Ian Holm Photo by ITV/REX/Shutterstock
Ian Holm (Foto: ITV/REX/Shutterstock)

A murit Ian Holm, actorul shakespearian, cel mai bine cunoscut iubitorilor de cinema, pentru interpretarea sa în filme precum: Stăpânul inelelor (Lord of the Rings) și Hobbit, Carele de foc (Chariots of Fire) și Alien. Avea 88 de ani. Un reprezentant al actorului a spus că Holm a murit vineri dimineață la spital. Actorul se lupta cu boala Parkinson de câțiva ani.

Holm, celebru pentru interpretarea a mare parte din personajele canonului Shakespeare, inclusiv a unui grandios „King Lear”, a excelat, de asemenea, pe scenă în producția originală a piesei „The Homecoming” de Harold Pinter, pe care a adus-o și pe Broadway. El a început să joace în filme doar la jumătatea carierei, debutând în 1968, cu rolul din adaptarea piesei „A Midsummer Night’s Dream”. În 1998, a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a pentru contribuția sa în teatru.

În anii de mai târziu, totuși, a jucat din ce în ce mai mult în filme și mai selectiv pe scenă, apărând în filme proeminente precum: Alien, Al cincilea element (The Fifth Element), în două din lungmetrajele trilogiei Lord of the Rings: Frăția inelului (The Fellowship of the Ring) și Întoarcerea regelui (The Return of the King) și Hobbit: O călătorie neașteptată (An Unexpected Journey), respectiv Bătălia celor cinci oștiri (The Battle of the Five Armies).

Dar interpretarea cea mai notabilă a avut-o în producții independente, precum câștigătorul Oscarului pentru cel mai bun film Carele de foc, care i-a adus o nominalizare la categoria cel mai bun actor în rol secundar, în 1982; Nebunia regelui George (The Madness of King George); Secretul lui Joe Gould (Joe Gould’s Secret); Noaptea cea mare (Big Night); și Dulcea lume de după (The Sweet Hereafter). (Variety)