Atenție: This Westworld post is full of spoilers.

William are parte de o experiență gen Inception în acest sezon al Westworld. Nenorocosul, nefericitul și nepenitentul Man in Black (acum Man in White) și-a petrecut majoritatea vieții de adult obsedat de gazdele-android ale lui Robert Ford și parcul tematic care le adăpostește și, după ce și-a împins soția la sinucidere, l-a îndepărtat pe cel mai bun prieten și a omorât-o pe propria lui fiică după ce a confundat-o cu un android, starea lui mintala deja slăbită pare acum cu totul scăpată de sub control. El a fost deseori incapabil să facă diferența între fantezie și realitate – și, ca un visător prins în limbo, îi este greu să-și dea seama cine sau ce este real.

Ed Harris, Westworld (HBO)
Ed Harris, Westworld (HBO)

Un om care are probleme să distingă realul de imaginar nu este, probabil, candidatul ideal pentru „terapia cu realitatea augmentată”, dar se pare că medicii și terapeuții desemnați să-l trateze pe William consideră altfel. Rezultatul este o imersie profundă în subconștientul lui, cu asistență din partea eu-rilor sale trecute. Și avem parte de dezvăluiri șocante: o privire fugară la abuzurile din copilărie din partea unui tată bețiv se dovedește a fi o amintire falsă și, într-adevăr, iese la iveală faptul că William, nu tatăl său, a fost cel violent în familie, un psihopat în devenire cu mult înainte de pubertate. Această dezvăluire este destul de ciudată, având în vedere cât de binevoitor și amabil a părut William pe tot parcursul Sezonului 1. Părea că Westworld l-a schimbat pe William, împingându-l spre fapte de reprobabile. Dar a fost infam de la început.

În cele din urmă, William, după ce și-a bătut cu sălbăticie fostele identități, pare pierdut – dar este găsit de Bernard și Stubbs, care au reușit să-i dea de urmă datorită unui tracker implantat în sânge. William se eliberează de trecutul său, dar abia după ce literalmente își ucide eu-rile și s-ar putea să fie acum cea mai periculoasă variabilă din acest joc. Într-un serial plin de roboți-arme mortale, asta spune multe.

Parcă pentru a demonstra incontestabil cât de palpitant, interesant și dinamic poate fi Westworld atunci când acțiunea se mută la Maeve, Dolores și Serac, incursiunea noastră în trecutul lui William este întreruptă de preluarea companiei Delos de către Serac. După cum i s-a promis, Maeve a fost readusă în simularea World War, iar, în timp ce mașinăriile Delos creează pentru ea un corp-gazdă de schimb, aflată din nou în zona controlată de naziști înarmați până în dinți, ea trece direct la acțiune. Prin anihilarea unui grup de vreo treizeci de soldați cu mâinile goale, ea ne amintește că, deși Dolores a fost eroina de acțiune înverșunată pe tot parcursul sezonului, Maeve este la fel de capabilă să se descurce în situații limită. Cu atât mai mult așteptăm acum să le vedem pe cele două față în față.

Dar de ce ar urma o confruntare dintre Maeve și Dolores? Serac și oamenii săi au recuperat o perlă clonă-Dolores după ce Martin Connells s-a aruncat în aer săptămâna trecută. Serac a instalat această perlă-Dolores în simulare, iar Maeve, sesizând prezența ei, o găsește în apropiere și începe s-o interogheze – în timp ce, în afara camerei, Dolores-Charlotte încearcă să zădărnicească procesul de imprimare a trupurilor, care ar urma să-i confere lui Maeve o mică armata formată din androizi. Tête-à-tête-ul care urmează este ocazia ideală pentru a trasa miza și a reitera problema, reamintindu-ne de ce Dolores și Maeve sunt în contradicție și de ce nu pot să-și unească forțele (mai ales după ce Dolores-Charlotte distruge perla lui Hector și, probabil, îl scoate din joc pentru totdeauna). Dolores și Maeve și-au dobândit conștiința și s-au eliberat de Westworld pe cont propriu, în moduri diferite și din motive diferite, așa că este logic că vor continua ca rivale.

Dolores cea interogată de Maeve explică, la un moment dat, că nu mai este aceeași ca Dolores din lumea reală, cea trage sforile: au parcurs „căi diferite”, iar timpul petrecut departe una de cealaltă le-a schimbat subtil, dar esențial. În ceea ce o privește pe Charlotte-Dolores, acest lucru este adevărat. De ceva timp pare să se fi atașat foarte mult de fiul adevăratei Charlotte și, în timp ce Serac inițiază preluarea companiei Delos, nu este surprinzător că siguranța copilului are prioritate în mintea ei. În timp ce „adevărata” Dolores  nu-și dorește decât ca Serac să fie învins și să pună la adăpost datele Delos, indiferent de victime, Charlotte-Dolores este prea implicată în cealaltă identitate pentru a permite ca familia lui Hale să pățească ceva. Acest lucru face ca evadarea ei de la sediul Delos să fie mai dramatică și mai intensă.

Și este cu siguranță intensă. Tessa Thompson, cu nimic mai prejos decât Thandie Newton și Evan Rachel Wood, interpretează o mașină de ucis elegantă și nemiloasă, cu ținută și severitate palpabile, croindu-și drum prin clădire, prin ploaia de gloanțe, cu o carismă imperturbabilă. Charlotte se duce apoi după fiul și fostul ei soț, dar mașina în care se aflau explodează  la doar câteva momente după ce i-a asigurat „aveți încredere în mine, vă voi ține în siguranță .“ Episodul se încheie cu ea arsă, de nerecunoscut, uitându-se cum pier oamenii pe care a ajuns să-i iubească ca pe propria familie,  iar scena este pur și simplu dureroasă.

Articol de Calum Marsh, apărut în IGN, pe data de 20 aprilie

Și o veste bună pentru fanii Westworld: serialul tocmai a fost reînnoit pentru al patrulea sezon. Să sperăm că lucrurile vor reveni la normal, în curând, și filmarile vor putea începe.