O combinație între tehnologia de ultimă oră de captare a mișcării, relația foarte bună dintre actori și instruirea primită de la Stella Adler i-a permis lui Mark Ruffalo să reușească impresionantul rol dublu, al interpretării fraților gemeni din miniseria HBO O parte de adevăr (I Know This Much Is True).

În adaptarea romanului din 1998 a lui Wally Lamb, Ruffalo îi interpretează pe frații Dominick și Thomas Birdsey. Dominick este un simplu muncitor constructor, în timp ce Thomas este un bărbat dolofan și foarte sensibil, care a fost instituționalizat din cauza unei boli mintale.

Mark Ruffalo, O parte de adevăr (HBO)
Mark Ruffalo, O parte de adevăr (HBO)

Cum Ruffalo joacă două personaje, seria din șase episoade, scrisă și regizată de Derek Cianfrance, a trebuit să fie filmată în secvențe separate. Când Ruffalo a discutat cu Cianfrance despre colaborarea la O parte de adevăr, actorul a recunoscut că nu știa multe cazuri în care un actor să interpreteze cu succes gemeni într-o dramă.

„De obicei ai senzația că actorul tocmai a fugit în culise, și-a pus o perucă și și-a schimbat hainele”, spune Ruffalo în interviul cu Variety. „Nu simți niciodată cu adevărat că există două persoane total diferite pe ecran.”

Cei doi s-au ferit să apeleze la stratageme evidente.

“Am avut emoții în privința demarării unui proiect cu efecte speciale majore”, a mărturisit Cianfrance. „Sunt atât de multe filme și seriale despre gemeni – Dead Ringers a lui Cronenberg, Kevin Kline în Dave – președinte pentru o zi și acel serial al lui James Franco The Deuce – unde petreci jumătate din timp ca spectator încercând să-ți dai seama cum au făcut-o și care a fost trucul.”

În schimb, Ruffalo și Cianfrance au elaborat un plan de folosire a tehnologiei de captare a mișcării faciale și pe actorul Gabe Fazio (A Star Is Born) pentru a-l ajuta pe Ruffalo să-i reușească rolul dublu.

Mai întâi, Ruffalo a filmat toate scenele lui Dominick; pentru asta a trebuit să slăbească 15 kilograme. A devenit vânos și a atribuit personajului un aer ultra-masculin. Cianfrance spune că, pe platoul de filmare, Ruffalo a fost „țâfnos” și „puternic ca un urs”. Dar atitudinea lui Ruffalo s-a schimbat complet când a fost din nou pe platou, în rolul lui Thomas.

„Când era Thomas, era atât de fragil, încât a trebuit să-l abordez cu mănuși de catifea”, povestește Cianfrance. „A fost ca și cum am lucrat cu doi oameni diferiți. Asta necesită atât de mult talent și dăruire.”

Pentru Thomas, al cărui corp este tumefiat de medicamentele pe care le ia pentru a ține boala sub control, Ruffalo a luat o pauză de șase săptămâni pentru a pune pe el aproximativ 15 kilograme. Provocarea actoricească pentru Ruffalo a fost să se asigure că era în pielea ambelor personaje, chiar dacă au fost filmați pe rând.

„A trebuit să am ambele personaje la degetul mic când mergeam pe platou, în fiecare zi”, spune Ruffalo.

Transformarea fizică a fost uimitoare.

“Echipa de filmare a rămas cu gura căscată în prima zi când Mark s-a întors înapoi pe platou”, spune Cianfrance. „Corpul tău fizic chiar îți poate afecta eul interior. Mark a revenit ca o persoană complet diferită.”

O parte de adevăr are relativ puține scene cu Thomas și Dominick împreună. Pentru acestea, Ruffalo a lucrat cu Fazio, care, de asemenea, s-a îngrășat, respectiv slăbit 15 kilograme în timpul producției. Într-o scenă în care Thomas și Dominick se îmbrățișează, chipul lui Ruffalo a fost lipit, prin tehnologia de captare a mișcării, pe corpul lui Fazio.

