Ecaterina (The Great), noua comedie neagră despre tânăra Ecaterina cea Mare (și al doilea serial din ultimul timp despre legendara țarină) a avut premiera recent, la HBO. În mâinile creatorului Tony McNamara, care a scris scenariul nominalizat la Oscar pentru The Favorite, serialul este o abordare impertinentă și satirică a căsătoriei dezastruoase a Ecaterinei cu împăratul Petru al III-lea și a complotului ei pentru a-l detrona și a-i lua locul.

Ecaterina este, așa cum se auto-caracterizează, o „povestire adevărată pe alocuri”. Serialul ia fapte istorice notorii – Ecaterina s-a căsătorit cu Petru în 1745, cei doi nu s-au înțeles, el a fost un lider extrem de ineficient și ea a pus la cale, cu succes, o lovitură de stat împotriva lui – și înfrumusețează detaliile, își ia libertatea de a fi inexact din punct de vedere cronologic, pentru un efect dramatic și foarte comic.

Iată ce știm despre personajele istorice, despre cele imaginate de serialul Ecaterina și despre actorii care le interpretează:

Ecaterina cea Mare – Elle Fanning

Ecaterina cea Mare, Elle Fanning - Ecaterina (HBO)
Ecaterina cea Mare, Elle Fanning – Ecaterina (HBO)

Elle Fanning (Maleficent, The Beguiled, A Rainy Day in New York) are rolul tinerei Ecaterina, care, la începutul serialului, ajunge în Rusia în căutarea, cu naivitate, a unei mari iubiri și a conversației intelectuale, doar pentru a fi dezamăgită de soțul ei fără scrupule și de doamnele superficiale de la curte. Adevărata Ecaterina, născută prințesa Sophie Friederike Auguste de Prusia, a fost dezamăgită de Petru cu mult înainte de a fi logodită cu el; se întâlniseră când Ecaterina avea 10 ani și chiar și atunci l-a găsit respingător.

Versiunea din Ecaterina a împărătesei, la fel ca în realitate, este cultivată și pasionată de educația femeilor și filozofia franceză. Are un scop nobil și  consideră că este cea mai potrivită conducătoare pentru Rusia, ceea ce o determină, în cele din urmă, să-și detroneze soțul, după ce își asigură loialitatea consilierilor cheie și a armatei.

Țarul Petru al III-lea – Nicholas Hoult

Țarul Petru al III-lea, Nicholas Hoult - Ecaterina (HBO)
Țarul Petru al III-lea, Nicholas Hoult – Ecaterina (HBO)

În Ecaterina, Petru este deja împăratul Rusiei în momentul sosirii logodnicei sale. Cu toate acestea, în viața reală, cuplul a fost căsătorit timp de 17 ani nefericiți, înainte ca Petru să devină țar în 1762, la moartea mătușii sale, împărăteasa Elisabeta.

Comportamentul său grosolan din serial, așa cum este înfățișat de Nicholas Hoult (Mad Max: Fury Road, seria X-Men, The Favourite), este o versiune exagerată a faptelor: Ecaterina a lăsat în urmă o autobiografie extinsă, în care și-a descris soțul drept idiot și bețiv.

Petru este înfățișat în serial ca fiind fiul lui Petru cel Mare când, în realitate, a fost nepotul lui. El a ajuns pe tron doar pentru că mătușa lui, Elisabeta, care era necăsătorită și nu avea copii, l-a ales drept moștenitor. Petru n-a fost țar decât șase luni, înainte ca lovitura de stat reușită a Ecaterinei să-l forțeze să abdice. A murit în închisoare – teoriile conspirației abundă în ceea ce privește cauza morții; unii credeau că soția sa l-a asasinat, iar alții susțineau că a pierdut o încăierare cu un gardian.

Marial – Phoebe Fox

În serial, Marial, interpretată de actrița britanică Phoebe Fox, este slujitoarea isteață a Ecaterinei, deși nu a fost întotdeauna în această poziție. Fusese o doamnă de la curte, până când tatăl ei a făcut ceva care l-a supărat pe țar, care apoi i-a condamnat la servitute drept pedeapsă. Marial este cea care plantează sămânța răzvrătirii în mintea Ecaterinei, ideea de a-l ucide pe Petru pentru tronul rus și cele două conspiră pe tot parcursul sezonului, cu contele Orlo, pentru a pune în practică lovitura de stat. În viața reală, nu există dovezi că ar fi existat o astfel de servitoare, care să fi pus roțile în mișcare pentru ca Ecaterina să-l detroneze pe Petru.

