Când am făcut cunoștință cu Perry Mason într-un roman polițist al lui Erle Stanley Gardner în 1933, el era deja strălucitul avocat care câștiga caz după caz în cărți, filme și seriale TV în următoarele șase decenii.

Faima personajului a crescut exponențial prin prestanța formidabilă a lui Raymond Burr, care l-a personificat pe Mason în serialul CBS (1957–66) și în 26 de filme TV pentru NBC (1985–93). În ciuda acestei perioade îndelungate, ni s-a dezvăluit puțin despre Mason, cel de dinaintea reușitelor din carieră, permițând o mulțime de libertăți creative pentru prequel-ul de la HBO. Să spunem doar că drumul lui Perry Mason către măreție este sinuos.

Revista TV Guide a stat de vorbă cu Matthew Rhys, care a schimbat macazul de la rolul câștigător de Emmy, ca agent sovietic infiltrat din Americanii (The Americans) pentru a-l juca pe viitorul avocat proeminent Perry Mason, în timpul Marii Depresiuni, când singurul său scop era să câștige suficienți bani pentru a supraviețui. Din acea conversație, compilăm șase lucruri pe care trebuie să le știți despre tânărul Perry Mason, din serialul de la HBO.

Matthew Rhys - Perry Mason (HBO)
Matthew Rhys – Perry Mason (HBO)

NU-I ACEL PERRY PE CARE VI-L AMINTIȚI

“De la bun început”, spune Rhys, “știi că acesta nu este același Perry Mason cu care erau familiarizați părinții noștri”. Cum asta? Spre deosebire de avocatul apărării întotdeauna triumfător, personajul reimaginat “este atât de failibil și plin de defecte, încât n-am putut să refuz rolul”, dezvăluie Rhys, care este și producător executiv.

În această versiune a vieții anterioare a lui Mason, el este un veteran din Primul Război Mondial, puternic traumatizat, un bărbat taciturn care locuiește singur în ferma deteriorată a părinților săi, într-un Los Angeles în schimbare rapidă. Ceea ce tânărul are în comun cu eu-ul său din viitor, remarcă Rhys, „este un simț deosebit pentru ceea ce este corect și ceea ce ar trebui să fie corect. Este cea mai mare virtute a lui și, în același timp, călcâiul lui Achile”.

ÎNCĂ NU ESTE AVOCAT

Rhys a evitat intenționat să citească romanele lui Gardner sau să vadă interpretarea lui Burr pentru a înțelege personajul. La urma urmei, interacțiunea tânărului Mason cu sistemul juridic se rezumă la disputele cu LAPD și anchetele ocazionale pentru avocații locali. Ca detectiv particular, își câștigă cu greu traiul urmărind vedetele care se comportă neadecvat și vânzând, apoi, tabloidelor, fotografiile licențioase.

„Ceea ce îl face un bun detectiv particular este faptul că nu-și găsește locul nicăieri. Nu face parte din nici o familie”, spune Rhys. „Urmările războiului, traumele pe care le-a suferit, l-au dezrădăcinat”.

PASIUNEA LUI PENTRU JUSTIȚIE ÎNCEPE SĂ SE CONTUREZE

Când angajatorul lui ocazional, avocatul E.B. Jonathan (laureatul Emmy, John Lithgow, The Crown), îl tocmește pe detectivul bătut de soartă pentru a-l absolvi pe un băcan de acuzația că și-ar fi ucis brutal copilul, Mason începe să înțeleagă că „este cel mai motivat atunci când dă de o nedreptate”, explică Rhys. „Își dă seama care este menirea lui în lume: să repare nedreptățile”.

În acest caz, bazat întrucâtva pe un caz real, nedreptățile se adună una după cealaltă, pe măsură ce rețeaua de suspecți se lărgește pentru a include ofițeri de poliție și pe unii dintre magnații orașului. Între timp, „fără să-și dea seama”, adaugă Rhys, „Perry învață despre cum stă treaba cu justiția și legile”.

N-ARE NOROC ÎN DRAGOSTE

După război, fostul soldat tulburat s-a căsătorit și a întemeiat o familie – dar căsătoria s-a destrămat. Acum, soția înstrăinată de-abia îi permite lui Mason să-și vadă fiul de 9 ani. Ce a mers prost? Dacă consideră ceva important, „este ca un câine cu un os, ceea ce  acționează împotriva lui”, explică Rhys. „Uneori, și împotriva familiei lui”.

ȘI-A PIERDUT CREDINȚA ÎN TIMPUL RĂZBOIULUI…

Sora Alice McKeegan (încă o câștigătoare a premiului Emmy, Tatiana Maslany – Orphan Black) este o frumoasă și celebră evanghelistă, pe care Mason o intervievează atunci când află că părinții îndurerați aparțin de biserica ei. Ajunge să creadă că Radiant Assembly of God folosește tragedia aflată în atenția publicului ca pe o stratagemă publicitară. “Este incredibil de sceptic de la bun început”, spune Rhys, “dar pe măsură ce se conturează cazul, atenția lui pentru [sora Alice] devine din ce în ce mai profundă, iar cei doi încep să-și dea târcoale ca rechinii în apă.”

… DAR ESTE CREDINCIOS CELOR ÎN CARE ARE ÎNCREDERE

Secretara juridică a lui E.B. este isteața Della Street, în interpretarea de neuitat a lui Barbara Hale atât în ​​serial, cât și în toate cele 30 de filme TV. În serialul de la HBO, viitoarea parteneră a lui Perry în aflarea adevărului despre crime, este interpretată de actrița engleză Juliet Rylance (The Knick). “Ea este cea care îl pune în valoare pe Mason,” remarcă Rhys. “Sunt ca frații. Au parte de o mulțime de schimburi de replici aprinse.”

În timp ce Della este femeia de carieră cu vorba dulce, pe care o știm, investigatorul lui Perry, Paul Drake (William Hopper în serialul original) este regândit. Când îl întâlnim pe Drake (Chris Chalk – Gotham), este un polițist bun, tratat prost pentru că este unul din rarii ofițeri afro-americani din poliție. „Scenariștii au fost incredibil de inspirați să aducă în prim-plan una din probleme uriașe ale vremii”, spune Rhys. “Drake este un polițist care ar trebui să aibă un anumit grad de putere, dar din cauza culorii pielii, nu-l are.” Ca și în cazul clasicului Perry Mason, Drake și Mason creează o alianță – iar restul, după cum se spune, este istorie.