În adaptarea pentru televiziune a romanului lui Celeste Ng din 2017, Reese Witherspoon și Kerry Washington sunt două mame care își dau târcoale una alteia, cu prudență.

Vezi trailerul aici

Reese Whiterspoon, Kerry Washington - Little Fires Everywhere
Reese Whiterspoon, Kerry Washington – Little Fires Everywhere

La începutul nu tocmai rece al miniseriei Little Fires Everywhere (Amazon Prime), Elena Richardson (Reese Witherspoon) se uită cum frumoasa și încăpătoarea ei casă din Shaker Heights, Ohio, arde până la temelie. Cine ar fi putut face așa ceva unei familii atât de nevinovate ca familia Richardson?

Următoarele opt ore ale acestui serial „mini”, o adaptare a romanului din 2017 al lui Celeste Ng, sunt dedicate aflării răspunsului la această întrebare. Suntem în anii ’90, după cum ne putem da seama după emisiunile precum Lumea Reală de la televizor și după telefonul din mașina Elenei. Familia Richardson nu pare să aibă prea multe griji. Elena este căsătorită cu Bill (Joshua Jackson), un avocat suspect de rezonabil. Ea renunță parțial la cariera de jurnalist pentru a fi o mamă bună pentru cei patru copii ai lor: Lexie (Jade Pettyjohn), Trip (Jordan Elsass), Moody (Gavin Lewis) și Izzy (Megan Stott).

Shaker Heights este unul dintre acele orașe americane cu aspect perfect, despre care filmele și serialele ne-au învățat să le privim cu suspiciune. Este ca și cum în spatele fiecărui gărduleț alb ar trebui să fie la pândă un criminal sau un pedofil sau măcar un bătrân înfiorător.

Într-o dimineață, în drum spre serviciu, Elena observă o mașină în care dorm o mamă și o fiică. Cum nu ratează niciodată șansa de a fi un bun cetățean, cheamă poliția. Mai târziu, același cuplu se prezintă ca potențiali chiriași pentru o proprietate pe care Elena și Bill caută s-o închirieze. Ele sunt Mia Warren (Kerry Washington) și fiica ei în vârstă de 15 ani, Pearl (Lexi Underwood). Mia este o artistă, care se mută din oraș în oraș la fiecare câteva luni.

Dintr-un sentiment de vinovăție pentru că a dat pe mâna poliției pe acest cuplu fermecător, dar misterios, Elena le oferă casa la un preț modic. Pearl și Moody înfiripă rapid o prietenie. Cele două familii sunt legate între ele, cu consecințe care le vor învăța pe ambele mame, limitele bunelor intenții. Izzy începe să dezvolte tendințe goth, arzându-și părul și refuzând să se alăture taberei de muzică din vară, în timp ce Pearl s-a săturat să fie târâtă dintr-un loc într-altul.

Little Fires Everywhere este scris și regizat cu o îndemânare elegantă. Din punctul de vedere al anului 2020, anii 90 par a fi foarte departe în ceea ce privește relațiile americane rasiale și culturale, deși asta ar putea fi, în parte, din pricina sensibilității noastre contemporane. Așa cum sugerează titlul, furia din Little Fires Everywhere încă mocnește în adâncuri, mai degrabă decât să se reverse într-un conflict deschis.

Deși avem parte de intrigi colaterale, drama este pusă în mișcare de cele două matroane. Își dau târcoale una alteia cu precauție și așteptăm momentul când vor lăsa deoparte politețurile suburbane și vor spune ce cred cu adevărat una despre cealaltă. În ciuda diferențelor de clasă, rasă, statut social și matrimonial, cele două femei sunt, de fapt, divizate de ceea ce au în comun: mândria, dragostea maternă și convingerea că dacă își închipuie că ceva este corect așa și este.

Personajele principale sunt bine distribuite, deși Washington este partea mai bună. Mia este țepoasă, dar sârguincioasă și dispusă să se răzgândească. Puține actrițe sunt capabile să joace un personaj cu nasul pe sus mai bine decât Witherspoon, iar ea îi oferă din plin Elenei o aroganță à la Neveste perfecte (The Stepford Wives). Dar rolul este slab conceput, iar Elena este prea nesuferită pentru a fi compătimitoare. Nici măcar în Ohio-ul anilor 90, nimeni n-ar fi putut fi atât de insensibil la problema rasei și clasei sociale. Cu siguranță, nici un reporter de la un ziar local nu ar fi putut fi atât de orb la sărăcia din jur. Până spre sfârșitul primului episod, întrebarea nu este cine a dat foc casei Elenei, ci cum de nu s-a întâmplat mai devreme.

Ed Cumming, Independent, 20 mai