Două familii se luptă cu rasismul și forțele supranaturale în drama horror de la HBO, cu acțiunea plasata în anii 50.

Explorând cu îndrăzneală rasismul prin lentila groazei și senzaționalului, serialul Lovecraft Country – o adaptare a romanului lui Matt Ruff din 2016 – începe cu trei negri originari din Chicago, care călătoresc prin America care impunea legea de segregare rasială, Jim Crow; Veteranul de război din Coreea și pasionatul de SF Atticus Freeman (Jonathan Majors), unchiul său George Freeman (Courtney B. Vance) și prietena lor, cântăreața și activista Letitia „Leti” Lewis (Jurnee Smollett) sunt în căutarea tatălui lui Atticus, Montrose (Michael K. Williams din Cartelul crimelor – The Wire). În plus față de violența excesivă din partea poliției și de alte forme de bigotism, pe parcurs, trio-ul trebuie să se confrunte cu creaturi terifiante, lovecraftiene. Metafora monștrilor pare deosebit de potentă datorită știrilor actuale, dar Lovecraft Country înțelege că, din păcate, aceste probleme sunt atemporale. “Chiar înainte de coronavirus și uciderea lui George Floyd, când am citit scenariul anul trecut, am gândit: „Aceasta este America chiar acum. Mi-a fost cât se poate de clar”, spune Williams, în vârstă de 52 de ani.
Lovecraft Country este creat de Misha Green, care s-a reunit cu starul din Underground – Smollett, acum și producător executiv alături J.J. Abrams și Jordan Peele. Green spune că a simțit nevoia să abordeze cartea după ce a citit capitolul în care sora vitregă a lui Leti, Ruby (Wunmi Mosaku) se transformă într-o femeie albă după ce a luat o poțiune. „Mi-a trecut prin cap: „OK, asta-i ceva nou. O nebunie pe care putem s-o realizăm”, povestește Green. „Apoi [am simțit că] trebuie să văd cu ochii mei că se materializează această idee despre ce înseamnă culoarea pielii pentru noi toți. Așa că n-a trebuit decât să ne apucam de treabă și să exprimăm toate aceste lucruri fără să ne fie teamă.” Ca fan horror înverșunat, Green a fost dornică să vadă mai multe povești în care personajele de culoare nu sunt ucise primele, o figură de stil prea des folosită. De fapt, exact această tendință a ținut-o pe Smollett departe de genul horror până acum.
„Este re-imaginarea radicală a poveștii noastre. „Are în centru voci ale personajelor de culoare, într-un gen în care rareori suntem personaje principale”, afirmă actrița din Păsări de pradă (Birds of Prey), în vârstă de 33 de ani. „Povestea este atât de ancestrală. Eroii noștri pornesc într-o aventură, în esență pentru a răsturna supremația albă și, totuși, este implicată și magia și toate aceste elemente supranaturale. Întreg proiectul a fost incredibil de ambițios și captivant.”
Însă, explorarea secolelor de traume a avut un efect dur pe plan emoțional, de vreme ce unele dintre spaime nu le erau străine membrilor distribuției. În primul episod al serialului, șeriful unui oraș cu populația exclusiv albă din Massachusetts, îi acostează pe cei trei călători, amenințându-i că-i linșează dacă nu trec granița districtului înainte de apusul soarelui, peste șapte minute și îi urmărește amenințător până la graniță. „Urmărirea lentă este probabil cel mai tensionant lucru pe care l-am trăit”, spune Majors, pe care l-am văzut recent în Frăția celor cinci (Da 5 Bloods), și care evită să conducă în viața reală. „Vezi o mașină de poliție, e ca și cum ai vedea un dric. Așa că acea scenă a fost extrem de înspăimântătoare.” Dar, datorită atmosferei reconfortante de pe platoul de filmare, s-a simțit în siguranță să se aventureze în acele locuri întunecate. „Vrei tensiunea. Dar când totul a ieșit cum trebuie, când s-a terminat, ne-am avut unul pe celălalt. Iar aceasta este o temă grozavă a serialului: faptul că această familie este atât de unită”, mărturisește actorul în vârstă de 30 de ani.
Mai mult, durerea a meritat. „Aceasta este adevărata bucurie a vieții, să fii folosit cu un scop”, spune Smollett. “Veneam acasă sfârșită, dărâmată rău de tot, simțind pe deplin ca nu mai am nimic de oferit și totuși încântată să mă întorc a doua zi pentru a încerca să ofer mai mult.”
Chiar dacă Lovecraft Country se concentrează pe păcatele Americii, vrea, de asemenea, să se distreze și oscilează între mai multe tonuri diferite, când îi aduce pe cei doi Freeman și pe Lewis în fața unei varietăți de forțe mistice – de la o societate secretă malefică la poltergeiști și multe altele. „Avem povestea cu fantome. Avem aventura, povestea à la Indiana Jones. Avem povestea misterioasă. Avem povestea SF”, spune Green. Creatoarea serialului este mândră, în special, de realizările echipei de efecte vizuale în privința multelor bestii din serial. Inițial, a vrut să includă un dragon, dar asta ar fi depășit bugetul Lovecraft Country; Cu toate acestea, ea promite că monstrul care-l înlocuiește „arată al naibii de genial. Și asta este și ideea, că nu există doar un monstru. Nu am vrut să aștept până la sfârșitul sezonului pentru a vedea efecte speciale majore. Am vrut să încep în episodul 1 și să continui să construiesc de aici.”
Dacă vi se pare că Lovecraft Country jonglează cu multe din punct de vedere tematic, asta-i pentru că așa este; Green este totuși încrezătoare că serialul face față provocărilor, întrucât, în cele din urmă, nu este vorba decât despre două familii care luptă pentru a supraviețui. „Aceasta a fost partea pe care am abordat-o fără nici o grijă când am creat povestirea”, spune ea. „Fie că este pe o altă planetă, fie că avem un episod în care ne întoarcem la Războiul din Coreea pe tot parcursul episodului – [chiar dacă] s-a sărit de la un lucru la altul în felul acesta – atâta timp cât ne pasă de personaje, vom fi bine.”
Chancellor Agard, Entertainment Weekly, 1 august