N-au mai rămas decât cinci zile din perioada de stare de urgență, dar, din păcate, asta nu înseamnă că pericolul coronavirus a trecut. Izolarea socială și distanța fizică vor face parte din viața noastră pentru o lungă perioadă de timp. Iată câteva exemple de personaje din filme care s-au trezit, mai mult sau mai puțin accidental, izolați de restul lumii. Morala: se poate și mai rău. 🙂

Matt Damon, Macaulay Culkin, James Franco
Matt Damon, Macaulay Culkin, James Franco

Singur acasă (Home Alone) (1990) Filmul clasic al lui John Hughes, relatează peripețiile lui Kevin McCallister, un băiețel în vârstă de 8 ani, uitat acasă, de familia lui, plecată în vacanța de Crăciun. Macaulay Culkin a devenit un adevărat star de cinema cu rolul lui Kevin, care păzește casa de hoți. Singur acasă a primit două nominalizări la Oscar și este filmul perfect atât pe timp de pandemie, cât și pentru o seară liniștită de Crăciun.

Naufragiatul (Cast Away) (2000) Tom Hanks joacă rolul unui director FedEx naufragiat pe o insulă din Pacific, după ce o furtună violentă i-a prăbușit avionul. Petrece patru ani singur pe insulă cu doar o minge de volei, botezată Wilson, drept companie. Naufragiatul a obținut două nominalizări la Oscar.

Legenda vie (I Am Legend) (2007) Acest thriller cu Will Smith în rol principal, bazat pe romanul din 1954 al lui Richard Matheson, cu același titlu, are acțiunea plasată la câțiva ani după ce un virus ucide cea mai mare parte a oamenilor și-i transformă pe restul în monștri. Robert Neville (Smith), aparent singurul supraviețuitor din New York, caută neabătut o cură.

În sălbăticie (Into the Wild) (2007) Scris și regizat de Sean Penn, acest film este povestea unui proaspăt absolvent de colegiu – Christopher McCandless (Emile Hirsch), care renunță la bunurile materiale și bate țara în lung și-n lat cu autostopul și, în final, se stabilește în sălbăticia din Alaska. În sălbăticie este bazat pe cartea non-fiction cu același titlu a lui Jon Krakauer, din 1996, care a fost dezvoltată după un articol de 9.000 de cuvinte, scris de Krakauer despre McCandless, intitulat „Death of an Innocent”. Filmul a fost nominalizat la două premii Oscar.

Ad Astra (2019) astronautul Roy McBride (Brad Pitt) trăiește în umbra tatălui, Clifford (Tommy Lee Jones), un erou al spațiului, care a dispărut în misiunea de a găsi forme de viață extraterestre avansate. Roy călătorește prin sistemul solar pentru a-și găsi tatăl… și poate mai mult. Odiseea lui prin vastitatea de neconceput a sistemului solar ne amintește de călătoria fluvială a lui Willard din Apocalipsul acum (Apocalypse Now): confruntarea cu singurătatea într-un mediu necruțător, indiferența față de moartea care pândește la fiecare colț.

Suspiciunea (Disturbia) (2007) Această abordare modernă a filmului În spatele ferestrei (Rear Window) al lui Alfred Hitchcock, îl are în centru pe liceanul Kale Brecht, aflat în arest la domiciliu pe perioada verii. Pentru a nu se plictisi, el îi urmărește pe vecinii săi, se îndrăgostește de fată nou mutată în cartier și bănuiește că unul dintre vecini este criminal în serie.

Moon (2009) Dacă începi să vorbești de unul singur, uită-te la Sam Rockwell în Moon, unul dintre filmele despre un astronaut singur în spațiu din această listă. Filmul oferă o surpriză neașteptată, deoarece este povestea unui bărbat care suferă o criză personală, în timp ce se apropie de sfârșitul unei perioade solitare de trei ani, ca lucrător care extrage heliu-3, în partea îndepărtată a Lunii. Singurul său companion este o inteligență artificială pe nume GERTY (Kevin Spacey), care îl ajută cu automatizarea bazei și îi oferă confort.

127 de ore (127 Hours) (2010) James Franco joacă într-un alt film bazat pe o poveste adevărată. Filmul urmărește un alpinist care se trezește prins sub un bolovan timp de… 127 de ore. În cele din urmă, el trebuie să recurgă la măsuri disperate pentru a supraviețui. 127 de ore a primit șase nominalizări la Oscar, inclusiv pentru cea mai bună imagine.

Gravity: Misiune în spațiu (Gravity) (2013) Acest film-calamitate plasat în spațiu, regizat de Alfonso Cuarón îi pune curajul la încercare lui Sandra Bullock, care joacă rolul unui astronaut care se luptă să revină pe pământ după ce niște deșeuri cosmice o lasă pe ea și pe partenerul ei, interpretat de George Clooney, în derivă prin spațiu. Gravity a câștigat șapte Oscaruri, inclusiv pentru cel mai bun regizor.

Sălbăticie (Wild) (2014) Bazat pe biografia lui Cheryl Strayed intitulată „Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail”, filmul o are pe Reese Witherspoon în rolul lui Cheryl, hotărâtă să parcurgă solo traseul de 1770 de kilometri de pe Coasta Pacificului, ca modalitate de a trece peste o tragedie personală. Sălbăticie a fost nominalizat la două Oscaruri, inclusiv pentru cea mai bună actriță.

Marțianul (The Martian) (2015) După ce a fost abandonat pe Marte, restul echipajului său crezându-l mort, astronautul Mark Watney este obligat să-și folosească inteligența și cunoștințele de botanist pentru a supraviețui singur pe planetă, timp de un an. Marțianul a primit șapte nominalizări la Oscar, inclusiv pentru cea mai bună imagine.

Trey Williams, The Wrap, 20 aprilie

Mie mi-ar fi placut o izolare gen Wild. Vouă în ce film v-ar fi plăcut să fiți izolați?