Jim Parsons foto: Sophy Holland for Variety
Jim Parsons (foto: Sophy Holland)

Jim Parsons știe cu adevărat să joace un personaj lasciv și dezgustător.

Doar uitați-vă cum îl interpretează pe Henry Willson în Hollywood, drama lui Ryan Murphy de la Netflix. Wilson, un om influent, fără scrupule, cu clienți precum Rock Hudson, Lana Turner, Robert Wagner și Tab Hunter, a fost un prădător sexual care a profitat de tinerii care încercau să pătrundă în lumea show biz-ului.

În ciuda machiajului și a dinților falși, a frizurii și a ochilor, Parsons este departe de a nu fi recunoscut fizic, în rol. Totuși, actorul spune că n-a simțit niciodată o astfel de „libertate” în fața camerei de filmat ca atunci când l-a interpretat pe Wilson.

„Am rugat-o pe o prietenă să se uite, apoi mi-a spus – și mi s-a părut că a pus punctul pe i – „Nu că n-ar semăna cu tine. Nu că s-ar uita cineva și s-ar întreba ‘Cine mama naibii e ăla?’ Este ca și cum ai fi fost filmat printr-un filtru ca o pânză de păianjen, înfiorător.”, povestește Parsons pentru podcastul Variety.

„Asta a fost suficient pentru a-mi acorda o oarecare libertate cu rolul, în special cu unele dintre lucrurile pe care Henry le face și le spune. Unele dintre lucrurile pe care le face și spune nu numai că sunt dezgustătoare, dar există, de asemenea, un sentiment real de putere și voință de a prelua controlul pe care eu, ca om, nu le simt în mod normal”, a spus Parsons. „Ceva legat de machiaj și frizură îmi permite să fiu acolo și să-l interpretez într-un mod în care nu știu dacă aș fi fost în stare altfel.”

Până când n-a interpretat o femeie într-una din montările din colegiu a unei piese de Charles Busch, Parsons n-a putut să se regăsească ca actor.

„Am descoperit actorul din mine și dragostea de a fi pe scenă și de a găsi lumină și putere acolo, pe care, fără fustă și perucă și semințe de păsări în sutien, nu aș fi avut ocazia să le găsesc”, povestește Parsons. „Nu știu ce traiectorie aș fi avut, cât timp din călătoria asta ar fi trecut până când le-aș fi găsit, dar interpretarea acelor roluri în travestiul ponosit, a fost un moment crucial pentru mine. Pur și simplu nu mai trebuia să ascund nimic.”

Interpretarea lui Parsons în rolul Wilson face deja senzație în sezonul premiilor. Chiar dacă nu va primi nici o statuetă aurită, vom avea pentru totdeauna secvența de dans din Hollywood. În acea scenă, Parsons, care a fost răsplătit cu patru premii Emmy pentru interpretarea din Teoria Big Bang (The Big Bang Theory), este învăluit în țesături translucide, în timp ce dansează după o coregrafie inspirată de „Mama dansului modern”, Isadora Duncan.

„A fost mai amuzant decât am crezut că va fi”, recunoaște Parsons. „M-am speriat foarte tare când am văzut scenariul. Nu dansul în sine, pentru că știam că Henry n-a fost dansator, așa că nu era ca și cum ar fi trebuit să fiu bun. Am intrat în panică când am citit: „se dezbracă până la ultimele două sau trei voaluri.” Mi-a trecut prin cap: „N-am crezut că joc un astfel de personaj aici. Credeam că tinerii trebuie să-și arate fundul și ce mai au. Nu m-am angajat să fac așa ceva. N-am fost la sală îndeajuns de mult în prealabil și pur și simplu n-am crezut că o să mi se ceară așa ceva.”

Dar, adaugă el: „Mi-a plăcut ideea că, dintr-o dată, jucam un personaj a cărui animal spiritual era Isadora Duncan. Când Henry s-a eliberat îndeajuns și a imitat-o, s-a simțit frumos. S-a simțit ca o divă.”

Mark Malkin, Variety, 28 mai