Duminică, 10 mai este ziua tatălui în România. Filmele sunt pline de tați, dar nu toți sunt exemplari (vezi: Darth Vader). La urma urmei, intriga înseamnă conflict, iar complexul lui Oedip, printre alte conflicte inter-generaționale, este relativ ușor de pus în scenă. Dar pentru toți tații denaturați – precum Denethor, Jack Torrance și Daniel Plainview – din cinematografie, există și niște tătici cu adevărat grozavi. Cei enumerați mai jos nu formează, în nici un caz, o listă exhaustivă, ci doar un eșantion reprezentativ, menit să aducă în centrul atenției o selecție de tătici de calitate.

Liam Neeson, Marlin,  Gregory Peck
Liam Neeson, Marlin, Gregory Peck

Ted Kramer – Kramer contra Kramer (Kramer vs. Kramer)

Ted Kramer (Dustin Hoffman), care nici măcar nu este sigur în ce clasă este copilul său, descoperă ce înseamnă să fii tată, după ce soția sa (Meryl Streep) îi părăsește. Și apoi descoperă cât de mult contează copilul pentru el, când ea se întoarce și trebuie să lupte pentru custodie. Reperele performanței lui Hoffman, care i-a adus un Oscar, sunt cele trei scene diferite de mic dejun de la începutul, mijlocul și sfârșitul filmului. În primul, un Ted stresat n-are nici cea mai mică idee despre cum să aibă grijă sau să comunice cu fiul său. În cea de-a doua, cei doi mănâncă într-o tăcere prietenească, gesturile lor vorbesc despre familiaritatea vieții lor împreună. Și în a treia, când se pare că ar putea fi despărțiți de hotărârea procesului de custodie, legătura dintre ei este înduioșător de tandră.

Replica unui tată formidabil: Asta crezi tu? Nu, nu, Billy. Mama te iubește foarte mult… și motivul pentru care a plecat n-are nici o legătură cu tine.

Jack Byrnes – Un socru de coșmar (Meet the Parents)

Sigur, Jack Byrnes (Robert De Niro) a fost antagonistul personajului Greg Focker al lui Ben Stiller, în filmul din anul 2000, Un socru de coșmar, dar asta nu înseamnă decât că voia să-și protejeze fiica, ca orice alt tată. Și, dacă stăm să ne gândim, Greg chiar a dat-o-n bară la greu în acel weekend, așa că poate tatăl miresei n-a fost tocmai deplasat. În plus, Jack este, de asemenea, un erou american (fost-CIA), care a fost incredibil de generos (și-a oferit casa pentru petrecerea de nuntă și a planificat o lună de miere surpriză foarte scumpă). În plus, își adoră pisica, în concluzie, cât de rău poate să fie?

Replica unui tată formidabil: Bine, uite, Focker, sunt un om răbdător. Așa ești după ce stai închis 13 luni într-un lagăr vietnamez. Dar sunt cu ochii pe tine, voi fi atent la fiecare mișcare. Și dacă aflu că încerci s-o corupi pe prima mea născută, te fac una cu pământul.

Mr. Levenstein – Plăcintă americană (American Pie)

La fel ca mulți tați, Noah Levenstein (Eugene Levy) este neîndemânatic, nu-i de gașcă și adesea este de-a dreptul jenant. Cu toate acestea, domnul L este genul de tată pe care și l-ar dori cei mai mulți copii, întrucât l-a susținut întotdeauna pe fiul său, chiar și atunci când Jim a fost surprins în mai multe situații nefericite, de-a dreptul penibile. Dl. Levenstein a ținut cont de faptul că majoritatea copiilor fac greșeli și că uneori au nevoie de ajutor sau îndrumare, mai mult decât de o prelegere. Aceasta este o lecție pe care tații de pretutindeni ar trebui s-o învețe.

Sfatul unui tată formidabil: Dl. Levenstein: Este ca și cum ai arunca o minge de tenis într-un un zid de cărămidă, ceea ce ar putea fi distractiv. Poate fi distractiv, dar nu este un joc.
Jim: Mda.
Dl. Levenstein: Ai nevoie de un partener care să-ți întoarcă mingea.

Bryan Mills – Taken: Teroare în Paris

Dacă ar trebui să alegeți dintr-un film, un tată care să vă salveze, probabil că nu puteți face o alegere mai bună decât Liam Neeson, un agent guvernamental pensionat, care trebuie să recurgă la „setul său special de aptitudini” pentru a da de urma fiicei și a o salva. Fiica (Maggie Grace) fusese răpită și scoasă la licitație de o rețea de trafic de carne vie, în timpul unei vacanțe pariziene.

Replica unui tată formidabil: Nu știu cine ești. Nu știu ce vrei. Dacă vrei răscumpărare, îți pot spune că n-am bani. Dar ceea ce am este un set foarte special de aptitudini, aptitudini pe care le-am dobândit de-a lungul unei cariere foarte lungi. Aptitudini care mă fac un coșmar pentru oameni ca tine. Dacă o lași pe fiica mea să plece acum, acesta va fi sfârșitul. Nu te voi căuta, nu te voi urmări. Dar dacă nu-i dai drumul, te voi căuta, te voi găsi și te voi omorî.

