Rose Byrne n-ar spune nimănui ce să creadă după ce vizionează un serial. Însă, dacă rămâneți cu o idee esențială din Mrs. America, drama istorică de la HBO în care o interpretează pe activista Gloria Steinem, actrița de 40 de ani speră că este cât de relevantă este povestea în ziua de astăzi.

Rose Byrne / Gloria Steinem - Mrs. America (HBO)
Rose Byrne / Gloria Steinem – Mrs. America (HBO)

“Când am citit scenariul, mi-am zis: „Wow“, povestește ea pentru ELLE.com, cu accentul ei australian, un contrast puternic față de ritmul lent, Midwestern al lui Steinem. “Este tulburător și profund și cu adevărat uimitor. Serialul este practic o predicție a ceea ce va urma, o privire asupra lumii divizate în care trăim acum.”

Mrs. America evocă una dintre cele mai controversate lupte ideologice ale istoriei: efortul pentru a ratifica o modificare a Constituției Statelor Unite, concepută pentru a garanta un tratament echitabil în condițiile legii, indiferent de sex. The Equal Rights Amendment (ERA) nu a fost ratificat, în mare parte datorită eforturilor campaniei din anii 1970 a organizatoarei la nivel local Phyllis Schlafly (Cate Blanchett), care a contestat public idealurile legendelor feministe ale epocii – inclusiv Steinem, Shirley Chisholm (Uzo Aduba), Betty Friedan (Tracey Ullman) și Bella Abzug (Margo Martindale) – și a pus bazele mișcării conservatoare din zilele noastre.

Acum că Mrs. America a ajuns la final, Byrne vorbește cu ELLE.com despre cum a fost s-o interpreteze pe Steinem pe micul ecran – și despre prietenii „pentru totdeauna” pe care și i-a făcut lucrând la serial.

Ai citit cartea lui Gloria My Life on the Road  pentru a te pregăti pentru rol. Ce ai aflat despre ea?

Dedicarea cu care și-a susținut cauza este extraordinară și definitorie. Am vrut să-i aduc un omagiu și să-i onorez copilăria atât de complexă și profundă. Steinem a avut o [copilărie] foarte neobișnuită, itinerantă, nu lipsită de traume. A avut un rol important la formarea persoanei care va deveni. A crescut în anii ’50 -’60, o perioadă cu totul și cu totul diferită pentru femei. Asta a fost înainte de anticoncepționale. A crescut într-o perioadă atât de diferită față de a mea. Sunt atât de multe diferențe între experiențele noastre, încât, ca actriță, am încercat să fiu oarecum avocatul ei și s-o reprezint cât mai bine.

Ceea ce m-a surprins cel mai mult a fost faptul că Gloria a fost denigrată de dreapta, evident, dar și de feministe. Betty Friedan era atât de crudă cu ea în public. Hotărârea cu care a continuat să lupte și să nu se angajeze în nici o dispută, este remarcabilă.

Este uimitor să ne dăm seama cât de puține lucruri s-au schimbat pentru femei în ultima jumătate de secol.

Lucrul înspăimântător este că m-am identificat cu o mulțime de situații din serial, iar acest lucru se întâmpla decenii mai târziu. Mi-a trecut prin cap adeseori: „Cunosc acel sentiment, înțeleg ce înseamnă să fii judecat și respins”. Eram pe platoul de filmare, treceam în revistă scenele și ne spuneam: „Încă mai auzi despre lucrurile astea la știri, în ziua de azi!” Femeile vechii generații au luptat atât de mult pentru toate aceste drepturi, iar noi beneficiem acum de rezultatul luptei lor. Faptul că încă vorbim despre toate acestea este pur și simplu deprimant.

Ai și amintiri fericite din culise?

Lucrul la serial a fost deosebit de interesant. Credeam că știu despre această parte din istorie, dar nu era așa. A fost cuprinzător și complex. Ca piesă istorică, poți analiza critic totul, să vezi cum s-a ajuns în punctul în care ne aflăm astăzi. Am rămas cu drumul pe care l-am parcurs, ca societate, pentru a ajunge unde suntem acum, privind înapoi la acel moment foarte interesant.

Moda din serial este fantastică. Subtilă, dar influentă. O mulțime de pantaloni evazați și ochelari de soare tip aviator. Ai păstrat vreo ținută?

Într-un episod, Gloria poartă o minunată rochie tip sac, cu imprimeu multicolor, realizată de Bina [Daigeler, designerul de costume]. Și pălăria bolero. Mi-a plăcut asta. Bina a fost atât de atentă la țesături și texturi, pentru că este ușor s-o virezi spre retro când faci un serial istoric. Perioada asta a fost o parte atât de simbolică a istoriei modei, dar poate deveni o parodie dacă nu este făcută cum trebuie. Am considerat că este foarte important s-o facem să pară cât mai autentică. Gloria este o persoană șic înnăscută, așa că a fost foarte important pentru noi să transmitem asta. Am încercat să-i copiez silueta, părul, ochelarii. Optăm pentru pantalonii cu talie înaltă sau pentru fustele mini pe care le purta? De asemenea, Gloria a avut o senzualitate înnăscută, dar serialul nu o tratează niciodată ca pe un obiect sexual. Se ocupă de obiectificarea ei, dar asta face parte din narațiune. Nu există nici măcar o privire masculină asupra ei.

Ai spus că lucrul cu un grup atât de mare de colaboratoare pentru Mrs. America a fost ca și cum ai fi fost pe platoul de filmare al filmului Domnișoare de onoare (Bridesmaids).

Da! A fost o experiență asemănătoare și probabil nu se va repeta prea curând [din cauza pandemiei]. Am rămas cu multe amintiri frumoase de la Mrs. America. Le ador pe toate femeile cu care am lucrat. Am avut șansa s-o cunosc pe Uzo foarte bine și pe Tracey Ullman. Sunt amândouă formidabile. Am devenit exagerat de nostalgică? M-am entuziasmat prea tare, nu-i așa? Ce perioadă cu totul și cu totul specială. Îmi voi aminti întotdeauna cu drag de ea.

Rose Minutaglio, ELLE, 28 mai