Micheál Richardson – fiul lui Liam Neeson și al regretatei Natasha Richardson – își amintește de mama sa înainte de lansarea filmului care marchează primul său rol principal, în care joacă alături de tatăl său și care reflectă mâhnirea celor doi pentru moartea lui Natasha din 2009.

Natasha Richardson împreuna cu fiii, Micheál și Daniel, în 2008
Natasha Richardson împreuna cu fiii, Micheál și Daniel, în 2008

Micheál, care nu avea decât 13 ani când actrița a murit în urma unui accident de schi, încă nu a procesat complet faptul că a pierdut-o, spunând revistei Vanity Fair: „Cred că durerea a fost prea copleșitoare. Cred că mintea este foarte puternică și, în subconștient, sau în mod inconștient, te poate proteja. Asta s-a întâmplat când a murit. Am lăsat problema deoparte și n-am vrut s-o confrunt.”

Iar acum, la 25 de ani: „nici măcar nu cred că am înțeles-o pe deplin și asta pare să fie ceva prin care trec mulți oameni cu care am stat de vorbă. Persoane de cincizeci de ani care și-au pierdut părinții la vârsta de 12, 13 ani… Într-o bună zi își văd de treaba lor și, dintr-o dată, ceva se întâmplă și cedează.”

Dar are multe amintiri însorite despre mama lui, despre care spune că, de fapt, seamănă foarte mult cu personajul ei din Capcană pentru părinți (TheParent Trap), filmul din 1998 în care a apărut alături de Lindsay Lohan și Dennis Quaid.

„Așa a fost mai mult sau mai puțin”, povestește Richardson, care a adoptat prenumele mamei sale în 2018, pentru a-i aduce un omagiu. „A fost această figură maternă dulce și uimitoare – cea mai bună prietenă.”

Richardson are primul său rol principal în filmul Made in Italy, care a avut premiera pe 7 august. El povestește cum tatăl său, actorul Liam Neeson l-a abordat cu scenariul, scris de James D’Arcy. „Avea o privire în ochi”, își amintește Richardson. „Mi-a spus doar: „vreau să citești asta”.

Filmul este despre un artist (Neeson) care călătorește de la Londra în Italia cu fiul său înstrăinat (Richardson) pentru a vinde casa pe care au moștenit-o de la regretata sa soție. Richardson a vorbit despre modul în care le-a oglindit viața – o legătură chiar profundă, deoarece, la vremea respectivă, familia mamei lui Micheál – faimoasa dinastie de actori Redgrave-Richardson – se afla în plin proces de vânzare a casei familiei în Franța, unde Natasha a fost crescută și unde Micheál se simțea cel mai aproape de ea.

“Paralelele erau atât de evidente”, a spus Richardson, “încât am simțit că mama, într-un sens spiritual, a avut un amestec aici.”

Micheál Richardson și Liam Neeson - Made in Italy
Micheál Richardson și Liam Neeson – Made in Italy

Întrebat despre asumarea unui rol atât de personal pentru primul său rol principal într-un film, el a spus: „Cred că pe măsură ce înaintez în vârstă, gândul la mama și abordarea proiectelor pentru a o onora, îmi permit să-mi amintesc de ea și să trec prin suferință și să mă vindec cum se cuvine.”

A mai spus că procesul de realizare al filmului – filmarea scenelor emoționante cu tatăl său și discuțiile cu echipa de filmare despre propriile pierderi – l-a ajutat să fie aproape de regretata sa mamă. „Într-un fel am simțit o conexiune cu mama, acolo”, a explicat Richardson. „Prin toată lumea”.

Inițial, Micheál Richardson era puțin interesat de profesia familiei, în schimb a făcut un stagiu de modă la Londra. Dar, în timpul stagiului, și-a dat seama că moda nu-i pentru el. Așa că a fost la o audiție și a primit un rol în filmul de acțiune din 2019, Ucide-i cu sânge rece (Cold Pursuit), în care tatăl său are rolul principal. De acolo, dorința sa de a juca a crescut.

“Stră-mătușa mea, Lynn Redgrave, a fost foarte interesată de strămoșii noștri”, a povestit Richardson. „A mers pe firul istoriei până la niște actori itineranți din secolul al XVIII-lea. Este minunat să duc mai departe asta.” Deși Richardson, care are un rol și în Big Dogs (Amazon Prime), a adăugat: „Deși suntem o familie, eu sunt foarte diferit de ei și știu că am ceva diferit de oferit”.

Neeson a spus pentru Vanity Fair că își face griji pentru că fiul său are în vedere o carieră de actor, din cauza respingerii constante.

„Dacă ești chemat la o audiție, apoi nu ești rechemat, și nu primești rolul și implicit un loc de muncă, n-are nici o legătură cu educația ta sau cu școlile pe care le-ai absolvit; ești respins din cauza TA: cum arăți, cum vorbești, spațiul pe care îl ocupi ca ființă umană. Este al naibii de dur, a spus Neeson.

Acestea fiind spuse: “În ceea ce-l privește pe Micheál, actoria este cu siguranță în sângele său”, a adăugat Neeson, „Din partea mamei, microbul actoriei merge până spre sfârșitul anilor 1700!”

Natasha, câștigătoare a unui premiu Tony, a căzut în timp ce schia cu un instructor pe o pârtie de începători din Canada, în 2009 și s-a lovit la cap. Deși a vorbit cu Neeson după accident, Natasha – care a refuzat inițial spitalizarea, considerând că este bine – a murit din cauza unui hematom epidural cauzat de impact, iar Neeson  a trebuit să ia decizia dificilă de a o deconecta de la aparate. Neeson a fost deschis în privința durerii sale de-a lungul anilor, spunând că încă are impresia, uneori, când aude o ușă, că regretata lui soție va intra în încăpere.

În 2015, Micheál Richardson a acordat primul său interviu și a vorbit despre faptul că a ajuns „pe fundul prăpastiei” după ce mama sa a murit; obișnuia să bea foarte mult și fuma marijuana. „Toată lumea spunea: „Copilul ăsta și-a pierdut mama, asta-i problema.” „Iar eu mă gândeam: „Nu, nu este vorba despre asta. Îmi place doar să mă distrez.” Dar privind în urmă, îmi dau seama că a fost o reacție întârziată la moartea mamei.”

Suzy Byrne, Yahoo! Entertainment, 30 iulie