Atticus Finch –  Să ucizi o pasăre cântătoare (To Kill a Mockingbird)

Atticus Finch așa cum este înfățișat de Gregory Peck în adaptarea clasică din 1962 a romanului lui Harper Lee „To Kill a Mockingbird” este cu ușurință unul dintre cei mai buni tați din lumea filmului. Un model de virtute paternă, el ar putea fi un pic prea perfect, genul de pilon de integritate calm, care are întotdeauna timp să asculte problemele fiicei sau să ofere sfaturi grozave.

Sfatul unui tată formidabil: „Dacă înveți doar un singur lucru, Scout, te vei înțelege mult mai bine cu tot felul de oameni. N-ai să înțelegi niciodată cu adevărat o persoană până când nu iei în considerare lucrurile din punctul ei de vedere… Până când nu intri în pielea ei… “

Marlin – În căutarea lui Nemo (Finding Nemo)

Ca tată, Marlin (voce: Albert Brooks) ar putea fi un pic nevrotic, dar dacă soția ta și toți, cu excepția unuia dintre cei 400 de copii ai tăi, ar fi fost uciși într-un atac, de o baracuda, este de înțeles că devii excesiv de protector cu singurul supraviețuitor. După ce un scafandru îi capturează odrasla sus-menționată, Marlin ne dă de înțeles foarte clar că nu se dă în lături de la nimic pentru a-și salva fiul, chiar dacă se teme de tot și de toate.

Replica unui tată formidabil: „Trebuie să plec de aici! Trebuie să-mi găsesc fiul! Trebuie să-i spun cât de bătrâne sunt broaștele țestoase!”

Chris Gardener – În căutarea fericirii (The Pursuit of Happyness)

Este posibil ca Chris Gardener (Will Smith) să nu ia mereu cele mai bune decizii în toate aspectele vieții sale și este posibil să fi luat unele decizii riscante în afaceri, dar există un lucru în legătură cu care Chris nu își asumă riscuri și anume grija pentru fiul său. Oricât de dificilă ar fi situația lor sau oricât de mult pare că se prăbușește totul în jurul lui, Chris are întotdeauna timp și energie pentru a fi un tată bun.

Replica unui tată formidabil: „Nu lăsa niciodată pe cineva să-ți spună: Nu ești capabil să faci asta. Nici macar pe mine. În regula?”

Guido Orefice – Viața e frumoasă (La vita è bella)

Viața e frumoasă este atât comedie romantică, cât și o poveste impresionantă de supraviețuire în timpul Holocaustului. În a doua jumătate, evreul-italian proprietar de librărie, Guido Orefice (Roberto Benigni), face tot ce îi stă în putință pentru a-l menține în viață pe fiul său Giosuè, dar și pentru a proteja speranța și inocența băiatului de realitatea oribilă a lagărului de concentrare. Până în ultima clipă, Guido își ascunde temerile în preajma fiului său și disimulează pericolele care îi înconjoară, indiferent de cât de îngrozitoare este situația.

Gestul unui tată formidabil: Guido se îndreaptă spre moarte fără să lupte și mergând exagerat, în stil caraghios à la Monty Python, deoarece știe că fiul său îl privește și nu dorește ca micuțul să se sperie și să iasă din ascunzătoare.

Daniel Hillard – Mrs. Doubtfire

În urma divorțului, soției îi este acordată custodia celor trei copii ai lor. Daniel (Robin Williams) este atât de disperat să-și vadă copiii, încât își creează un alter ego – o bonă scoțiană, doamna Doubtfire, pentru a putea petrece timp cu ei, dându-și astfel peste cap cariera. Este povestea unui tată care nu se dă în lături de la nimic, în modul cel mai emoționant posibil.

Replica unui tată formidabil: „Nu, nu este o slujbă. Este o bucurie să fiu tatăl tău. Nu trebuie să joc rolul tatălui, eu sunt tatăl tău. Mă comport ca un clown, dar sunt tatăl tău, bine? Mereu. Și pe ploaie și pe vreme bună. Ăsta-i singurul lucru minunat din viața mea.”

Mac MacGuff – Juno

J. K. Simmons este un fel de cameleon care poate vinde asigurări cu un zâmbet pe față, se întoarce și câștigă un Oscar pentru terorizarea lui Miles Teller și apoi revine la amabilitate, fără să-și iasă din ritm. Însă una dintre marile demonstrații ale talentului său, dar care a primit mai puțină atenție este interpretarea unui tată de nota zece: Mac MacGuff în Juno. Deși în anumite privințe umbrită de diversele personaje impozante care populează filmul, prezența stabilă, cu vocea blândă a lui Mac, îi conferă filmului dimensiunea realistă atât de necesară. Pus în fața situației parentale deloc ideale a sarcinii fiicei sale adolescente, Mac își exprimă sincer dezamăgirea și frustrarea, dar nu lasă niciodată ca aceste sentimente să stea în calea dorinței lui de a fi o prezență de încredere și de susținere în viața lui Juno. El nu poate face ca problemele ei să dispară ca prin magie, dar pare să știe cumva să spună cuvintele potrivite la momentul potrivit.

Replica unui tată formidabil: „Da, sigur [că ai găsit o persoană care te iubește așa cum ești] – bătrânul tău T-A-T-Ă! Știi că voi fi întotdeauna prezent să te iubesc și să te susțin, indiferent de încurcătura în care te afli… Evident.”

Clara Wardlow, Film School Rejects