Împărăteasa Elisabeta – Belinda Bromilow

Împărăteasa Elisabeta, Belinda Bromilow - Ecaterina (HBO)
Împărăteasa Elisabeta, Belinda Bromilow – Ecaterina (HBO)

Ecaterina a transformat-o pe împărăteasa Elisabeta într-un personaj excentric. Interpretată de actrița australiană Belinda Bromilow (care se întâmplă să fie soția creatorului, Tony McNamara), ea își petrece timpul la palat jucându-se cu fluturi și răsfățându-se cu alte hobby-uri ciudate. Totuși, spre lauda ei, această Elisabeta oferă, ocazional, sfaturi bune.

În viața reală, mătușa lui Petru a fost o persoană formidabilă. După ce a pus stăpânire pe tron printr-o lovitură de stat fără vărsare de sânge, de la țarul-copil Ivan VI (și apoi l-a întemnițat pe viață, fapt destul de exact descris în serial), Elisabeta a fost împărăteasă vreme de 21 de ani, timp în care a condus țara prin două războaie (Războiul pentru succesiune din Austria și Războiul de Șapte Ani), a dispus reconstruirea Palatului de Iarnă din Sankt Petersburg și nu a executat o singură persoană în timpul domniei sale, ceea ce a făcut-o unul dintre cei mai populari monarhi ai Rusiei. Cel mai important, ea a fost cea care a aranjat căsătoria dintre Ecaterina și Petru.

Mitropolitul Mitro – Adam Godley

Mitro, interpretat de Adam Godley (Breaking Bad), este consilierul spiritual gen Rasputin, al lui Petru, care folosește presupusa sa legătură directă cu Dumnezeu, pentru a-și exercita influența și a manipula curtea. El susține că are viziuni profetice și una dintre ele, despre Ecaterina, a fost motivul pentru care a fost aleasă să devină soția lui Petru. Deși Mitro nu se bazează pe o persoană reală, putem presupune că este un fel de înlocuitor – deși unul foarte absurd – al sfătuitorilor religioși ortodocși ruși, de al căror sprijin ar fi avut nevoie monarhii la curte.

Count Orlo – Sacha Dhawan

Contele Orlo, Sacha Dhawan - Ecaterina (HBO)
Contele Orlo, Sacha Dhawan – Ecaterina (HBO)

Actorul britanic Sacha Dhawan (Doctor Who) este contele Orlo, foarte rigid, un om de stat veteran, a cărui preferință pentru cărți și filozofie față de statu-quo-ul (sex, vodcă, desfrâu violent) îl supune frecvent ridiculizării de către egalii săi. Este totuși un colaborator priceput și se alătură lui Ecaterina și Marial în rebeliunea lor secretă.

Se pare că contele Orlo este o versiune a lui Grigory Orlov, din viața reală. Spre deosebire de personajul din serial, Orlov a fost un militar foarte capabil, care nu a avut un rol secundar în conspirația care l-a detronat pe Petru, ci mai degrabă a fost liderul loviturii de stat. Și, foarte important, a fost perceput ca favoritul lui Ecaterina, cei doi au fost amanți – și chiar se zvonea că ar fi fost tatăl unuia dintre copiii ei.

Generalul Velementov – Douglas Hodge

Generalul Velementov, interpretat de Douglas Hodge (The Night Manager, Joker), este un lider militar decorat, la comanda războiului împotriva suedezilor (realul Război ruso-suedez care, probabil, a inspirat războiul din serial, se încheiase cu doi ani înainte de nunta Ecaterinei cu Petru, din 1745). El este, de asemenea, un bețiv împleticit, înamorat de Ecaterina, fapt pe care ea îl folosește pentru a asigura sprijinul militar al loviturii de stat. Deși nu se bazează pe un personaj real, Velementov reprezintă armata, în special membrii acesteia care au susținut-o pe Ecaterina.

Grigor Dymov – Gwilym Lee

Într-una dintre cele mai perverse legături din serial, Grigor Dymov (interpretat de Gwilym Lee, pe care l-ați putea recunoaște drept chitaristul Brian May, din filmul biografic Bohemian Rhapsody) este cel mai bun prieten și mâna dreaptă a lui Petru. El este nevoit să asiste neputincios la avansurile fără jenă, pe care țarul i le face soției sale. Grigor n-are un echivalent în viața reală.

Georgina Dymov – Charity Wakefield

Charity Wakefield o joacă pe soția lui Grigor – și amanta lui Petru – Georgina, care nu este o persoană specifică din viața reală, ci doar le întruchipează pe numeroasele femei cu care Petru a avut legături extramaritale.

Contele Leo Voronsky – Sebastian de Souza

Ecaterina a fost renumită pentru că a avut mai mulți iubiți de-a lungul vieții. De fapt, ea a avut atât de multe aventuri extramaritale notabile, încât toți cei patru copii ai ei au avut tați diferiți. În Ecaterina, contele Leo Voronsky, interpretat de Sebastian de Souza (Normal People, The Borgias), este oferit împărătesei ca un dar de la Petru, ca un gest de bunăvoință, iar cei doi se îndrăgostesc.

Leena Kim, Town & Country, 23 mai