Pentru cinematografele închise de coronavirus, a devenit un soi de mantră: „Așteptați până la Tenet.”

Epopeea science-fiction, învăluită în mister, nu este așteptată cu nerăbdare doar pentru că este cel mai recent film al lui Christopher Nolan, proeminent realizator al unui anumit tip de divertisment-blockbuster, apreciat atât de critici cât și de publicul general. Fără îndoială trăim cu speranța că Tenet, la fel ca Începutul (Inception), Cavalerul negru (The Dark Knight) și Dunkirk înaintea lui, se va dovedi a fi un succes de box office când va debuta pe 17 iulie.
Dar, în cazul de față, Tenet este mai mult decât un film. Este scânteia care ar putea aprinde dorința noastră de a merge la cinema. Mai toate filmele cu buget mare programate să debuteze anul acesta și-au schimbat data premierei după ce pandemia de coronavirus a avut drept rezultat închiderea cinematografelor. În timp ce lansarea blockbusterelor precum Fast and Furious – F9 și The Eternals al Companiei Disney a fost amânată pentru 2021, Tenet a fost unul dintre puținele filme care s-a ținut pe poziție în calendarul lansărilor. Când cinematografele se redeschid, Nolan dorește ca thrillerul său de spionaj să fie primul care îi salută pe amatorii de cinema, de pe marele ecran.
“Lui Chris i-ar plăcea tare mult ca filmul lui să fie cel care redeschide cinematografele”, a declarat directorul general al Imax, Richard Gelfond, într-un recent interviu telefonic. „Nu știu pe altcineva care să facă eforturi mai mari pentru redeschiderea sălilor de cinema și pentru a-și lansa filmul, decât Chris Nolan.”
Și acesta este cu siguranță mesajul pe care Nolan îl transmite către comunitatea proprietarilor de cinematografe. El s-a angajat să finalizeze partea extinsă de post-producție și efecte vizuale ale filmului în săptămânile următoare și este foarte hotărât să termine filmul la timp pentru data lansării lui, la jumătatea lunii iulie, în ciuda faptului că măsurile de izolare i-au determinat pe mulți membri ai echipei să facă ultimele retușuri de la distanță.
Nolan, care a scris un editorial pentru The Washington Post, argumentând că cinematografele reprezintă „o parte vitală a vieții sociale” și trebuie păstrate, i-a asigurat pe proprietarii de cinematografe că va face tot ce poate pentru a-i ajuta să-și revină. Mai sunt lucruri de pus la punct, dar cinematografele speră să lanseze o campanie publicitară folosind cineaști majori, pentru a îndemna publicul să revină în sălile de cinema.
Daca lucrurile vor decurge conform planului, Tenet va lansa un sezon estival întârziat, care va include filme importante precum Mulan (Disney) – 24 iulie, continuarea lui SpongeBob (Paramount) – 7 august și Wonder Woman 1984 (Warner Bros.) – 12 august, în săptămânile următoare. Dar aceste date rămân incerte. Speranța este că filmele, în special cele care sunt percepute ca evenimente culturale, vor putea să însuflețească lucrurile.
„Un blockbuster proeminent va fi ca un magnet pentru cinematografe”, a declarat Paul Dergarabedian, un analist de la Comscore. „Oamenii s-au uitat acasă la filme vechi sau au urmărit seriale TV. Pentru a-i tenta să se întoarcă în sălile de cinema, este extrem de important să avem ceva nou, cum ar fi Tenet sau Mulan.”
Înainte ca studiourile să își ofere cele mai strălucite titluri, proprietarii de cinematografe vor trebui să convingă publicul că va fi în siguranță într-o sală de cinema. Mai mult decât atât, patronii vor trebui, de asemenea, să se asigure că angajații se vor simți confortabil să se întoarcă la muncă.
Cinematografele încearcă să vină cu noi linii directoare pentru a funcționa în siguranță într-o pandemie. Printre ideile care sunt luate în considerare sunt: membrii publicului vor trebui să poarte măști, să cumpere biletul online sau să plătească cu card contactless, iar numărul spectatorilor să fie limitat, astfel încât oamenii să poată sta la doi metri distanță, în sală. Și, ca multe companii care încearcă să reia activitatea, cinematografele iau în considerare verificarea temperaturii celor care vor să intre la film.
„Filmele majore sunt esențiale pentru a-i atrage pe oameni, dar la fel de importante sunt condițiile de siguranță. Patronii de cinematografe știu acest lucru – vorbesc despre asta și alocă resurse pentru asta”, a spus Gross. „Dacă cineva se îmbolnăvește și ancheta epidemiologică indică cinematograful drept sursă, sincer, ar fi devastator.”
În orice caz, proprietarii de cinematografe sunt conștienți că traficul va fi mai redus, având în vedere restricția de a umple sălile și ezitarea de înțeles a oamenilor de a reveni în spațiile publice. Perspectiva de a vinde mai puține bilete ar putea descuraja studiourile să-și pună la bătaie blockbusterele. Dar proprietarii observă că ar exista, totuși, un stimulent. Deoarece nu vor fi rulate multe filme noi, va fi o concurență mai mică pe săli, pentru filmele care ies pe piață. În condiții normale, trebuie să aloce săli pentru mai multe filme diferite. Acum, practic, multiplexurile pot dedica toate sălile disponibile ofertei limitate de filme – ceea ce înseamnă că fiecare interval orar ar putea fi rezervat pentru Tenet.
Brent Lang, Rebecca Rubin, Variety, 7 mai