Palm Springs
Palm Springs

Copiii ăștia nebuni Andy Samberg și Cristin Milioti interpretează doi celibatari care se întâlnesc la o nuntă într-o stațiune de lux deșertică, din Palm Springs. Nu este ceea ce credeți. Ceea ce se întâmplă este că ea va trebui să i se alăture pentru a trăi, iar și iar, aceeași zi, până când amândoi ori o iau razna ori se îndrăgostesc. Regizorul debutant Max Barbakow și scenaristul Andy Siara decid că cei doi vor avea parte de ambele. Dar înainte de a eticheta Palm Springs drept Ziua cârtiței (Groundhog Day) la nuntă, aflați că veți urmări această comedie romantică provocatoare, care ți se strecoară în suflet pe nesimțite, într-un mod pe care cineaștii nu și l-au propus. Pandemia a făcut ca ideea reciclării aceleași zi, în mod repetat, cu aceleași persoane (dar de data aceasta cu mască) să fie prea reală.

Cum să nu te identifici cu Nyles, personajul lui Samberg, în nevoia lui de a se desprinde din această buclă temporală și de a păși în lumea largă, cu posibilități nelimitate, chiar dacă barul este întotdeauna deschis la această petrecere din Palm Springs. Când Nyles o împiedică pe Sarah (Milioti, atât de bună în rol), sora mai mare a miresei (Camila Mendes din Riverdale), să țină discursul domnișoarei de onoare, beată fiind, lucru pe care în va regreta, el a trăit deja această zi de nuntă până a ajuns în pragul sinuciderii ca mijloc de a sparge monotonia. Sunt vizibile cu ochiul liber ridurile de stres care-i împing în jos lui Nyles, zâmbetul nătăfleț. Samberg, vedeta comică a serialului Brooklyn Nine-Nine, din 2013, ține bine de hățuri cel mai bun rol de până acum și îl călărește spre raiul comic fără să evite realitățile dure care pot să-l trântească la pământ până și pe tipul lasă-mă-să-te-las pe care-l interpretează, direct pe fundul lui de tăntălău.

Să luăm dragostea. Nyles nu știe prea multe despre asta. El se trezește într-o dimineață și în fiecare dimineață, cu Misty (Meredith Hagner), sexoasa, sora mai  tânără a miresei, care l-a invitat la nuntă. El crede că pentru sex. Greșit! Ca toți ceilalți din acest film, Misty are secrete. În cele din urmă, Nyles stăpânește indiferența până în punctul în care poartă la ceremonie pantaloni scurți galbeni și o cămașă hawaiană țipătoare. “Ieri, azi, mâine – toate sunt la fel”, declară el cu o față impasibilă și o certitudine de înțeles. Durerea și onestitatea ei fără menajamente este ceea ce-l atrage pe Nyles la Sarah, care recunoaște că știa de la început că mariajul ei de doi ani nu va funcționa. „Sunt destinată să mă repet”, suspină ea. Și încă cum!

În timpul unei plimbări în deșert, Sarah asistă la vânarea lui Nyles de către Roy (un super-amuzant J.K. Simmons), un nuntaș pus pe treabă cu un arc și săgeți.

Nyles se adăpostește într-o peșteră care radiază lumină roșie, urmat de Sarah. Este peștera care o închide pe Sarah în aceeași buclă temporală, lăsând-o îngrozită că ar putea fi „blocată pentru eternitate cu un băiețel trist și înfumurat”. Și de aici filmul se îndreaptă spre albastrul infinit al imaginației, care, prin anarhia sa trăsnită, poartă amprenta lui Samberg și a coproducătorilor Akiva Schaffer și Jorma Taccone, trio-ul comic The Lonely Island, de la cârma nemuritoarelor Rod, regele cascadorilor (Hot Rod) și Popstar.

În legătură cu paralela cu Ziua cârtiței: sunt cei care știu să-i aducă un omagiu clasicului lui Bill Murray din 1993 (vezi Russian Doll a lui Natasha Lyonne) și alții care doar îl copiază grosier (despre tine vorbim, Zi de naștere mortalăHappy Death Day). Din fericire pentru Palm Springs, Barbakow și Siara au talentul smintit de a transforma inspirația într-o cursă nebună, care zboară pe propriile aripi comice. Distracția nu se oprește nici atunci când Nyles nihilistul și Sarah cinica – uneori chiar este atât de simplu – se găsesc într-o criză existențială. Încercarea de a se sinucide nu merge, deoarece indiferent dacă mor sau adorm, se vor trezi mereu în dimineața nunții. Așa că încep să încalce regulile, să distrugă nunta în moduri hazlii, să-i facă ziua amară fiecărui oaspete pe care îl urăsc și să devină experți în subiecte care anterior îi depășeau. Sarah alege fizica cuantică, ceea ce ar putea conduce la o cale de ieșire din această luxoasă gaură de iad, dacă nu mor pe bune în încercare. Dar nu moartea îi sperie, ci asumarea unui angajament. Aspirația lor la o viață „mai puțin banală” coboară ștacheta, dar oare pot s-o dobândească?

Milioti – care a interpretat-o în mod memorabil pe prima soție a lui Leonardo DiCaprio în Lupul de pe Wall Street (The Wolf of Wall Street); pe mama din Cum am cunoscut-o pe mama voastră (How I Met Your Mother); și care a fost nominalizată la Tony pentru muzicalul de pe Broadway Once – poate să rostească impecabil o replică ilară („Suge-mi-o, domnule polițist Scârbă” – “Suck my dick, Officer Bitch”) și apoi să-ți sfâșie inima într-o fracțiune de secundă. „Și dacă ne săturăm unul de altul?” întreabă ea, în timp ce filmul se îndreaptă pas cu pas spre finalul pe care Nyles și Sarah l-au etichetat drept neverosimil din prima scenă. N-ar fi corect să divulgăm deznodământul. Nu spunem decât că intră în scenă, rând pe rând, un cutremur, dinozauri, o capră care poartă explozibil și un parfum numit Orchid Explosion. Palm Springs sugerează că repetiția poate ucide căsătoriile, plăcerea sexului și chiar voința de a trăi. Cu toate acestea, filmul te lasă cu un zâmbet recunoscător pentru puterea de supraviețuire a iubirii.

Peter Travers, Rolling Stone, 8 iulie

Dacă ați putea repeta o zi, iar și iar, ad infinitum, care ar fi aceea? Și ce ați face diferit ca sa nu va plictisiti? Povestiți-mi în comentarii.