luptând să iasă la suprafață sau, altfel spus, o anumită parte din identitatea lui Charlotte este atât de puternică, încât le pune bețe în roate.

Gazda-Charlotte nu se poate abține să nu se taie, ca și cum ar fi torturată psihologic, iar acest lucru se va agrava înainte de a se îmbunătăți – așa cum demonstrează relația dintre ea și fiul real al lui Charlotte, care simte imediat că ceva nu este în regulă cu așa-zisa mami. Suspiciunea fiului ei, precum și sentimentele ei confuze, sunt punctul central al episodului și este poate intriga cea mai complexă emoțional din Westworld. Gazdele devin din ce în ce mai umane, da, dar aici avem un caz în care un om pare să devină mai gazdă – în care sentimentele unui om refuză să moară odată cu corpul său și în care o identitate este prea puternică pentru a fi ștearsă prin programare.

Fiul lui Charlotte este conștient că femeia din fața lui nu este adevărata lui mamă. Pe de altă parte, mama lui Caleb nu-l poate recunoaște pe bărbatul din fața ei drept adevăratul ei fiu  – „unde e Cal?” insistă ea în timp ce el o vizitează la spital – o paralelă foarte inteligentă, iar serialul este suficient de iscusit să nu o sublinieze. Caleb a făcut greșeala posibil fatală de a-i da o mână de ajutor lui Dolores, iar acum aplicația infracțională Rico, cu care-și rotunjea ilegal veniturile, l-a luat în vizor drept țintă lucrativă. Nu poți să nu fii înduioșat de Caleb, a cărui viață este o continuă dezamăgire și care nu prinde un moment de răgaz. Pe de altă parte, colaborarea cu Dolores ar putea da sens vieții lui: așa cum îi spune la un moment dat, ignorând ironia, ea este cel mai real lucru care i s-a întâmplat de mult timp.

Secvențele de acțiune ale sezonului continuă să impresioneze – atât încercarea lui Caleb de a o apăra pe Dolores rănită, de un cuplu de haidamaci, cât și confruntarea la fel de periculoasă cu alte gorile care vor să-l tortureze și să-l ucidă, sunt palpitante. Iese în evidență, de asemenea, robotul-constructor de la locul de muncă a lui Caleb, care încearcă în zadar să-i vină în ajutor – scenă în mod straniu emoționantă. Și designul Los Angeles-ului din viitor continuă să strălucească, de la eleganța futuristă a sediului Delos până la estetica mașinilor de poliție și a ambulanțelor.

Dacă săptămâna trecută întoarcerea în parcurile din Westworld a părut plictisitoare din punct de vedere vizual, asta s-a întâmplat doar pentru că lumea exterioară creată de Jonathan Nolan și Lisa Joy este atât de captivantă. Chiar și un cadru de două secunde a hotelului împânzit de copaci și liane, unde Dolores se întâlnește cu Charlotte, este impresionant.

Dolores alege să recompenseze bunătatea lui Caleb cu câteva revelații, de asemenea, foarte interesante: Rehoboam, computerul atotputernic al lui Incite, a evaluat atât de multe date încât poate prezice exact cum și când va muri cineva. Caleb este destinat să-și ia viața în aproximativ un deceniu. Scena în care Dolores îl șochează pe Caleb cu o transcriere ad litteram a zilei în care a fost abandonat de mama sa rezonează, cu siguranță, într-o lume deja dominată de Big Brother – este o altă predicție SF a serialului, care pare înfiorător de plauzibilă. Totuși, scena este extraordinară datorită interpretării excepționale a lui Aaron Paul, care o face să pară extrem de intensă și reală. Unul dintre punctele forte ale serialului Breaking Bad, Paul a oferit deja atât de multe acestui sezon al Westworld. Acum că a făcut echipă cu Dolores, de-abia așteptăm să vedem ce urmează.

Articol de Calum Marsh , apărut în IGN, pe data de 30 martie