Redactorul șef al IndieWire, Anne Thompson, remarca la începutul acestui an că Academia de Arte și Științe Cinematografice n-are nevoie decât de 10 concurenți buni pentru a avea o ceremonie Oscar. Dacă așa stau lucrurile, atunci deja stăm bine în ceea ce privește candidații pentru Premiile Academiei 2021. Cinematografele închise, festivalurile anulate și amânarea lansărilor noilor filme i-au făcut pe majoritatea fanilor să se întrebe cum va arăta viitoarea cursă Oscar, dar merită să remarcăm că, deja, există zeci de filme bune, demne de a fi nominalizate la Oscar, chiar daca nu sunt tocmai concurenții tradiționali. Se preconizează că sezonul de film din toamnă va aduce în atenție o grămadă de noi concurenți, dar rămâne valabil faptul că Oscarurile 2021 ar fi fost interesante, chiar dacă Academia n-ar fi amânat ceremonia din 28 februarie pe 25 aprilie 2021.

Citește și: Oscars 2021: Filme care ar putea fi nominalizate (III)

De la The Assistant la Never Rarely Sometimes Always și Da 5 Bloods, prima parte a anului 2020 se laudă cu mai multe titluri demne de o nominalizare la Oscar:

Da 5 Bloods, Emma, Omul invizibil și alți posibili concurenți la Oscar (Bleecker/Netflix/Universal/Focus/Warner Bros.)
Da 5 Bloods, Emma, Omul invizibil și alți posibili concurenți la Oscar (Bleecker/Netflix/Universal/Focus/Warner Bros.)

Swallow

Criticul David Ehrlich (IndieWire), o numește pe Haley Bennett „extraordinară” și „captivantă” în rolul principal din Swallow, thrillerul psihologic al regizorului/scenarist Carlo Mirabella-Davis, despre o gospodină ruptă de realitate, care își găsește un scop în viață după ce devine obsedată de consumul de obiecte necomestibile. Interpretarea lui Bennett este una dintre cele mai lăudate ale anului. IndieWire remarcă, de asemenea, coloana sonoră de thriller retro al lui Nathan Halpern, ca fiind unul din punctele forte ale filmului.

Never Rarely Sometimes Always

Remarcabila dramă despre problema avortului, regizată de Eliza Hittman Never Rarely Sometimes Always a câștigat premii la Festivalul de Film Sundance și la Festivalul de Film de la Berlin. Never Rarely Sometimes Always se mândrește cu unele dintre cele mai laudative cronici ale anului 2020, iar regia  sensibilă a lui Hittman și rolul principal al lui Sidney Flanagan ar trebui să intre în cursa pentru premii la sfârșitul anului.

Asistenta personală (The Assistant)

Indiferent de câți concurenți apar până la sfârșitul anului 2020, câștigătoarea unui Emmy pentru Ozark, Julia Garner cu siguranță merită o nominalizare pentru Cea mai buna actriță, pentru interpretarea sa revelatoare din The Assistant, regizat de Kitty Green. Garner o interpretează pe asistenta unui mogul al industriei filmului, puternic și abuziv, parțial inspirat de Harvey Weinstein. Scenariul plin de suspans al lui Green petrece o zi cu asistenta jucată de Garner, în timp ce este forțată să facă față comportamentului șefului ei.

Omul invizibil (The Invisible Man)

Thrillerul psihologic Omul invizibil (The Invisible Man) al lui Leigh Whannell a primit cronici elogioase pentru interpretarea rolului titular de către Elisabeth Moss, dar regia sigură pe sine a lui Whannell merită, de asemenea, recunoaștere. Regizorul face din Omul invizibil o călătorie insuportabil de tensionată prin cadrele obstrucționate, care folosesc adesea spații negative pentru a-i induce spaimă spectatorului. Chiar dacă va primi o nominalizare la Oscar sau nu, Omul invizibil va rămâne unul dintre filmele de studio cu cele mai laudative cronici din 2020.

Emma

Criticul de film David Ehrlich de la IndieWire a numit filmul Emma cea mai elegantă adaptare a lui Jane Austen transpusă pe marele ecran, ceea ce ar însemna nominalizări la Oscar pentru cel mai bune costume și cel mai bun design de producție pentru debutul regizoral de succes al lui Autumn de Wilde. Focus Features a lansat Emma pe 21 februarie. Filmul a fost pe cale să devină un hit la box office, înainte de închiderea cinematografelor. Interpretarea principală a lui Anya Taylor-Joy, imaginea pastelată a directorului de imagine Christopher Blauvelt și rolurile secundare ale lui Johnny Flynn și Miranda Hart au avut toate partea lor de ovații.

First Cow

First Cow dovedește încă o dată că regizoarea Kelly Reichardt este maestra cinematografică a luptei cu ceea ce înseamnă să fii american. IndieWire a numit deja filmul drept unul dintre cele mai bune filme din acest an, scriind: „În  manieră meticuloasă tipică abordării sale captivante, First Cow consolidează temele potente ale tuturor filmelor anterioare: o întoarcere la America incipientă de la frontiera secolului al XIX-lea, din Scurtătura (Meek’s Cutoff); abordează frustrările ecologice din Manevre nocturne (Night Moves); se desfată în izolarea splendidă a mediului rural din Certain Women și în experiența epuizantă și sumbră a  vagabondajului din  Wendy și Lucy.”

The Way Back

„Interpretarea reținută a lui Ben Affleck în rolul unui antrenor de baschet alcoolic în The Way Back ar putea fi cea mai personală interpretare din carieră”, remarcă David Ehrlich, în cronica sa pozitivă despre drama sportivă emoționată a lui Gavin O’Connor. Affleck a primit unele din cele mai bune cronici din carieră pentru jocul său, care, într-un an cu candidați mai puțini la Oscar, s-ar putea să înscrie. Ehrlich a adăugat: „Câștigul și pierderea sunt termeni relativi, dar aceasta este prima dată de mult timp când Affleck pare să-și pună pielea la bătaie.”

True History of the Kelly Gang

Cu True History of the Kelly Gang, Justin Kurzel își revine după rateul cu Codul asasinului (Assassin’s Creed), cu o reimaginare impresionantă a celebrului bandit australian. Cu o imagine impresionantă și un rol secundar memorabil din partea lui Russell Crowe, Kelly Gang este o epopee toridă și violentă. Criticul Eric Kohn de la IndieWire notează: „Filmul oscilează într-un paradox ciudat, dând impresia atât de tribut melodramatic cât și de osândă groaznică, dar nu este niciodată mai puțin decât o dramă crudă, cu o mulțime de personaje mizerabile, care te țin în priză pe tot parcursul filmului”.

Zack Sharf, IndieWire, 17 iunie