Ruffalo a fost atât de impresionat de contribuția lui Fazio încât, la un moment dat, a încercat să-l convingă pe Cianfrance să realizeze întreaga miniserie cu această tehnologie de captare facială.

„Gabe a fost genial”, spune Ruffalo. „I-am zis lui Derek: „Gabe este atât de bun; de ce n-am pune digital fața mea pe el. Dar Derek mi-a spus: „Nu, omule, tu trebuie să o faci”.

În timp ce se gândea cum să exprime distincțiile fizice și emoționale între cei doi frați atât de diferiți, Ruffalo a petrecut un timp cu Philip Ettinger, care îi interpretează pe Dominick și Thomas în tinerețe. Înainte de a începe filmările, cei doi bărbați s-au întâlnit la un restaurant din New York, unde au făcut schimb de idei în legătură cu cele două roluri. După ce au mâncat, au mers pe jos timp de patruzeci de blocuri, cu postura și mersul celor două personaje și s-au pus de acord cu ticurile fizice.

„A fost atât de generos cu mine”, își amintește Ettinger. „Am mers, pur și simplu, înainte și înapoi, făcând schimb de idei, iar el m-a încurajat să-mi spun punctul de vedere. Scopul a fost să facem rolul cât mai realist.”

Interpretarea a doi bărbați foarte diferiți în aceeași narațiune i-a oferit lui Ruffalo o perspectivă asupra naturii masculinității și presiunea cu care bărbații se confruntă pentru a prezenta o anumită imagine publică. Boala mintală a lui Thomas îl face mai vulnerabil, mai puțin conștient de cerințele sociale.

Pentru a-l juca pe Thomas, „a trebuit să-mi relaxez burta”, spune Ruffalo. „Mi-am petrecut toată viața ca bărbat care și-a supt burta, pentru a arăta că sunt masculin. Faptul că am făcut un efort conștient pentru a renunța la acest lucru – este într-adevăr interesant și poți să vezi cu adevărat impactul pe care așteptările bărbaților în privința masculinității îl au asupra ta psihologic și fizic. Nici unul dintre noi nu este conștient de asta. Este ca mersul pe bicicletă. Thomas este feminizat într-un mod ciudat. Este atât de deschis, încât nu simte nimic din presiunea asta.”

Ruffalo a spus că însușirile fizice ale lui Thomas i-au venit într-un vis bizar despre o rozătoare blănoasă. “Am avut un vis despre niște marmote dolofane într-un costum strâns pe corp”, relatează el.

Pe de altă parte, Dominick „poartă o armură”, spune Ruffalo. Actorului nu i-au reușit primele scene în rolul lui Dominick până când Cianfrance a venit cu o idee.

„El a spus: „Încearcă să faci 50 de flotări în brațe înainte să turnăm următoarea dublă,” își amintește Ruffalo. „Am făcut o grămadă și când am revenit la poziție verticală, partea superioară a corpului era atât de încordată și aveam răsuflarea tăiată. Atunci l-am găsit pe Dominick.”

Combinația dintre tehnologie și tehnică actoricească demonstrată în O parte de adevăr generează cronici laudative la adresa interpretării lui Ruffalo.

Așa cum se întâmplă adesea, Ruffalo spune că, atunci când este presat să joace în circumstanțe nefirești, recurge pentru inspirație la formarea sa de la începuturi, cu legendara profesoară de actorie Stella Adler. Experiența sa aprofundată cu tehnologia de captare a mișcării de la interpretarea lui Hulk într-un șir de filme Marvel, l-a ajutat foarte mult să se simtă în largul lui cu tehnologia folosită în O parte din adevăr.

„Stella îmi spunea: ‘Trebuie să-ți folosești imaginația.’ Tot o auzeam că-mi strigă asta în timp ce eram acolo, într-o cutie cu ecran verde, și mă luptam cu creaturi dintr-un alt univers (ca Hulk)”, povestește Ruffalo. „Așa că o mare parte din pregătirea mea a presupus crearea unei lumi în imaginație. Iar pregătirea aceea a  fost antidotul perfect pentru această nouă tehnologie.”