Citește și Hollywood: O paralelă… (I)

Henry Wilson, interpretat de Jim Parsons

Henry Wilson / Jim Parsons (Getty / Netflix)

În serialul lui Murphy de la Netflix, Jim Parsons îl interpretează cu măiestrie pe impresarul infam și abuziv Henry Wilson, căruia îi este atribuită așa numita Beefcake craze (fotografii cu bărbați musculoși) din anii ’50. Dar impresarul a fost la fel de notoriu la Hollywood, pentru hărțuirea sexuală și exploatarea actorilor de pe lista lui impresionantă de clienți. Wilson și-a început cariera pe post de editorialist de scandal pentru Variety și The Hollywood Reporter înainte de a conduce departamentul de talente al Vanguard Pictures. La scurt timp, și-a înființat propria agenție, unde se știa că-i forma pe tinerii artiști și le cerea favoruri sexuale în schimbul rolurilor din filme. El a fost artizanul imaginii lui Rock Hudson și a carierei lui de succes. Tot el a descoperit (și reinventat) talente precum Lana Turner, Chad Everett, Junior Durkin și Rory Calhoun. Spre sfârșitul anilor ’60, Wilson – care se confrunta cu probleme legate de dependența de droguri și alcool – și-a pierdut majoritatea clienților după ce orientarea lui sexuală a ajuns de notorietate publică. A murit în 1978, la 67 de ani, atât de sărac încât, se zice, nu și-ar fi putut permite o piatră de mormânt.

Tallulah Bankhead, interpretată de Paget Brewster

Tallulah Bankhead / Paget Brewster (Getty / Netflix)

Tallulah Bankhead, interpretată de Paget Brewster, poate că n-are decât câteva scene aparent lipsite de importanță în Hollywood, dar adevărata Bankhead a avut un succes notabil în Tinseltown. Și-a început cariera în filme mute și pe scena din New York înainte de a se muta la Hollywood pentru a juca în filme precum Răul din adâncuri (Devil and the Deep), alături de Cary Grant și în filmul lui Alfred Hitchcock din 1944, Barca de salvare (Lifeboat). De asemenea, s-a spus că i-ar fi inspirat lui Tennessee Williams, personajul Blanche DuBois. Dar viața personală a lui Bankhead a părut să atragă atenția publicului la fel de mult, dacă nu și mai mult. Se știe că actrița originară din Alabama (provenită dintr-o familie de politicieni) s-a luptat cu alcoolismul, consumul de droguri și depresia. Ea a fost legată romantic de mai mulți bărbați din industrie, precum și de femei (inclusiv Greta Garbo, Hattie McDaniel și Billie Holiday) și a ajuns pe prima pagină a ziarelor pentru poveștile și vorbele de duh scandaloase referitoare la viața ei sexuală și la dragostea ei pentru petreceri. A murit în 1968, la 66 de ani.

Hattie McDaniel, interpretată de Queen Latifah

Hattie McDaniel / Queen Latifah (Getty / Netflix)

Queen Latifah are câteva apariții scurte, dar memorabile și emoționante în Hollywood, în rolul Hattie McDaniel, legendara actriță care se oferă să fie mentorul ingenuei Camille Washington. În viața reală, McDaniel a fost prima persoană de culoare care a câștigat un Oscar pentru rolul Mammy din Pe aripile vântului. Era, însă, o figură controversată în rândul comunității celor de culoare, mulți dintre ei criticând-o pe actriță la acea vreme, pentru tolerarea și perpetuarea stereotipurilor despre oamenii de culoare. Și în ciuda câștigării faimei pentru Pe aripile vântului, McDaniel a îndurat frecvent rasismul de la Hollywood; la ceremonia Premiilor Academiei din anul în care a fost laureată cu Oscar, a fost forțată să stea la o masă separată de albi și, în plus, nu i s-a permis să participe la mai multe premiere ale filmului din Sud. Cu toate acestea, a continuat să lucreze în sute de filme și, de asemenea, a avut o carieră muzicală și radiofonică de succes. McDaniel a murit de cancer la sân, la 57 de ani, în 1952.

George Cukor, interpretat de Daniel London

George Cukor / Daniel London (Getty / Netflix)

În timp ce Daniel London apare în câteva scene fugare în rolul lui George Cukor, numele planează deasupra intrigii serialului Hollywood, în principal în episodul 3, în care personajele importante se adună la una dintre faimoasele petreceri ale regizorului. Petrecerile pline de staruri ale lui Cukor n-au sunt produsul imaginației scenariștilor; erau chermeze de duminică după-amiază, la care Cukor și alte vedete puteau să-și exprime liber sexualitatea. În afară de a fi în prim-planul culturii gay de la Hollywood, Cukor a fost un regizor celebru, cunoscut pentru mai multe filme notabile, printre care: Cele patru fiice ale doctorului March (Little Women) din 1933, Romeo și Julieta din 1936, S-a născut o stea (A Star is Born) din 1954 și My Fair Lady din 1964, pentru care a câștigat un Oscar pentru cel mai bun regizor. A lucrat pentru scurt timp la Vrăjitorul din Oz (Wizard of Oz) și a fost inițial angajat pentru a regiza Pe aripile vântului. A murit în 1983, în urma unui atac de cord.

Peg Entwistle (la mijloc), interpretată de Laura Harrier (stânga) și Samara Weaving (dreapta)

Laura Harrier / Peg Entwistle / Samara Weaving

În filmul din cadrul miniseriei Hollywood, personajele lui Laura Harrier și Samara Weaving, Camille Washington și, respectiv, Claire Wood, o reprezintă pe actrița aspirantă Peg (sau Meg) Entwistle, o figură tragică foarte reală din istoria Hollywood-ului. Millicent Lilian “Peg” Entwistle a fost o actriță britanică, cunoscută mai ales pentru prestația de pe Broadway. În 1932, la 24 de ani, Entwistle s-a sinucis sărind de pe semnul „Hollywood” din Los Angeles; Moartea ei a fost foarte mediatizată la vremea respectivă (biletul de adio chiar a fost publicat în ziare). Singurul film în care Entwistle a apărut vreodată, 13 femei (Thirteen Women), a fost lansat la o lună după moartea sa, cu un succes minor.

Neha Prakash, Marie Claire, 30 aprilie