Elle Fanning, Ecaterina (HBO) Foto: Ollie Upton
Elle Fanning, Ecaterina (HBO) Foto: Ollie Upton

Ca absolventă de Litere – și, prin urmare, implicit romantică – îmi plac foarte mult filmele de epocă. Poveștile de dragoste imposibile! Dansul! Otrăvirile ocazionale! Toate îmi plac. Dar ceea ce mă face să prefer un film sau serial istoric în locul unuia modern, este frumusețea: coafuri extravagante, rujuri făcute din fructe exotice și cochetării pline de farmec, care premerg modul în care ne dichisim astăzi. Coafurile și machiajul de la Hollywood ne oferă o privire asupra tendințelor din deceniile și secolele trecute și servesc drept inspirație pentru multe dintre stilurile pe care le încerc eu însămi. Pe măsură ce se apropie vara, atenția mea se îndreaptă către cel mai recent serial pe care l-am urmărit cu nesaț: Ecaterina (The Great), de la HBO.

Serialul este o punere în scenă exuberantă a ascensiunii Ecaterinei cea Mare și a loviturii de stat care conduce la detronarea țarului Petru al III-lea și la preluarea frâielor nației ruse. Vorbele deșucheate abundă pe holurile rococo ale palatului, se face sex pe toate suprafețele disponibile și mai este și un urs pe post de animal de companie, deoarece… ei bine, obrazul subțire cu cheltuială se ține. Dar, dacă există un lucru care este șocant de realist, acela este machiajul și coafura viitoarei țarine. Ecaterina, interpretată de Elle Fanning, este aranjată ca o frumusețe naturală printre rușii împopoțonați din jurul ei. Nu este un accident, potrivit stilistei serialului, Louise Coles.

„A fost important ca stilul ei să fie mai fin și mai natural decât coafura și machiajul mai extravagant purtat de doamnele curții”, spune Coles. Și asta nu înseamnă că nu a fost exact din punct de vedere istoric.

Elle Fanning, Ecaterina (HBO) Foto: Ollie Upton

„Serialul reflectă respectul pentru formele și metodele istorice ale vremii, alături de o doză ludică de licență artistică pentru a fi în concordanță cu satira din scenariu și personajele savuroase”, spune ea. Această notă modernă face aspectul personajelor îndeajuns de realist pentru a fi efectiv purtabil în 2020.

Ce mi-a plăcut cel mai mult? Coada împletită și îmbujorarea tinerească ale Ecaterinei, din timpul liber (executate de Erin Ayanian Monroe și Lorraine Glynn, machiorul, respectiv coafeza lui Fanning), care își fac apariția  în cele mai înverșunate momente ale personajului – amintiți-vă de scenele în care este cu iubitul în apartamentul regal sau când complotează împotriva soțului ei.

„Am vrut să păstrez aspectul lui Fanning așa cum ar fi fost în acea epocă, fără să aibă pe față nimic din ce nu i-ar fi fost disponibil în secolul al XVIII-lea”, povestește Monroe. După ce i-a aplicat un strat discret de fond de ten cu un burete de machiaj umed, Monroe i-a definit ușor sprâncenele cu un creion dermatograf, renunțând cu totul la anticearcăn și rimel: “Mi-am dorit ca ochii ei să aibă acel aspect delicat de acuarelă în jurul lor, de la tonul natural al pleoapelor și al zonei de sub ochi”, spune ea. Și fardul acela de obraz nemaipomenit? Nu este deloc fard de obraz. Monroe a aplicat un ruj de culoarea coacăzelor pe obrajii lui Fanning, folosind o pensulă de machiaj.

În ceea ce privește reproducerea coafurii Ecaterinei, această împletitură presupune să lași părul în voie. Aplicați gel pentru ondularea părului după duș, pentru a adăuga o formă naturală și săltați șuvițele ondulate, sau imitați textura cu un ondulator (alternați dimensiunea baghetei pentru un aspect indisolubil). Lăsați niște zulufi liberi pentru a încadra fața, apoi utilizați agrafe pentru a fixa șuvițele rebele, neregulate. Pulverizați câteva pufuri de fixativ pentru a ține împletitura pe loc, fără a o face să pară prea perfectă și… huzzah!

 Taylore Glynn, Marie Claire, 5 iunie