The Surrogate

Inteligenta dramă morală a lui Jeremy Hersh, The Surrogate, este genul de film indie micuț, pe care, adesea, Oscarurile îl ignoră. Dar este posibil ca acest sezon radical schimbat să pună un accent mai mare pe câștigătorii cu micro-buget, ca acesta. Jasmine Batchelor oferă o interpretare captivantă și pură în rolul unei tinere care este de acord să fie mamă-surogat pentru prietenii ei. Kate Erblan, de la IndieWire, scrie în cronica ei că Batchelor „oferă una dintre cele mai bune performanțe ale anului… este o muncă profundă care transformă un concept deja propulsiv într-un studiu de caracter fascinant.”

Citește și: Oscars 2021: Filme care ar putea fi nominalizate (III)

Tot înainte, Shirley, Sfânta Frances, Frăția celor cinci, The King of Staten Island
Tot înainte, Shirley, Sfânta Frances, Frăția celor cinci, The King of Staten Island

Frăția celor cinci (Da 5 Bloods)

Spike Lee a câștigat primul său Oscar, îndelung așteptat, în 2019 cu The BlacKkKlansman (pentru cel mai bun scenariu adaptat, și a fost nominalizat pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor), și se pare că în 2021 va fi un concurent de temut cu filmul de la Netflix Frăția celor cinci (Da 5 Bloods). Lee a primit numai laude pentru Frăția celor cinci, care relatează aventurile a patru camarazi de război, care se reunesc în Vietnamul modern pentru a găsi rămășițele răposatului lor comandant de pluton și aurul pe care l-au îngropat în timpul războiului. Delroy Lindo este considerat pe scară largă favoritul categoriei Cel mai bun actor în acest moment, în timp ce filmul va fi cu siguranță nominalizat la mai multe categorii importante, precum și la categorii tehnice.

Tot înainte (Onward)

Tot înainte (Onward) poate că nu-i cea mai inovatoare animație din filmografia Pixar, dar este un film care te va emoționa până la lacrimi, care împletește eficace minunea uluitoare a unei fantezii epice cu esența emoțională a unei drame tată-fiu. Filmul nu reinventează magia Pixar, dar dovedește cu prisosință că magia emană în continuare o vrajă puternică. Studioul Pixar a fost nevoit să amâne lansarea filmului Soul, pretendent la Oscar, din iulie până în noiembrie, în timp ce Trolls World Tour al studioului Universal și Scoob al lui Warner Bros. au luat ruta micului ecran. Deocamdată, Tot înainte este singura lansare cinematografică proeminentă a unui film de animație.

Citește și Oscars 2021: Filme care ar putea fi nominalizate (I)

Shirley

Adăugați Shirley pe lista marilor interpretări oferite de Elisabeth Moss în 2020, care merită să fie luate în considerare pentru premii (v. și Omul invizibil). Drama regizată de Josephine Decker o are în rolul principal pe laureata Emmy, într-o interpretare febrilă și halucinantă, ca autoarea de romane de groază Shirley Jackson. Shirley a debutat cu ovații la Festivalul de Film de la Sundance, IndieWire numind-o unul dintre punctele culminante ale evenimentului.

The King of Staten Island

David Ehrlich de la IndieWire, consideră The King of Staten Island, cel mai bun film al regizorului Judd Apatow de la Tipi simpatici (Funny People) încoace. „Este o dramedie dulce și tandră, care clarifică punctul forte al lui Apatow ca cineast”, scrie Ehrlich despre filmul care îl distribuie pe Pete Davidson într-o poveste bazată pe propria lui viață, pe maturizarea după moartea tatălui.

Sfânta Frances (Saint Frances)

Scriitoarea și actrița Kelly O’Sullivan ia o idee despre familiara criză de sfert de viață și creează ceva victorios și cald în Saint Frances, care a câștigat premiul publicului la SXSW Film Festival 2019. O’sullivan joacă rolul unei femei forțate să jongleze o sarcină nedorită cu o nouă slujbă de dădacă pentru o fetiță de șase ani.

The Vast of Night

“Primul lungmetraj al lui Andrew Patterson îmbină elemente din The X-Files, filme de categoria B din anii 50, teatru radiofonic clasic și multe altele într-un film fascinant, cu adevărat sinistru”, scrie Ryan Lattanzio (IndieWire), în cronica lui despre drama de la Amazon. The Vast of Night marchează debutul regizoral al lui Andrew Patterson și este despre doi prieteni adolescenți din New Mexico, în anii 1950, care lucrează ca operatori la centrala telefonică de la stația de radio locală și descoperă că este difuzat un semnal din alte lumi. The Vast of Night a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj narativ la Festivalul de Film Slamdance din 2019.

Babyteeth: Prima iubire

Babyteeth: Prima iubire

Regia încrezătoare a filmului Babyteeth: Prima iubire (Babyteeth) semnată Shannon Murphy, a fost primită cu recenzii fulminante la Festivalul de Film de la Veneția din 2019. Eliza Scanlen, revelația din Obiecte ascuțite (Sharp Objects) a avut un debut impresionant pe marele ecran în rolul lui Beth din Fiicele doctorului March (Little Women) al lui Greta Gerwig, iar acum ne oferă o interpretare marcantă, alături de Ben Mendelsohn și Essie Davis, care aduce adevăr și realism sfâșietor, într-un film cu nuanțe de Jane Campion. Cronica din IndieWire arată: „Înrădăcinată în țesutul sângeros al vieții reale, Babyteeth: Prima iubire este genul de film sensibil, care te emoționează până la lacrimi și care face tot ce-i stă în putere să salveze frumusețea de durere; genul de film care pare că și-ar pierde echilibrul și s-ar împletici în afara ecranului dacă nu ar mai putea să pășească la granița dintre cele două.”

Zack Sharf, IndieWire, 17 iunie