Fosta blondă atomică Charlize Theron se transformă într-o brunetă nucleară pentru interpretarea lui Andromache Scythian (numiți-o pe scurt Andy), o războinică în viață de secole, care a obosit să lupte pentru dreptate în prezentul violent. Conform cărții de benzi desenate a scenaristului Greg Rucka, Andy conduce un grup unit de mercenari nemuritori, care-i include pe Booker (Matthias Schoenaerts), membru din 1817, și pe Joe (Marwan Kenzari) și Nicky (Luca Marinelli), un cuplu de gay îndrăgostiți lulea, încă de la cruciade. Deși cvartetul își vindecă rănile în câteva minute, durerea rămâne. Între timp, pușcașul marin Nile Freeman (Kiki Layne) este îngrozită când moare în luptă… și învie imediat, pentru a-l ucide pe individul care tocmai îi tăiase gâtul. Nile habar n-are de ce mai este printre cei vii. Andy, însă, recunoaște un tovarăș de luptă cu vindecare rapidă când vede unul. Și o recrutează rapid pe tânăra războinică.

Avem parte de multă expunere, dar Vechea gardă (The Old Guard) este acel gen de film de acțiune care vrea să dea naștere unei francize atât de tare, încât poți să-i miroși disperarea. Nu se știe încă dacă filmul are vitalitate pentru eventuale continuări, dar, cel puțin deocamdată, acest echivalent al unui blockbuster estival ne ia gândul, cu vârf și îndesat, de la pandemie.
Cel mai mare atu al filmului este regizoarea Gina Prince-Bythewood, cunoscută mai ales pentru Love and Basketball, hitul din 2000, bazat pe propriile speranțe sportive din adolescență. De asemenea, și-a arătat abilitatea cu drama intimă în The Secret Life of Bees și Luminile rampei (Beyond the Lights), în care a jucat Gugu Mbatha-Raw în rolul unei cântărețe care luptă împotriva sexualizării, care vine odată cu faima din lumea muzicii pop. Totuși, nimic din aceste filme nu te pregătește pentru ferocitatea pe care o imprimă recentului Vechea gardă. Și dacă vă închipuiți că Prince-Bythewood își sacrifică harul de a caracteriza pentru asta, vă înșelați. Pentru tot zgomotul și furia de pe ecran, interacțiunile personale sunt cele care ne mențin investiți emoțional.
Theron și-a arătat deja talentul de a aduce o dimensiune mai profundă în filmele de acțiune, cu rolul Furiosa din Mad Max: Drumul furiei (Mad Max: Fury Road). Aici, actrița dezvăluie efectul pe care viața veșnică îl are asupra lui Andy, care și-a luat liber un an pentru a-și vindeca cicatricile emoționale înainte de a reveni, cu reticență, în luptă. Copley (Chiwetel Ejiofor), fost agent CIA, o avertizează pe Andy despre cei 17 școlari care au fost răpiți în Sudanul de Sud. Cu toate acestea, misiunea de salvare este de fapt o capcană pusă la cale de Merrick, un director al Big Pharma, care-și exagerează rolul până-n pânzele albe, interpretat de Harry Melling, celebrul răsfățat Dudley Dursley din filmele cu Harry Potter. El a obținut înregistrări cu vechea gardă sfidând moartea. Acum, căpușa corporatistă este hotărâtă să ciopârțească echipa pentru sânge, oase și țesut, astfel încât să le poată vinde ADN-ul pentru profituri rapide.
Chiar și atunci când scenele de luptă devin repetitive – de câte ori o poți urmări pe Andy dând cu barda? – personajele în sine cresc în vigoare. Andy și Nile dau startul cu o luptă pe viață și pe moarte în cala unui avion cargo; în curând veterana războinică va avea sentimente materne față de noua recrută. Este o plăcere din mai multe puncte de vedere s-o urmărești pe Layne, o tânără afro-americană nou-venită, cum răspunde cu aceeași monedă în scenele de luptă, iar actrița, atât de luminoasă în Povestea de pe strada Beale (If Beale Street Could Talk) a lui Barry Jenkins, se ridică la înălțimea așteptărilor. Puteți empatiza cu agonia lui Nile pentru că și-a lăsat familia în urmă. Este o durere pe care o împărtășește cu Booker, un intrus complex, pe care excelentul Schoenaerts îl interpretează cu resentimentul acumulat al unei persoane obișnuite să-i privească pe cei dragi cum îmbătrânesc și mor.
O astfel de profunzime este rară într-o epopee războinică. Îi mulțumim lui Prince-Bythewood pentru că a acordat timp și dezvoltării unei povești de dragoste gay în aceste circumstanțe frenetice. Kenzari și Marinelli transformă relația dintre Joe și Nicky într-o iubire care, într-adevăr, trece testul timpului. „Sărutul lui îmi dă fiori”, spune Joe, „chiar și după un mileniu”. Până și Andy este bântuită de o iubire pierdută, Quynh (Veronica Ngo din Da 5 Bloods), văzută în coșmarurile lui Nile închisă într-o cușcă sub apă și o presimțire din ce în ce mai mare că nemurirea ei nu este pentru totdeauna.
