Zendaya este uimitoare în rolul autodistructivei Rue, într-o dramă cu adolescenți despre sex și droguri, care are o profunzime ascunsă sub angoasa Instagram.

Euforia (HBO)

Puține seriale noi au obținut o asemenea notorietate, cu aceeași rapiditate ca Euforia (Euphoria), drama americană cu adolescenți, atât de explicită în portretul său epuizat al consumului de droguri și al sexului. Episodul pilot servește atât ca mostră, cât și ca avertisment: dacă puteți accepta că își înfățișează lumea cu frivolitatea parcurgerii postărilor pe Instagram, atunci răsplata este vastă, în special în ceea ce privește profunzimea emoțională. Însă, de la început, este plină până la refuz cu pastile, băutură, aplicații, penisuri erecte, sex tandru, sex crud și fotografii nud, mereu prezente și la pândă, dar înspăimântător de firești, ca și cum ar fi o parte inexorabilă a existenței acestor adolescenți fictivi, de clasă mijlocie, din suburbii.

Citește și: Euforia special: Zendaya, Colman Domingo sunt formidabili într-un duet sfâșietor

Euforia, însă, este cu mult mai bună decât aparenta dependență de atenție. Începe cu un monolog puternic, plin de angoasă adolescentină, care subliniază unul dintre cele mai groaznice aspecte ale întregii situații: protagoniștii săi s-au născut, în cea mai mare parte, după 11 septembrie 2001. Rue este protagonista noastră, un povestitor omniscient care se strecoară în și afară din viața colegilor ei. Are probleme de sănătate mintală care au fost diagnosticate și medicate în toate felurile, dar pe care preferă să le abordeze cu propria rețetă riscantă de substanțe ilegale. “Știu că poate totul pare trist, dar știți ceva? Nu eu am construit acest sistem. Și nici nu l-am făcut varză.”, intonează ea, cu toată înțelepciunea unei tinere de 16 ani, confuză, care-și probează propria maturitate să vadă dacă-i vine. Fosta vedetă Disney, Zendaya este reinventată ca autodistructiva, auto-dezgustata Rue, într-o interpretare cu adevărat uimitoare, fascinantă, răsturnând toate așteptările despre ceea ce ar putea face ca actriță.

Rue a fost la dezintoxicare în timpul verii, în urma unei supradoze accidentale, iar după o perioadă de sobrietate, primul gând când se întoarce acasă este să se drogheze cât poate să ducă. O face cu precizia unui profesionist. Euforia are tendința de a face, în treacăt, digresiuni onirice, care sunt atât timide cât și fermecătoare. Unul dintre traficanții de droguri ai lui Rue este un copil cu fața tatuată și un vocabular format aproape în totalitate din formule chimice; povestea lui urmează, probabil, s-o aflăm, dar prezența lui se asortează cu senzația generală de vertij. Fiecare personaj de aici este hiper-articulat, isteț și analitic, folosind nonșalanța ca mijloc de apărare împotriva nenumăratelor experiențe dure, cărora încă nu sunt capabili să le facă față. „Odată a încercat să mă pipăie pe ringul de dans fără permisiunea mea, dar asta-i America”, spune Rue sec, despre sportivul agresiv Nate, o prezență sinistră pentru care sintagma „probleme cu tăticu’” nu-i descrie nici pe departe neajunsurile.

Controversa care a însoțit debutul serialului Euforia la HBO a fost stârnită de presupunerea că se adresează telespectatorilor adolescenți și poate chiar mai tineri. Dacă așa ar fi stat lucrurile, ar face ca petrecerile alimentate de substanțe să pară la fel de atrăgătoare ca urmărirea acelei bărci de hârtie în gaura de canalizare, doar pentru că așa a supus un clovn, deci n-am avea de ce să ne facem griji. În plus, nici nu cred că funcționează la fel de bine pentru un public tânăr, așa cum se întâmplă pentru aceia dintre noi care pot privi în urmă cu ușurare, că această parte dureroasă și dramatică a vieții lor s-a încheiat.

Fără îndoială, Euforia nu va fi pe gustul tuturor, dar este mult mai puțin îndrăzneață decât se zvonește. Există un rafinament profund ascuns în interiorul digresiunilor angoasate, fără ocolișuri. Când Rue o întâlnește pe noua ei cea mai bună prietenă, Jules (Hunter Schafer), care tocmai s-a mutat în suburbii, relația lor devine o aventură semi-romantică, iar abilitatea serialului de a invoca vitalitatea intoxicantă a relațiilor de genul acesta este remarcabilă. Când Jules se întâlnește cu un bărbat mai în vârstă pentru sex, abuzul de putere este complicat, iar serialul este cu atât mai impresionant cu cât rezistă nevoii de a fi moralizator în legătură cu asta. Rue este o escroacă și o hedonistă, dar totuși se simte vinovată pentru necazurile la care își supune familia. Eroica și amuzanta Kat (Barbie Ferreira) promite profunzimi ascunse. Cu toată viziunea sumbră, serialul trezește simpatia și este greu să nu începi să-i încurajezi pe acești copii să lupte să depășească această perioadă.

Indiferent dacă ți-ai petrecut adolescența bând bere în parc, jucând jocuri video online cu prietenii, studiind din greu să stăpânești un instrument muzical sau, ca în Euforia, disecând experiențe sexuale brutale într-o cultură de supraveghere constantă, există un adevăr fundamental împărtășit de aproape toată lumea: adolescența este oribil de crudă și simpatic de naivă, în combinații mereu schimbătoare ale celor două. Dacă există un lucru pe care Euforia îl înțelege perfect, acesta este!

Rebecca Nicholson,The Guardian, 6 august 2019