Ei bine, nici Eve, nici Villanelle nu au fost în pragul morții la finalul sezonului 3 din Obsesia Evei (Killing Eve), așa că presupunem că este o îmbunătățire față de celelalte sezoane.

În ultimul episod am văzut duo-ul – care a fost separat cea mai mare parte a sezonului – reunindu-se pentru un slow-dance încărcat emoțional, întrucât Villanelle mărturisește că s-a săturat să fie asasin plătit. Apoi cele două nu sunt decât spectatoare în timp ce Carolyn îl interoghează pe Konstantin sub amenințarea armei, cerând să știe ce s-a întâmplat cu fiul ei, Kenny… pentru ca mai apoi să-l ucidă pe colegul corupt din MI6, Paul. (Moartea lui Kenny s-ar fi datorat unei căderi accidentale de pe acoperiș, dezvăluie Konstantin… sau cel puțin așa susține el.)

Sandra Oh, Jodie Comer - Obsesia Evei (HBO) Photo: Laura Radford/BBCAmerica/Sid Gentle
Sandra Oh, Jodie Comer – Obsesia Evei (HBO) Photo: Laura Radford/BBCAmerica/Sid Gentle

Eve și Villanelle ajung împreună pe un pod din Londra, iar Eve recunoaște: „Când mă gândesc la viitorul meu, îmi tot vine în minte chipul tău.” („E un chip tare frumos”, vine replica lui Villanelle.) Cele două încearcă să se îndepărteze una de cealaltă, stând spate în spate și pornind în sens opus… dar nu rezistă să nu se oprească, să se întoarcă și să se uite una în ochii celeilalte. Așadar, poate că moartea la care am asistat în finalul sezonului 3 a fost a vechiului joc de-a șoarecele și pisica dintre cele două, iar acum Eve și Villanelle rămân împreună pentru totdeauna?

Finalul sezonului ne-a oferit multe de descâlcit, așa că TVLine s-a adresat producătorilor executivi Suzanne Heathcote – scenarista principală a Sezonului 3, care a co-scris ultimul episod – și Sally Woodward Gentle, pentru a obține niște răspunsuri.

TVLINE | Trebuie să recunosc: am fost un pic îngrijorat când le-am văzut pe Eve și Villanelle pe podul acela…

SUZANNE HEATHCOTE | Am cochetat cu sfârșituri mai violente, nu pentru cele două, ci pentru un final palpitant, în coadă de pește. Dar cred că sentimentul unanim a fost: am avut două finaluri pe viață și pe moarte, în ultimele două sezoane și a fost foarte important să facem ceva diferit de data asta. Este totuși un final în coadă de pește, dacă ne întrebăm: Unde pleacă de aici? Ce urmează pentru ele?

TVLINE | Povestea de dragoste dintre Eve și Villanelle nu mai este doar subtext; este text. Mă gândesc la scena de slow-dance, în special. Dar le vom vedea vreodată că-și analizează relația cu seriozitate?

HEATHCOTE | Relația este încă foarte periculoasă pentru amândouă. Iar acest adevăr nu poate fi negat. Acestea fiind spuse, amândouă sunt conștiente de pericol și totuși recunosc că fac parte una din viața celeilalte, în acest moment, orice s-ar întâmpla… Nu vor putea niciodată să aibă o relație convențională, ca niște persoane oarecare, din cauză că sunt cine sunt. Sunt conștiente că a fi împreună, este aproape o alegere pe care nu și-o pot refuza, dar, în același timp, știu că este cea mai periculoasă alegere.

Simt că Eve are un fel de fărâme de întuneric în interiorul ei, pe care le-a ascuns atât de mult timp, iar Villanelle… este ca și cum ar avea niște fărâme de lumină în ea, pe care le-a ascuns la rându-i. Și amândouă văd asta una la cealaltă și, după ce ai fost văzut în totalitate de cineva, este foarte greu să nu revii la asta, deoarece atunci te simți cel mai viu, cred.

TVLINE | Am aceeași întrebare pe care a pus-o Carolyn: Cine este Villanelle, dacă nu este o criminală? Este o întrebare la care încă încearcă să răspundă singură, nu?

HEATHCOTE | După ce și-a ucis mama, spuneam că este aproape ca și cum cu fiecare omor de până acum, ea încerca s-o omoare pe maică-sa. Iar atunci când, în cele din urmă, își ucide mama, dispare si dorința de a ucide. Nu este ca și cum dintr-o dată are conștiință. Nu a fost niciodată o criminală în serie. Villanelle a făcut-o întotdeauna pentru bani sau pentru bunuri materiale, dar i-a făcut și plăcere să ucidă. Și deodată, dorința de a ucide a părăsit-o. Iar atunci când lumea crede că nu ești bună decât la asta, nu poți să nu te întrebi, ce mai rămâne? Deci cine știe ce se va întâmpla în sezonul 4, dacă își va recâștiga, din nou, acel fior? Sau poate va apuca pe un cu totul alt drum.

GENTLE | Ea ucide după placul inimii și nu i se întâmplă să nu doarmă noaptea pe tema asta. Este deosebit de bună în domeniu. Deci, ce se va întâmpla dacă o supără cineva sau are vreo frustrare? În afară de mama ei, cele mai multe omoruri au fost comandate de The Twelve și le-a executat profesional. Cred că va fi interesant să vedem cum va fi dacă n-o mai ține nimeni din scurt.

TVLINE | Carolyn o sfătuiește pe Eve să renunțe brusc la The Twelve și la Villanelle, probabil. Dar cine este Eve, dacă n-o vânează pe Villanelle?

GENTLE | Villanelle a dus-o într-un loc foarte, foarte întunecat, dar, de asemenea, a trezit în ea ceva ce-i place, cred. Cum ar fi dacă i-ar da frâu liber? Cred că-i un aspect interesant de analizat. Pentru că a tot încercat să-l reprime… Eve i-a mărturisit lui Villanelle că amândouă au contribuit la moartea lui Dasha și asta înseamnă că a fost complice la moartea câtorva oameni. Ce i-a oferit faptul că s-a expus în fața lui Villanelle? În mod clar, o face să se simtă vie. Fiorul acela este încă acolo.

TVLINE | Moartea lui Kenny s-a dovedit a fi destul de banală, după spusele lui Konstantin – dar putem avea încredere în versiunea lui?

GENTLE | Nu l-ai crezut? Nu cred că ar trebui să-l crezi vreodată pe Konstantin indiferent ce spune!

HEATHCOTE | Nu știu dacă l-aș crede cu adevărat pe Konstantin. Cred că Konstantin spune ce trebuie să spună pentru a-și salva pielea. Am o opinie foarte specifică și nu vreau să sugerez un răspuns cert, dar aș spune că situația este opacă. Cu siguranță, întrebarea „a făcut-o /sau nu”, n-a primit un răspuns.

TVLINE | În final, trebuie să întreb: Dasha a murit cu adevărat?

HEATHCOTE | În scenariu scria că a murit. Este moartă. Nu-i total exclus să se găsească o metodă de a o învia în Sezonul 4, dar da, cum spuneam: inima ei se oprise. S-a dus. A plecat dintre noi.