Este posibil ca fanii filmelor de acțiune cu adrenalina la maximum să fie dezamăgiți de modul în care Prince-Bythewood îi conferă filmului melancolie, reflectată în cinematografia lui Tami Reiker și Barry Ackroyd și în referințele muzicale care trec de la percuție explozivă la frumusețea introspectivă a melodiei „Godspeed” a lui Frank Ocean. Notele de grație se disipă într-un punct culminant care mai curând anunță o continuare decât acordă finalitate personajelor. Dar până atunci, Vechea gardă găsește o energie neașteptată în liniștea din inima furtunii.
Peter Travers, Rolling Stone, 7 iulie
She’s beyond awesome! I think this is gonna be AMAZING!!! 😀 Cheers!!! 💕
LikeLike
💕 Yep! I’m a big fan of Charlize as well. 🙂
LikeLiked by 1 person
Right? She was given everyone’s dose of badass, I think!!! 😅
LikeLiked by 1 person
And then some! 😀
LikeLiked by 1 person
Indeed!!!
LikeLike
Ce întâmplare! Tocmai astă-seară l-am și văzut, din pură întâmplare…
Un film de acțiune era exact ceea ce aveam nevoie acum, când doream un repaus de la frământările gândurilor mele. Am recunoscut-o pe Charlize chiar și după voce pentru că îmi place, blondă au ba…
Ah, a fost la un anumit moment dat o afirmație în dialogul lor care m-a deranjat, dar nu-i atribui vina regizoarei, ci textului din scenariu. Nu intru în detalii, am trecut peste… Așa cum am zis, aveam nevoie de o relaxare și ce te poate liniști mai mult decât o acțiune concentrată cadru după cadru?
LikeLike
Dau cu banul si imi inchipui ca te-a deranjat relatia gay. Din pacate putem sa ne asteptam linistiti la relatii asemanatoare in fiecare film de-acum incolo. Asta-i trendul. Spre lauda lui, Vechea garda este nerecomandat celor sub 17 ani. Sunt de parere ca educatia primita in familie. in cei 7 ani de-acasa este relevanta in acest sens. Este de datoria parintilor sa-i invete pe copii ce-i bine si ce-i rau. Cat despre noi, adultii, consider ca am vazut multe la viata noastra. Personal nu ma mai atinge nimic. Eu le stiu pe ale mele. Un film e doar un film. Asa cum spuneai si tu, m-a distras pentru doua ore, de la problemele cotidiene. Acum spune-mi ca n-am nimerit-o si altceva te-a deranjat. 🙂
LikeLike
A, nu!… Iubesc în primul rând cărțile, dar trebuie să recunosc că adesea mă las mai ușor furat de vraja filmelor și le urmăresc la fel de transpus… Mai ales că acum și aici, e puțin mai greu de procurat cărți. Se poate spune așadar că sunt cinefil, nu-i așa?
Totuși nu am o cultură cinematografică și tocmai de aceea mă bucur când recunosc (atunci pe la început, până a se produce teleportarea 🙂 ) câte un actor. Deci trendul de care spui l-am sesizat și eu. Și oricum nu aveam nevoie de aceste pastile mici, pentru a accepta niște realități, fiindcă sunt tolerant din naștere. Nu mă simt deloc amenințat de orientările sexuale ale altora, pentru că e chiar treaba lor până la urmă cum simt ei iubirea. Dragoste să fie! 🙂
Nu!… Era ceva dintr-o replică, mi se pare că am zis, o afirmație, care m-a extras brutal din vraja filmului. Chiar nu vreau să zic mai mult… Aș părea habotnic și nu sunt nici astfel 🙂 Desigur, filmul era din genul fantasy (cred?) și nu trebuia luat nimic de acolo prea în serios. Dar sunt așa de mulți oameni în ultima vreme care înghit totul de-a gata și nemestecat încât eu, care am văzut cu ochii mei cum libertatea mult visată s-a transformat în neorînduială atunci când am primit-o (zis! 😦 ) în brațe noastre, am ajuns să am tot felul de temeri… Căci libertatea de gândire (minunată ca și concept) a ajuns să fie confundată cu libertatea de a gândi prost, sau deloc. Jo, dragă! Ce bat eu câmpii pe aici, plecând de la un simplu comentariu de film? 🙂 Te rog să mă scuzi și să ștergi totul după ce citești…
LikeLike
Tii, mi-a scapat replica cu pricina. Na, acum trebuie sa revad filmul. 🙂 Eu insami sunt toleranta in privinta preferintelor celor din jur, atata timp cat sunt discreti cat de cat. Vorba ta: Dragoste sa fie!
LikeLike
Am vazut filmul imediat ce a aparut. Misto ideea si foarte bine realizat! 🙂
LikeLike
Si mie mi-a placut. Sper ca pandemia sa nu intarzie prea mult continuarea. Tare sunt curioasa ce urmeaza sa se intample intre Andy si Quynh, cea care a stat 500 de ani in mare.
LikeLike